quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy apró csavar amivel egy elegáns és könnyed desszert kerülhet az asztalra – Ez a pezsgős crêpes

2024. november 22.

A crêpe, vagyis a francia palacsinta, Franciaország egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb étele. Vékony, légies tésztájáról és számtalan variációs lehetőségéről ismert.

A crêpe eredete pontosan nem ismert, annyit visznot tudunk hogy a középkorból, Bretagne régióból származik. A vékony, tésztás ételek készítésének hagyománya számos kultúrában megtalálható. A francia crêpe azonban egyedi jellegzetességeket fejlesztett ki, és szerves részévé vált a francia konyhának. Ebbe a térségben hagyományosan hajdinalisztből készítették, és sós töltelékkel fogyasztották.

A crêpe típusai:

Crêpe sucrée (édes crêpe): Ez a legnépszerűbb változat, amelyet általában lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel vagy csokoládéval töltenek.
Crêpe salée (sós crêpe): A sós crêpe-t különböző sós töltelékekkel, például sajttal, sonkával, zöldségekkel vagy akár rákkal töltik.
Galette: A galette a hajdinalisztből készült, sós crêpe, amely Bretagne-ból származik.

A pezsgős crêpes egy igazán különleges és ünnepi desszert, melynek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád. A pezsgő buborékai könnyedséget adnak a palacsintáknak, így azok szinte olvadnak a szájban.

Hozzávalók (kb. 10 db crêpe):

250 ml tej
3 tojás (enyhén felverve)
2 bögre (300 gramm) liszt
1 dl pezsgő (brut vagy extra brut)
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csipet só

Elkészítés:

Tészta készítése: Egy nagy tálban keverd össze a tejet, a tojást és a pezsgőt. Add hozzá a lisztet, a sót és az olvasztott vajat. Alaposan keverd össze, amíg csomómentes tésztát kapsz. Hagyd a tésztát pihenni legalább 30 percig.
Sütés: Melegítsd fel egy kis olajjal kikent palacsintasütőt. Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyő közepébe, majd forgasd meg, hogy vékony réteget kapj. Süsd mindkét oldalát aranybarnára.
Tálalás: A kész crêpeket töltheted lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival is.

Tippek:

Pezsgő választás: A pezsgő fajtája befolyásolja a crêpe ízét. Az extra brut pezsgő szárazabb, míg a brut kissé édesebb.
Töltelék: A töltelék szabadon választható. Készíthetsz például karamell szószt, csokoládé mázat vagy gyümölcsös kompótot.
Díszítés: A crêpeket porcukorral, csokoládé reszelékkel vagy friss gyümölcsökkel díszítheted.
Sós változat: A tésztához adhatsz reszelt sajtot és fűszereket, így sós crêpe-t készíthetsz.
Glutenmentes változat: A lisztet gluténmentes lisztkeverékre cserélheted.
Laktózmentes változat: A tejet növényi tejre cserélheted.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: vince.hu, theworktop.com, marmiton.org