Konyhasarok: Egy apró csavar amivel egy elegáns és könnyed desszert kerülhet az asztalra – Ez a pezsgős crêpes

A crêpe, vagyis a francia palacsinta, Franciaország egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb étele. Vékony, légies tésztájáról és számtalan variációs lehetőségéről ismert.
A crêpe eredete pontosan nem ismert, annyit visznot tudunk hogy a középkorból, Bretagne régióból származik. A vékony, tésztás ételek készítésének hagyománya számos kultúrában megtalálható. A francia crêpe azonban egyedi jellegzetességeket fejlesztett ki, és szerves részévé vált a francia konyhának. Ebbe a térségben hagyományosan hajdinalisztből készítették, és sós töltelékkel fogyasztották.
A crêpe típusai:
Crêpe sucrée (édes crêpe): Ez a legnépszerűbb változat, amelyet általában lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel vagy csokoládéval töltenek.
Crêpe salée (sós crêpe): A sós crêpe-t különböző sós töltelékekkel, például sajttal, sonkával, zöldségekkel vagy akár rákkal töltik.
Galette: A galette a hajdinalisztből készült, sós crêpe, amely Bretagne-ból származik.

A pezsgős crêpes egy igazán különleges és ünnepi desszert, melynek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád. A pezsgő buborékai könnyedséget adnak a palacsintáknak, így azok szinte olvadnak a szájban.
Hozzávalók (kb. 10 db crêpe):
250 ml tej
3 tojás (enyhén felverve)
2 bögre (300 gramm) liszt
1 dl pezsgő (brut vagy extra brut)
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csipet só
Elkészítés:
Tészta készítése: Egy nagy tálban keverd össze a tejet, a tojást és a pezsgőt. Add hozzá a lisztet, a sót és az olvasztott vajat. Alaposan keverd össze, amíg csomómentes tésztát kapsz. Hagyd a tésztát pihenni legalább 30 percig.
Sütés: Melegítsd fel egy kis olajjal kikent palacsintasütőt. Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyő közepébe, majd forgasd meg, hogy vékony réteget kapj. Süsd mindkét oldalát aranybarnára.
Tálalás: A kész crêpeket töltheted lekvárral, tejszínhabbal, gyümölcsökkel, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival is.

Tippek:
Pezsgő választás: A pezsgő fajtája befolyásolja a crêpe ízét. Az extra brut pezsgő szárazabb, míg a brut kissé édesebb.
Töltelék: A töltelék szabadon választható. Készíthetsz például karamell szószt, csokoládé mázat vagy gyümölcsös kompótot.
Díszítés: A crêpeket porcukorral, csokoládé reszelékkel vagy friss gyümölcsökkel díszítheted.
Sós változat: A tésztához adhatsz reszelt sajtot és fűszereket, így sós crêpe-t készíthetsz.
Glutenmentes változat: A lisztet gluténmentes lisztkeverékre cserélheted.
Laktózmentes változat: A tejet növényi tejre cserélheted.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: vince.hu, theworktop.com, marmiton.org