Konyhasarok: Reggelire, vacsorára, vendégvárónak, filmezéshez – Érkezik a desszertek svájcibicskája, a sajtos hagymás muffin

A hagymafélék íze és csípőssége kulcsfontosságú jellemzője a növényeknek. Ez a tulajdonság a fajta és a termőhely szerint is változik. A csípősség nagyrészt az általuk tartalmazott nem fehérje alapú aminosavakra épülő kén szintjétől függ. Minél magassabb annál, csipősebb egy hagymafajta. Az édeséget a benne lévő cukor határozza meg. Ennek a két fontos jellemzőnek az aránya határozza meg az adott hagymafajta konyhában betöltött szerepét. Nézzük is meg melyik az az 5 legnépszerűbb hagymafajta amit (szinte) világszerte használnak a gasztronómiában.

- Vöröshagyma
A vöröshagyma a legelterjedtebb és legsokoldalúbb hagymafajta. Erős, jellegzetes íze van, és számos étel alapanyaga.
Íze: Erős, csípős, kénes hatású.
Felhasználása: Levesek, pörköltek, raguk, mártások, saláták.
Jellemzői: Narancsvörös-barna héja, krémszínű húsa. - Lilahagyma
A lilahagyma édesebb és kevésbé csípős, mint a vöröshagyma. Színe miatt elsősorban salátákban és hideg ételekben használják.
Íze: Édes, lédús, enyhén csípős.
Felhasználása: Saláták, szendvicsek, hamburgerek, grillezés.
Jellemzői: Bíborlila héja, lilás hús. - Fehérhagyma
A fehérhagyma édesebb és gyümölcsösebb ízű, mint a vöröshagyma. Kisebb méretű és általában levesekben és szószokban használják.
Íze: Édes, gyümölcsös, enyhén kesernyés utóízzel.
Felhasználása: Levesek, szószok, salsák.
Jellemzői: Fehér, áttetsző héj, fehér hús. - Sáfrányhagyma (salottahagyma)
A sáfrányhagyma kisebb, gömbölyű hagymákkal rendelkezik, amelyek intenzív, fokhagymás ízűek. Kiválóan alkalmas párolásra, sütésre és grillezésre.
Íze: Intenzív, fokhagymás.
Felhasználása: Párolt ételek, húsok, mártások.
Jellemzői: Kisebb, gömbölyű hagymákkal rendelkezik. - Zöldhagyma
A zöldhagyma fiatal hagyma, amelynek a leveleit és a hagymagumóját is fogyasztjuk. Ennek a hagymának az alsó része erősebb ízű, mint a felső. Salátákban, omlettekben és más könnyű ételekben használják.
Íze: Enyhén fokhagymás, fűszeres.
Felhasználása: Saláták, omlettek, levesek.
Jellemzői: Hosszú, vékony levelei.
A megfelelő hagymafajta kiválasztásánál az étel ízvilága és a kívánt textúra a legfontosabb szempont. Kísérletezzünk bátran a különböző fajtákkal és fedezzek fel új ízélményeket!

Ma egy igazán pikáns sós desszertet hoztuk, ami bármelyik étkezésnél vagy bármilyen szabadidős tevékenyben jó társnak bizonyulhat. Ez a sajtos hagymás muffin.
Hozzávalók:
2 db vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 bögre finomliszt
4 teáskanál sütőpor
2 db tojás
1 bögre tej
5 dkg vaj
1 bögre reszelt sajt
Elkészítés:
A hagyma pirítása: A vöröshagymát tisztítsd meg, majd vékony karikára szeletelve pirítsd aranybarnára egy kevés olajon.
A tészta elkészítése: A lisztet keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a pirított hagymát. A tojásokat a tejjel és a felolvasztott vajjal alaposan keverd össze, majd ezt a nedves keveréket is add a száraz hozzávalókhoz. Végül keverd hozzá a reszelt sajtot.
Díszítés: Szórj a tetejére egykevás reszelt sajtot.
Sütés: A muffin formákat béleld ki papírral, majd töltsd meg a tésztával. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnára sülnek és a közepük megsül.
Tálalás: Hagyd kissé hűlni a muffinokat, majd tálald melegen vagy hidegen.
Tippek:
A reszelt sajt fajtáját ízlésed szerint választhatod. Jól passzol hozzá a trappista, cheddar vagy akár a füstölt sajt is.
A muffinokhoz tehetsz más fűszereket is, például őrölt borsot, köményt vagy rozmaringot.
Ha pikánsabb ízre vágysz, adhatsz a tésztához egy kis chili pehelyt is.
Díszítéshez használhatsz sós-olajos magvakat is, de szezámmaggal is megszórhatod a tésztát.
A muffinokat akár előre is elkészítheted, majd fagyasztóban tárolhatod. Sütés előtt vedd ki a fagyasztóból és hagyd felengedni.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: tesco.hu, mindmegette.hu, kerteszkedj.hu