Konyhasarok: Egy ízbomba a hétvégi ebédlőasztalon – Ez a Camembert-rel töltött mandulás sertéskaraj ribizlimártással

Az ízek világa rendkívül változatos, és bár sokan szeretik a finom, lágy ízeket, vannak, akik kifejezetten az intenzív, akár szokatlan ízélményekre vágynak. A sajtok között is találunk olyan különlegességeket, amelyek íze és illata messze túlmutat az átlagoson.
2004-ben az angliai Cranfield Egyetem kutatói egy különleges feladatot tűztek ki maguk elé: megtalálni a világ legbüdösebb sajtját. A versenyt 15 olyan sajtfajta nyerte el, amelyekről már korábban is ismert volt markáns illatuk. A zsűriben nemcsak 19 ember vett részt, hanem egy kifejezetten erre a célra fejlesztett géporr is, amelynek feladata az illatok pontos elemzése volt.
A kísérlet eredménye szerint a legbüdösebb sajt címét a Vieux Boulogne nevű francia sajt viselheti. Ez a négyzet alakú, pasztörizálatlan sajt 1982 óta létezik, és jellegzetes narancssárga külső borítása miatt már messziről felismerhető. A Cranfield Egyetem kutatói a sajt illatát a testszag és a tehéntrágya aromájának keverékéhez hasonlították. Nem csoda, hogy Franciaországban rövid időn belül betiltották a tömegközlekedési eszközökön való fogyasztását.
A sajt erős illatát az adja, hogy az érlelés során többször is sörben fürdőzik. A sörben található baktériumok kölcsönhatásba lépnek a tehéntejben lévő enzimekkel, így jön létre az a jellegzetes, sokak számára taszító, mások számára viszont vonzó aroma. Érdekes módon ez az erős illat nem befolyásolja negatívan a sajt ízét, amely sokak szerint meglepően kellemes.
A Vieux Boulogne sajt sikere óta számos más versenyt is rendeztek a legbüdösebb sajtok megkoronázására, de a Vieux Boulogne továbbra is a ranglista élén áll. Bár az intenzív illata miatt nem mindenkinek ízlik, kétségtelen, hogy a sajt történetének egyik legérdekesebb fejezetét írja.

Nézzünk valami olyan fogást, amire 10-ből 10 orr igent mond! A most következő étel tökéletes kombinációja a sós és édes ízeknek, a ropogós és krémes állagnak. A sertéskaraj szaftos belseje, a lágy camembert és a ropogós mandula héj, mindezt egy édeskés ribizlimártással koronázva – egyszerűen ellenállhatatlan! Következzen a Camembert-rel töltött mandulás sertéskaraj ribizlimártással.
Hozzávalók:
A sertéskarajhoz:
60 dkg sertéskaraj
20 dkg zöldfűszeres camembert
Só, bors
Liszt
2 db tojás
20 dkg szeletelt mandula
A körethez (opcionális):
40 dkg krumpli (kisszemű)
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg vaj
Madársaláta
A ribizlimártáshoz:
20 dkg ribizli
Kevés só, bors
Cukor
Csillagánizs
Fahéj
5 dkg vaj
Elkészítés:
A sertéskaraj előkészítése: A sertéskarajt hosszában bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen. Kinyitjuk, és a közepét sózzuk, borsozzuk. A camembert-t szeletekre vágjuk és a karajba tesszük. Óvatosan feltekerjük és húzzuk át lisztben, tojásban, majd mandulában.
Sütés: Forró olajban aranybarnára sütjük.
Készítsük el a köretet: A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, petrezselymet, vajat és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ribizlimártás: A ribizlit megmossuk, és egy lábasban a többi hozzávalóval együtt összefőzzük. Pürésítjük, majd leszűrjük.
Tálalás: A sült sertéskarajt tálaljuk a körettel és a ribizlimártással.
Tippek:
A ribizli helyett használhatsz más bogyós gyümölcsöt is, például áfonyát vagy málnát.
A mandula helyett pedig másféle diófélét is választhatsz.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: naga.bomboradyo.com, mindmegette.hu