quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egyszerű, gyors, finom és 5 perc alatt kész – ez a zöldfűszeres sajtsaláta

2024. november 04.

A laktóztolerancia, vagyis a tejcukor emésztésének képessége egy viszonylag új jelenség az emberi evolúció történetében. Azonban jelentős hatással volt fajunk történetére és elterjedésére.

Ahhoz, hogy sikeresen benépesítsük a bolygót, több fontos evolúciós lépésre volt szükség. Sikerünk egyik kulcsaként emlegetjük a kb. 10 000 évvel ezelőtt indult földművelést és állattenyésztést is. Az utóbbi nemcsak a húsfogyasztás biztosítása miatt volt fontos lépés, hanem magával hozott egy fontos változást is az ember biológiájában.

Minden emlős képes a tejcukrot megemészteni, azaz szőlőcukorrá és galaktózzá bontani – amíg anyatejen él. De az elválasztás után a tejcukorbontó enzimek termelése megszűnik, és innentől fogva a tejcukrot nem mi, hanem a beleinkben élő baktériumok bontják, puffadást, hascsikarást, hasmenést okozva. A laktóztolerancia kialakulásának hátterében egy genetikai mutáció áll, amely lehetővé tette, hogy egyes felnőttek is megtartsák ezt a képességet.

A tej és a tejtermékek gazdag kalcium-, fehérje- és egyéb tápanyagforrások. Azokban a régiókban, ahol az állattartás elterjedt volt, a laktóztolerancia birtokosai hozzáférhettek egy megbízható és tápláló élelmiszerforráshoz, különösen télen vagy éhínség idején. Ez növelte túlélési esélyeiket, illetve megalapozta a vándorló életmódot is, hiszen a háziasított állatok leölése nélkül is táplálékhoz jutott az ezzel az új tulajdonsággal bíró ember.

A tej nyers formájában nem sokáig tárolható. Az ember azonban megtalálta a módját, hogy ezt a végtelenül sokoldalú alapanyagot úgy dolgozza fel, hogy azt később is tudja fogyasztani. A tejtermékek széles palettájának egyik legváltozatosabb eleme a sajt, ami savanyított vagy felfőzött tejből tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel vagy anélkül készülő étel.

Elsőként egy friss és ízletes salátát hozunk, ami pillanatok kész és mégis egy teljes értékű fogásként is feltálalható. Ez a zöldfűszeres sajtsaláta:

Hozzávalók:

200 g trappista sajt
100 g füstölt sajt
100 g emmentáli sajt
2 alma (pl. Granny Smith)
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
2 szál rozmaring
1 evőkanál dijoni mustár
Só, bors ízlés szerint
Opcionális: majonéz, joghurt

Elkészítés:

A sajtok és az alma előkészítése: A sajtokat és az almát (héjastól) apró kockákra vágjuk.
Zöldfűszerek aprítása: Az újhagymát, petrezselymet és rozmaringot apróra vágjuk.
Összeállítás: A kockákra vágott sajtokat, almát, zöldfűszereket egy tálba tesszük.
Fűszerezés: Sóval, borssal és dijoni mustárral ízesítjük.
Öntethez: Ha krémesebb állagot szeretnénk, adhatunk hozzá majonézt vagy joghurtot.
Tálalás: Friss kenyérrel vagy bármilyen salátával tálaljuk.

Tippek:

• A salátát előre elkészíthetjük, de csak rövid ideig álljon, mert a zöldfűszerek megfonnyadhatnak.
• Kísérletezhetünk más fajta sajtokkal is, például kecskesajttal, gorgonzolaval vagy feta sajttal.
• Az alma helyett vagy mellette adhatunk hozzá körtét, szőlőt vagy más kedvelt gyümölcsöt.
• A salátát színesíthetjük apróra vágott zöldségekkel, például uborkával, paprikával vagy paradicsommal.
• Apróra vágott dióval vagy mandulával is díszíthetjük.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: tesco.hu, nyest.hu