quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy ízbomba a hétvégi ebédlőasztalon – Ez a Camembert-rel töltött mandulás sertéskaraj ribizlimártással

2024. november 09.

Az ízek világa rendkívül változatos, és bár sokan szeretik a finom, lágy ízeket, vannak, akik kifejezetten az intenzív, akár szokatlan ízélményekre vágynak. A sajtok között is találunk olyan különlegességeket, amelyek íze és illata messze túlmutat az átlagoson.

2004-ben az angliai Cranfield Egyetem kutatói egy különleges feladatot tűztek ki maguk elé: megtalálni a világ legbüdösebb sajtját. A versenyt 15 olyan sajtfajta nyerte el, amelyekről már korábban is ismert volt markáns illatuk. A zsűriben nemcsak 19 ember vett részt, hanem egy kifejezetten erre a célra fejlesztett géporr is, amelynek feladata az illatok pontos elemzése volt.

A kísérlet eredménye szerint a legbüdösebb sajt címét a Vieux Boulogne nevű francia sajt viselheti. Ez a négyzet alakú, pasztörizálatlan sajt 1982 óta létezik, és jellegzetes narancssárga külső borítása miatt már messziről felismerhető. A Cranfield Egyetem kutatói a sajt illatát a testszag és a tehéntrágya aromájának keverékéhez hasonlították. Nem csoda, hogy Franciaországban rövid időn belül betiltották a tömegközlekedési eszközökön való fogyasztását.

A sajt erős illatát az adja, hogy az érlelés során többször is sörben fürdőzik. A sörben található baktériumok kölcsönhatásba lépnek a tehéntejben lévő enzimekkel, így jön létre az a jellegzetes, sokak számára taszító, mások számára viszont vonzó aroma. Érdekes módon ez az erős illat nem befolyásolja negatívan a sajt ízét, amely sokak szerint meglepően kellemes.

A Vieux Boulogne sajt sikere óta számos más versenyt is rendeztek a legbüdösebb sajtok megkoronázására, de a Vieux Boulogne továbbra is a ranglista élén áll. Bár az intenzív illata miatt nem mindenkinek ízlik, kétségtelen, hogy a sajt történetének egyik legérdekesebb fejezetét írja.

Nézzünk valami olyan fogást, amire 10-ből 10 orr igent mond! A most következő étel tökéletes kombinációja a sós és édes ízeknek, a ropogós és krémes állagnak. A sertéskaraj szaftos belseje, a lágy camembert és a ropogós mandula héj, mindezt egy édeskés ribizlimártással koronázva – egyszerűen ellenállhatatlan! Következzen a Camembert-rel töltött mandulás sertéskaraj ribizlimártással.

Hozzávalók:

A sertéskarajhoz:
60 dkg sertéskaraj
20 dkg zöldfűszeres camembert
Só, bors
Liszt
2 db tojás
20 dkg szeletelt mandula

A körethez (opcionális):  
40 dkg krumpli (kisszemű)
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg vaj
Madársaláta

A ribizlimártáshoz:
20 dkg ribizli
Kevés só, bors
Cukor
Csillagánizs
Fahéj
5 dkg vaj  

Elkészítés:

A sertéskaraj előkészítése: A sertéskarajt hosszában bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen. Kinyitjuk, és a közepét sózzuk, borsozzuk. A camembert-t szeletekre vágjuk és a karajba tesszük. Óvatosan feltekerjük és húzzuk át lisztben, tojásban, majd mandulában.
Sütés: Forró olajban aranybarnára sütjük.
Készítsük el a köretet: A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, petrezselymet, vajat és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ribizlimártás: A ribizlit megmossuk, és egy lábasban a többi hozzávalóval együtt összefőzzük. Pürésítjük, majd leszűrjük.
Tálalás: A sült sertéskarajt tálaljuk a körettel és a ribizlimártással.

Tippek:

A ribizli helyett használhatsz más bogyós gyümölcsöt is, például áfonyát vagy málnát.
A mandula helyett pedig másféle diófélét is választhatsz.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: naga.bomboradyo.com, mindmegette.hu