quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy szelet örmény mézes sütemény konyakba áztatva – Ez a csokis Marlenka

2024. november 23.

A Marlenka története egy igazán inspiráló példa arra, hogy egy hagyományos, családi receptúra hogyan válhat világszerte ismert és szeretett termékké. Az örmény gyökerekből induló sütemény egy csehországi vállalkozásnak köszönhetően hódította meg a világot. A Marlenka sikere bizonyítja, hogy a hagyományok és az innováció tökéletesen összhangban lehetnek.

Az örmény konyha gazdag és változatos, számos édesség és sütemény található benne. A Marlenka alapjait is egy ilyen, ősi, mézes sütemény receptúra adja. Ez a receptúra évszázadokon át őrződött az örmény családokban, generációról generációra szállva. A sütemény alapvető összetevői a méz, a dió és a karamell, amelyek egyedülálló ízkombinációt alkotnak.

A Marlenka története új fejezetet nyitott, amikor Gevorg Avetisjan, egy örmény származású férfi Csehországba költözött. Avetisjan, aki belsőépítészként dolgozott, a nehéz gazdasági helyzet miatt új kihívások elé nézett. Ekkor döntött úgy, hogy a családja által őrzött mézes sütemény receptjét felhasználva új életet lehel bele.

Az 1990-es évek közepén kezdte el készíteni a süteményt, amelyet kezdetben csak a család és a barátok körében osztogatott. A sütemény azonban olyan nagy sikert aratott, hogy Avetisjan úgy döntött, hogy nagyobb mennyiségben is készíti. A süteményt az édesanyja és a lánya után Marlenkának nevezte el.

A Marlenka hamarosan kinőtte a családi kereteket. Avetisjan egy kis vállalkozást alapított, amely kezdetben csak a cseh piacra terjeszkedett. A sütemény egyedülálló íze és minősége miatt azonban hamar népszerűvé vált, és a vállalkozás gyorsan növekedni kezdett.

A Marlenka sikere hamarosan túlmutatott Csehországon. A süteményt ma már több mint 40 országban értékesítik, és világszerte az egyik legismertebb mézes süteménynek számít.

A Marlenka sikere mögött számos tényező áll:

Egyedi íz: A méz, a dió és a karamell tökéletes harmóniája egyedülálló ízélményt nyújt.
Kiváló minőség: A Marlenka sütemények kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, tartósítószer és mesterséges színezék nélkül.
Kézműves gyártás: A süteményeket hagyományos eljárással, kézműves módon készítik.
Tökéletesített receptúra: Avetisjan folyamatosan fejlesztette a receptet, így a Marlenka egyre tökéletesebb lett.

A Marlenka Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. A süteményt számos üzletben és étteremben meg lehet vásárolni, és az ünnepek alatt is gyakran kerül az ünnepi asztalra. A Marlenka Magyarországon is a kiváló minőségéről és egyedi ízéről ismert. Ma a csokis Marlenka receptjét hoztuk el:

Hozzávalók:

A lapokhoz:
55 dkg finomliszt
10 dkg vaj
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2 ek méz
2 db tojás
25 dkg cukor
1 ek szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

A lapok lekenéséhez:
50 ml konyak (vagy konyakaroma)

A krémhez:
50 dkg sűrített tej (cukrozott)
25 dkg vaj

Elkészítés:

Karamell készítése: A sűrített tejet vízgőz felett aranybarnára főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Tészta elkészítése: A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a nedveseket hozzáadjuk. A tésztát 5 részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk.
Sütés: A tésztalapokat rövid ideig (4-5 perc) sütjük.
Aromásítás: A lapokat lekenjük a konyakkal vagy az aromával és hagyjuk, hogy beszívja azt. Akár többször is megismételhetjük a műveletet.
Krém elkészítése: A kihűlt karamellt a vajjal habosra keverjük.
Összeállítás: A tésztalapokat megkenjük a krémmel és rétegezzük. A tetejét édes zsemlemorzsával szórjuk meg.

Tippek:

Alkohol: A konyak helyett használhatunk rumot is.
Zsemlemorzsa: A megsült tésztalapok levágott széleit is megszáríthatjuk és ledarálhatjuk.
Krém állaga: Egy kevés habtejszínt is tehetünk a krémbe a puhább állag eléréséhez.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: receptneked.hu, toscana-pizza.hu, nosolty.hu