Konyhasarok: A sajtos ízek kavalkádja egy gőzölgő forró tányér leves formájában – Ez a négysajtos sajtkrémleves

A sajt felfedezésének egyik legnépszerűbb legendája egy arab nomádról szól. A történet szerint ez a nomád hosszú útra indult, és hogy útközben legyen mit ennie, tejjel töltött meg egy nyeregtáskát. Ez a nyeregtáska különleges volt, mivel egy fiatal állat gyomrából készült és egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként ismerünk.
Hosszú lovaglás után megállt pihenni és szomját oltani. Amikor a nyeregtáskából ivott, meglepetten tapasztalta, hogy a tej már nem folyékony, hanem szilárd darabkákra vált. A fiatal állat gyomrában található alvasztóenzim ugyanis a tejben lévő fehérjéket megkötötte, és így a tej megalvadt, sajttá alakult.
A nomád kíváncsiságból megkóstolta a szokatlan ételt, és meglepődve tapasztalta, hogy ízletes és tápláló. Így véletlenül felfedezte a sajtot, ami azóta is az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb élelmiszerünk.
Fontos megjegyezni, bár ez a történet nagyon érdekes és széles körben ismert, a sajt felfedezésének pontos körülményei nem ismertek. Valószínűleg nem egyetlen esemény, hanem egy hosszabb folyamat során alakult ki a sajt készítésének hagyománya. A különböző kultúrákban élő emberek függetlenül egymástól is felfedezhették a tej alvasztásának módját, és így különböző típusú sajtok alakultak ki.

A magyar gasztronómiában kiemelt szerepe van a leveseknek, ezért is hoztuk ma el a négysajtos sajtkrémleves receptjét.
Hozzávalók:
1 szelet bacon
1 ek vaj
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél kaliforniai paprika
1 szál sárgarépa
1 db kis chili vagy 1 csipet Cayenne-bors (opcionális)
3 ek finomliszt
fél liter csirkealaplé
3 dl habtejszín
1 tk mustár
10 dkg krémsajt
10 dkg vörös cheddar
10 dkg fehér cheddar
5 dkg parmezán
Elkészítés:
Alap ízek: Egy lábasban olvasszunk zsiradékot, és pirítsuk meg a bacont. Adjuk hozzá a vöröshagymát, majd az átnyomott fokhagymát. Pároljuk üvegesre.
Zöldségek: Dobd hozzá a kaliforniai paprikát és a répát. Pár percig pirítsd együtt. Ha szereted a csípőset, most jöhet a chili és a Cayenne bors.
Roux készítése: Szórjuk a lisztet a zöldségekre, és kevergetve pirítsuk egy percig.
Alaplé és főzés: Öntsük fel az alaplével, és főzzük puhára a zöldségeket.
Turmixolás: Töltsük át a levest egy turmixgépbe, és pürésítsük krémesre.
Sajtok és fűszerek: Öntsük vissza a levest a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, a krémsajtot, a reszelt cheddar sajtok nagy részét, a mustárt és ízlés szerint sót, borsot.
Főzés és tálalás: Forraljuk fel, és főzzük addig, amíg a sajtok teljesen felolvadnak. Tálaláskor szórjuk meg a maradék reszelt cheddarral és parmezánnal. Díszítsük krutonnal és snidlinggel.
Tippek:
A sajtfajtákat kedved szerint variálhatod.
Kísérletezz különböző fűszerekkel is, mint például köménymag, őrölt paprika vagy szerecsendió.
Néhány extra zöldséggel is gazdagíthatod a leves ízét. Ilyen lehet a fehérrépa vagy a zeller például.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: cookpad.hu, pinimg.com