quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: „Mi ez, hagymás bab?….. Nem! Krumplis hal!” Érkezik a Fagioli alla Bud Spencer!

2024. november 17.

Carlo Pedersoli, ismertebb nevén Bud Spencer egy olyan ikonikus figura volt a filmvilágban, akinek nevetése és jókedve világszerte milliókat szórakoztatott. Ahogy a neve is utal, a hatalmas termetű, de szívből jó színész a maga nemében egyedülálló karaktert teremtett a vásznon.

Pályafutását úszóként és vízilabdázóként kezdte, számos olasz bajnoki címet szerzett. Később a filmvilág felfedezte magának, és hamarosan a legnépszerűbb olasz színészek közé került. Művésznevét kedvenc söréről, a Budweiser-ről és a színész, Spencer Tracy-ről kapta.

Bud Spencer és Terence Hill párosa a film történetének egyik legsikeresebb komikus duója lett. Filmjeikben a jófiú-rosszfiú kliséjét egy teljesen új szintre emelték. Míg Terence Hill az ügyes, gyors és vicces karaktert alakította, addig Bud Spencer a hatalmas, de jóindulatú óriást. A közös jeleneteikben a poénok mellett az ökölharcok sem maradhattak el, amelyek mindig a jó oldala győzelmével zárultak.

Bud Spencer egyik legismertebb karaktere Piedone, a kissé ügyetlen, de mindig igazságos rendőr. A Piedone-filmekben a színész megmutatta, hogy nemcsak a fizikai komikumokban, hanem a vígjátéki játékában is nagy tehetséggel rendelkezik.

Bud Spencer nemcsak a filmvásznon, hanem a szívünkben is örökre megmarad. A jókedv, az őszinteség és a barátság értékeit képviselte, amelyeket filmjeiben is közvetített. Még ma is sokan emlékeznek rá szeretettel, és a filmjei újra és újra nézőket vonzanak.

A hagymás bab egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes egytálétel, amelyet akár hétköznapokra, akár egy vaskosabb letszámú ünnepi asztalra is készíthetünk. A recept számos változatban létezik, de az alapelvek mindenhol ugyanazok: a babot puhára főzzük, majd hagymás-fokhagymás alapban pároljuk.

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g száraz vörösbab
20 dkg füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt paprika
Só, bors ízlés szerint
Opcionális: 1-2 chili paprika (a csípősség kedvelőinek)

Elkészítés:

A bab előkészítése: A babot előző este bő vízben áztasd be. Másnap öblítsd le, majd tedd fel főni bő vízben a babérlevéllel együtt. Főzd roppanós puhára.
A hagymás alap: A szalonnát kockázd fel, és pirítsd ki egy nagyobb lábosban. Add hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és párold üvegesre.
Fűszerezés: A hagymához add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a köményt, a paprikát, a sót és a borsot. Ha szereted a csípőset, a chili paprikát is vágd bele.
Összeállítás: A puhára főtt babot szűrd le, majd add a hagymás alaphoz. Óvatosan keverd össze, hogy a bab ne törjön össze.
Főzés: Öntsd fel a babot annyi vízzel, hogy ellepje. Forrald fel, majd takarékon főzd még kb. 15-20 percig, vagy amíg a szaft besűrűsödik.

Tippek:

A hagymás babot friss kenyérrel vagy kiflivel tálald. Kiváló köret sült húshoz vagy kolbászhoz is.
A hagymás babot készítheted konzervbabbal is, így az elkészítési idő jelentősen lecsökken. Ebben az esetben az elkészítés első lépése kihagyható.
A hagymás alaphoz adhatsz más fűszereket is ízlésed szerint, például majoránnát, rozmaringot vagy oregánót.
A babhoz adhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát, zellert vagy paprikát.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: ketkes.com, streetkitchen.hu, fruitbookmagazine.it