quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Reggelire, vacsorára, vendégvárónak, filmezéshez – Érkezik a desszertek svájcibicskája, a sajtos hagymás muffin

2024. november 16.

A hagymafélék íze és csípőssége kulcsfontosságú jellemzője a növényeknek. Ez a tulajdonság a fajta és a termőhely szerint is változik. A csípősség nagyrészt az általuk tartalmazott nem fehérje alapú aminosavakra épülő kén szintjétől függ. Minél magassabb annál, csipősebb egy hagymafajta. Az édeséget a benne lévő cukor határozza meg. Ennek a két fontos jellemzőnek az aránya határozza meg az adott hagymafajta konyhában betöltött szerepét. Nézzük is meg melyik az az 5 legnépszerűbb hagymafajta amit (szinte) világszerte használnak a gasztronómiában.

  1. Vöröshagyma
    A vöröshagyma a legelterjedtebb és legsokoldalúbb hagymafajta. Erős, jellegzetes íze van, és számos étel alapanyaga.
    Íze: Erős, csípős, kénes hatású.
    Felhasználása: Levesek, pörköltek, raguk, mártások, saláták.
    Jellemzői: Narancsvörös-barna héja, krémszínű húsa.
  2. Lilahagyma
    A lilahagyma édesebb és kevésbé csípős, mint a vöröshagyma. Színe miatt elsősorban salátákban és hideg ételekben használják.
    Íze: Édes, lédús, enyhén csípős.
    Felhasználása: Saláták, szendvicsek, hamburgerek, grillezés.
    Jellemzői: Bíborlila héja, lilás hús.
  3. Fehérhagyma
    A fehérhagyma édesebb és gyümölcsösebb ízű, mint a vöröshagyma. Kisebb méretű és általában levesekben és szószokban használják.
    Íze: Édes, gyümölcsös, enyhén kesernyés utóízzel.
    Felhasználása: Levesek, szószok, salsák.
    Jellemzői: Fehér, áttetsző héj, fehér hús.
  4. Sáfrányhagyma (salottahagyma)
    A sáfrányhagyma kisebb, gömbölyű hagymákkal rendelkezik, amelyek intenzív, fokhagymás ízűek. Kiválóan alkalmas párolásra, sütésre és grillezésre.
    Íze: Intenzív, fokhagymás.
    Felhasználása: Párolt ételek, húsok, mártások.
    Jellemzői: Kisebb, gömbölyű hagymákkal rendelkezik.
  5. Zöldhagyma
    A zöldhagyma fiatal hagyma, amelynek a leveleit és a hagymagumóját is fogyasztjuk. Ennek a hagymának az alsó része erősebb ízű, mint a felső. Salátákban, omlettekben és más könnyű ételekben használják.
    Íze: Enyhén fokhagymás, fűszeres.
    Felhasználása: Saláták, omlettek, levesek.
    Jellemzői: Hosszú, vékony levelei.

A megfelelő hagymafajta kiválasztásánál az étel ízvilága és a kívánt textúra a legfontosabb szempont. Kísérletezzünk bátran a különböző fajtákkal és fedezzek fel új ízélményeket!

Ma egy igazán pikáns sós desszertet hoztuk, ami bármelyik étkezésnél vagy bármilyen szabadidős tevékenyben jó társnak bizonyulhat. Ez a sajtos hagymás muffin.

Hozzávalók:

2 db vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 bögre finomliszt
4 teáskanál sütőpor
2 db tojás
1 bögre tej
5 dkg vaj
1 bögre reszelt sajt

Elkészítés:

A hagyma pirítása: A vöröshagymát tisztítsd meg, majd vékony karikára szeletelve pirítsd aranybarnára egy kevés olajon.
A tészta elkészítése: A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a pirított hagymát. A tojásokat a tejjel és a felolvasztott vajjal alaposan keverd össze, majd ezt a nedves keveréket is add a száraz hozzávalókhoz. Végül keverd hozzá a reszelt sajtot.
Díszítés: Szórj a tetejére egykevás reszelt sajtot.
Sütés: A muffin formákat béleld ki papírral, majd töltsd meg a tésztával. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnára sülnek és a közepük megsül.
Tálalás: Hagyd kissé hűlni a muffinokat, majd tálald melegen vagy hidegen.

Tippek:

A reszelt sajt fajtáját ízlésed szerint választhatod. Jól passzol hozzá a trappista, cheddar vagy akár a füstölt sajt is.
A muffinokhoz tehetsz más fűszereket is, például őrölt borsot, köményt vagy rozmaringot.
Ha pikánsabb ízre vágysz, adhatsz a tésztához egy kis chili pehelyt is.
Díszítéshez használhatsz sós-olajos magvakat is, de szezámmaggal is megszórhatod a tésztát.
A muffinokat akár előre is elkészítheted, majd fagyasztóban tárolhatod. Sütés előtt vedd ki a fagyasztóból és hagyd felengedni.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: tesco.hu, mindmegette.hu, kerteszkedj.hu