quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Így tároljuk a diót – Sipos Gazda tippjei a frissesség megőrzés érdekében!

2024. november 07.

Sipos József növényorvos a Rádió 7 Agrárpercek című rovatában osztott meg hasznos tanácsokat a dió tárolása kapcsán!

Az őszi diószüret sok háztartásban bőséges termést hozott, és most jön a kérdés: hogyan őrizzük meg minél tovább a dió frissességét? Sipos József növényorvos hasznos tanácsokat adott a dió tárolásával kapcsolatban, hogy az ünnepekre is friss maradhasson ez az alapanyag.

A dió magas olajtartalma miatt gyorsan romolhat, ha nem a megfelelő körülmények között tároljuk. Sipos Gazda szerint különösen fontos figyelni a hőmérsékletre és a levegőtől való elzárásra, hiszen ezek nagyban befolyásolják, hogy mennyi ideig marad fogyasztható a termés.

A héjas dió tovább eláll szobahőmérsékleten is, ha hűvös, száraz helyre tesszük, például a kamrába. A tisztított diót viszont ajánlott légmentesen zárható zacskóban, tárolóban tartani, távol hőforrásoktól, hogy ne avasodjon meg. Ha nem használjuk fel azonnal az egész mennyiséget, mindig légmentesen zárjuk vissza, így akár 3-4 hónapig is eltartható. A legjobb, ha a diót zárható befőttesüvegben, légmentesen tartjuk. Ez a módszer különösen hasznos, ha hosszabb ideig szeretnénk eltárolni.

A dióra különféle kártevők is veszélyt jelentenek, mint például az aszalványmoly. Sipos Gazda kiemeli, hogy a légmentes tárolás itt is segít, mert megakadályozza, hogy a rovarok petézzenek a dióba, így minőségromlás nélkül tarthatjuk el a termést.

A darált diót érdemes hűtőszekrényben tárolni, így akár 6-7 hónapig is eláll. Érdemes csak közvetlenül a felhasználás előtt ledarálni a diót, de ha ezt előbb megtesszük, egy kis kristálycukor hozzáadásával tartósíthatjuk, ez ugyanis segít megőrizni a frissességet.

Ha megfelelően tároljuk a diót, karácsonykor még mindig kiváló minőségű hozzávalóként használhatjuk fel a süteményekhez.