Konyhasarok: A laktató és az egészséges törékeny egyensúlya egyetlen sültben – Ez a húsraguval töltött sajtos padlizsán

Magyarország gazdag sajkészítési hagyományokkal rendelkezik, számos ízletes és egyedi sajtfajta született hazánkban. Íme 5 olyan magyar sajt, amelyeket érdemes kipróbálni:
Trappista: Talán a legismertebb magyar sajtfajta. Kemény, sárgás színű sajt, jellegzetesen lyukacsos szerkezettel. Kellemes, enyhén sós íze van. Tökéletes reszelésre, szendvicsekbe és hidegtálakra egyaránt.
Óvári sajt: Ez a félkemény sajt a tilsi sajt rokona. Jellegzetesen sárga színű, enyhén füstölt ízű. Kiváló reszelésre, de önmagában fogyasztva is finom.
Pannónia sajt: Az egyik legfiatalabb magyar sajtfajta. Kemény, sárgás színű, enyhén diós ízű sajt. Svájci ementálihoz hasonló, lyukacsos szerkezete van. Kitűnő választás szendvicsekbe és hidegtálakra.
Pálpusztai sajt: Lágy, krémes állagú sajt, jellegzetes fűszeres ízzel. Rúzsflórával történő érlelése adja meg egyedi aromáját. Tökéletes köretként vagy önmagában fogyasztva.
Gomolya: Ez a fiatal, lágy sajt a kecskesajtok kedvelőinek nyújt igazi csemegéket. Krémes állagú, enyhén savanykás ízű, gyakran fűszerekkel vagy gyümölcsökkel ízesítve.

Ez csak néhány példa a sokféle magyar sajt közül. A hazai sajtkészítők folyamatosan új és izgalmas ízekkel kísérleteznek, így mindig akad új felfedeznivaló a sajtpultokban. Szenteljük rá figyelmet és támogassuk ezzel is a hazai sajtkészítést.
A mai ételünkhöz is többfajta sajtból választhatunk, a végeredmény ugyanolyan fantasztikus lesz. Ma egy gazdag, húsraguval töltött sajtos padlizsán kerül az asztalra.
Hozzávalók:
2 db nagy padlizsán
Só
A raguhoz:
500 g darált hús (marha vagy vegyes)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 konzerv paradicsom vagy 4-5 friss paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez
Friss petrezselyem aprítva (szóráshoz)
Reszelt félkemény sajt (pl. trapista, gauda vagy edami)
1-2 db koktélparadicsom (díszítéshez)
Elkészítés:
Padlizsán előkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, majd kikaparjuk a belsejüket. A kikapart részt felkockázzuk, sózzuk és félretesszük.
Ragu készítése: Egy lábasban olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát és együtt pároljuk néhány percig. Ezután rádobjuk a darált húst, morzsolgatjuk és világosra sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. A húsmasszához adjuk a felkockázott padlizsánt és a konzerv paradicsomot (vagy a felkockázott friss paradicsomot). Összekeverjük, lefedjük és lassú tűzön pároljuk kb. 20-25 percig, vagy amíg a ragu besűrűsödik és a padlizsán megpuhul.
Töltés és sütés: A padlizsán feleket megtöltjük a raguval. Tetejükre rászórjuk a reszelt sajtot és díszítjük koktélparadicsommal. Egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük őket és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a teteje aranybarnára sül.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.

Tippek:
A raguhoz adhatunk egyéb zöldségeket is, például sárgarépát, zellert vagy cukkinit. A tölteléket ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például bazsalikommal, oregánóval vagy rozmaringgal.
Sajtok: Variálhatjuk a sajtok fajtáit, keverhetjük is azokat, így különböző ízvilágokat tudunk kihozni az ételből.
Változatos húsok: A darált húsos ragu helyett használhatunk apróra vágott csirkét is.
Vegetáriánus változat: Készíthetjük az ételt csak zöldségekkel vagy használhatunk tofut a hús helyett.
Vegán változat: Növényi sajttal az ételünk a vegánok számára is fogyasztható lesz.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: cookta.hu, sobors.hu, femina.hu