quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: A sajtos ízek kavalkádja egy gőzölgő forró tányér leves formájában – Ez a négysajtos sajtkrémleves

2024. november 05.

A sajt felfedezésének egyik legnépszerűbb legendája egy arab nomádról szól. A történet szerint ez a nomád hosszú útra indult, és hogy útközben legyen mit ennie, tejjel töltött meg egy nyeregtáskát. Ez a nyeregtáska különleges volt, mivel egy fiatal állat gyomrából készült és egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként ismerünk.

Hosszú lovaglás után megállt pihenni és szomját oltani. Amikor a nyeregtáskából ivott, meglepetten tapasztalta, hogy a tej már nem folyékony, hanem szilárd darabkákra vált. A fiatal állat gyomrában található alvasztóenzim ugyanis a tejben lévő fehérjéket megkötötte, és így a tej megalvadt, sajttá alakult.

A nomád kíváncsiságból megkóstolta a szokatlan ételt, és meglepődve tapasztalta, hogy ízletes és tápláló. Így véletlenül felfedezte a sajtot, ami azóta is az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb élelmiszerünk.

Fontos megjegyezni, bár ez a történet nagyon érdekes és széles körben ismert, a sajt felfedezésének pontos körülményei nem ismertek. Valószínűleg nem egyetlen esemény, hanem egy hosszabb folyamat során alakult ki a sajt készítésének hagyománya. A különböző kultúrákban élő emberek függetlenül egymástól is felfedezhették a tej alvasztásának módját, és így különböző típusú sajtok alakultak ki.

A magyar gasztronómiában kiemelt szerepe van a leveseknek, ezért is hoztuk ma el a négysajtos sajtkrémleves receptjét.

Hozzávalók:

1 szelet bacon
1 ek vaj
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél kaliforniai paprika
1 szál sárgarépa
1 db kis chili vagy 1 csipet Cayenne-bors (opcionális)
3 ek finomliszt
fél liter csirkealaplé
3 dl habtejszín
1 tk mustár
10 dkg krémsajt
10 dkg vörös cheddar
10 dkg fehér cheddar
5 dkg parmezán

Elkészítés:

Alap ízek: Egy lábasban olvasszunk zsiradékot, és pirítsuk meg a bacont. Adjuk hozzá a vöröshagymát, majd az átnyomott fokhagymát. Pároljuk üvegesre.
Zöldségek: Dobd hozzá a kaliforniai paprikát és a répát. Pár percig pirítsd együtt. Ha szereted a csípőset, most jöhet a chili és a Cayenne bors.
Roux készítése: Szórjuk a lisztet a zöldségekre, és kevergetve pirítsuk egy percig.
Alaplé és főzés: Öntsük fel az alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket.
Turmixolás: Töltsük át a levest egy turmixgépbe, és pürésítsük krémesre.
Sajtok és fűszerek: Öntsük vissza a levest a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, a krémsajtot, a reszelt cheddar sajtok nagy részét, a mustárt és ízlés szerint sót, borsot.
Főzés és tálalás: Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg a sajtok teljesen felolvadnak. Tálaláskor szórjuk meg a maradék reszelt cheddarral és parmezánnal. Díszítsük krutonnal és snidlinggel.

Tippek:

A sajtfajtákat kedved szerint variálhatod.
Kísérletezz különböző fűszerekkel is, mint például köménymag, őrölt paprika vagy szerecsendió.
Néhány extra zöldséggel is gazdagíthatod a leves ízét. Ilyen lehet a fehérrépa vagy a zeller például.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: cookpad.hu, pinimg.com