quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 03. szerda
  -  Hilda
Szórakozás

Konyhasarok: Az ünnepi asztal ékköveként felszolgálható étel – Ez a hagymás-zöldséges töltött pecsenye

2024. november 14.

A vöröshagyma, ez a botanikailag a liliomfélék családjába tartozó növény, több ezer éves múltra tekint vissza. Az ókori Egyiptomban a termékenység és az újjászületés istennője, Ízisz szent növényének tartották. Nem véletlen, hiszen a vöröshagyma nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is.

Ez a közkedvelt fűszer sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Foszfor, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, cink, mangán és szelén – ezek mind-mind megtalálhatók benne. Vitaminokból pedig C-vitamint, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint folsavat is kapunk.

A vöröhagymát nemcsak az íze miatt szeretjük, hanem gyógyító hatásai miatt is. A népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák, hiszen számos betegség megelőzésében és kezelésében segíthet.

Légúti megbetegedések: Kitűnő segítség hurutos állapotok és légúti megbetegedések esetén.
Emésztés: Étvágyjavító hatású, fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít az emésztési problémák enyhítésében. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így gyomor- és bélpanaszok esetén is hasznos lehet.
Antibakteriális és gombaellenes hatás: Antibakteriális és gombaellenes hatásának köszönhetően segíthet a fertőzések leküzdésében.
Vércukorszint: Csökkenti a vércukorszintet, így a cukorbetegségben szenvedők számára is ajánlott.
Fülfájás: Kipréselt levét a fülbe csepegtetve enyhítheti a fülfájást.
Rovarcsípés: Külsőleg alkalmazva csökkenti a rovarcsípés okozta duzzanatot és fájdalmat.
Méregtelenítés: Kiválóan méregteleníti a szervezetet.

Sokszor kapjuk magunkat azon, hogy valami olyan ételt szeretnénk tenni az ünnepi asztalra, ami csemege a szemnek, illatra mindenki elismerését kivívja és nem mellékesen eg igazi ízbomba. A hagymás-zöldséges töltött pecsenye egy tökéletes választás lehet.

Hozzávalók:

A húshoz:
1,5-2 kg sertéskaraj
Só, bors
Fokhagyma
Zsír vagy olaj sütéshez

A töltelékhez:
1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyem, paprika)
2-3 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
Só, bors
Zsír vagy olaj sütéshez

Díszítéshez:
Szárzeller vagy petrezselyem zöldje

Elkészítés:

A hús előkészítése: A húst alaposan megmossuk, megszárítjuk és kiklopfoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fokhagymával bedörzsöljük.
A töltelék elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Amennyire lehetséges, a levét redukáljuk.
A hús töltése: A kiklopfolt húst kinyitjuk, mint egy könyvet. Egyenletesen eloszlatjuk a zöldséges tölteléket, majd feltekerjük és tűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, esetleg összekötözzük.
Sütés: Egy megfelelő méretű tepsibe olajat vagy zsírt teszünk, majd belehelyezzük a húst. Forró sütőben, 180-200 °C-on süssük lefedve, amíg a hús puha lesz, szabadon addig, amíg a felszíne ropogós lesz.
Tálalás: A megsült húst szeletekre vágjuk és tálaljuk. Díszíthetjük szárzeller vagy petrezselyem zöldjével. Készíthetünk hozzá sült burgonyát, rizst vagy salátát.

Tippek:

A töltelékhez használhatunk más zöldségeket is, például brokkolit, karfiolt vagy gombát.
A húshoz fűszerezésként használhatunk más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy majoránnát.
A húst sütés előtt bepácolhatjuk különböző fűszerekben és olajokban, és ebben áztathatjuk hosszabb ideig.
A tölteléket gazdagíthatjuk pirított dióval, mazsolával vagy aszalt gyümölcsökkel.
A sült húst szaftjával locsolgathatjuk.
Baconbe tekerve még mutatósabb az étel.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: femina.hu, baratno.com