quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 07. szombat
  -  Róbert
Szórakozás

Konyhasarok: A tésztaételek új dimenziója – Ez a Penne alla Vodka

2024. november 20.

A vodka alapvetően erjesztett gabonából (búza, rozs, kukorica) vagy burgonyából készült színtelen, szagtalan és nem kiemelten ízes égetett szesz. Az alapanyagok kiválasztása hatással lehet az ital végső ízére, de általánosságban elmondható, hogy a minőségi vodka tiszta, lágy ízű.

A vodka eredete homályos, de a 15. század környékén már említik orosz és lengyel forrásokban. Az oroszok és a lengyelek is vitatják, hogy melyik országban készítették először ezt az italt. Az biztos, hogy a vodka gyorsan elterjedt egész Európában, majd a világ többi részén is.

A vodka készítése több lépésből áll:

Alapanyagok erjesztése: Az alapanyagokat (gabona, burgonya) erjesztik, hogy alkoholt termeljenek.
Lepárlás: Az erjesztett anyagot lepárolják, így a tiszta alkoholt elválasztják a többi anyagtól.
Szűrés: A lepárlás után a vodkát többször szűrik, hogy eltávolítsák az esetleges szennyeződéseket.
Hígítás: A tiszta alkoholt vízzel hígítják, hogy elérésük a kívánt alkoholfokot.

A vodkát többféleképpen fogyaszthatjuk, leggyakrabban tiszta formában (hűtve, jéggel vagy citrommal), de ez a szesz számos koktél alapanyaga is, mint például a Bloody Mary vagy a Cosmopolitan. Egyes ételekhez, például tenger gyümölcseihez vagy salátákhoz kiváló társ.

Érdekes tények a vodkáról:
A vodka a legsemlegesebb ízű szeszes ital.
Oroszországban a vodkát gyakran kenyérrel fogyasztják.
A vodkát használják a kozmetikában és a gyógyszeriparban is.
A vodka egy sokoldalú ital, amelyet különböző kultúrákban és különböző módon fogyasztanak. Ha felelősen fogyasztjuk, akkor egy kellemes élményt nyújthat.

A Penne alla Vodka egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes olasz tésztás étel, melynek különlegességét a vodka adja. A vodka nemcsak az italok polcain, hanem a konyhában is megállja a helyét, hiszen a fűszerek ízeit kiemelve, selymes szószt varázsol az ételhez.

Hozzávalók:

300 g penne tészta
3 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
1/2 teáskanál chili pehely (ízlés szerint)
400 g darált paradicsom
100 ml száraz fehérbor
100 ml vodka
100 ml tejszín
Só, bors ízlés szerint
Friss bazsalikom (aprított, tálaláshoz)
Parmezán sajt (reszelve, tálaláshoz)

Elkészítés:

Tészta főzése: A pennét sós vízben al dente-re főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
A szósz elkészítése: Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Üvegesre pároljuk őket.
Ízesítés: A hagymához adjuk a chili pehelyt, majd a darált paradicsomot. Keverjük össze és néhány percig pároljuk.
Alkohol hozzáadása: Öntsük hozzá a fehérbort és a vodkát. Forraljuk néhány percig, hogy az alkohol egy része elpárologjon.
Krémesítés: Végül öntsük hozzá a tejszínt, fűszerezzük sóval és borssal. Keverjük jól össze és forraljuk még néhány percig, amíg a szósz besűrűsödik.
Tálalás: A főtt pennét öntsük a szószhoz, forgassuk össze, majd tálaljuk friss bazsalikommal és reszelt parmezán sajttal.

Tippek:

A szószt még gazdagabbá teheted, ha a hagymához adsz néhány kockára vágott füstölt szalonnát.
A paradicsomszószhoz adhatsz felvágott gombát is, így egy még ízletesebb fogást kapsz.
A penne alla vodka alapját felhasználva készíthetsz tenger gyümölcseivel töltött változatot is.
Ha szeretnéd, hogy a szósz még krémesebb legyen, akkor a végén egy kevés tejszínt vagy krémsajtot adhatsz hozzá.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: cookingclassy.com, wallpapercave.com, nosalty.hu