Konyhasarok: Egyszerű, gyors, finom és 5 perc alatt kész – ez a zöldfűszeres sajtsaláta

A laktóztolerancia, vagyis a tejcukor emésztésének képessége egy viszonylag új jelenség az emberi evolúció történetében. Azonban jelentős hatással volt fajunk történetére és elterjedésére.
Ahhoz, hogy sikeresen benépesítsük a bolygót, több fontos evolúciós lépésre volt szükség. Sikerünk egyik kulcsaként emlegetjük a kb. 10 000 évvel ezelőtt indult földművelést és állattenyésztést is. Az utóbbi nemcsak a húsfogyasztás biztosítása miatt volt fontos lépés, hanem magával hozott egy fontos változást is az ember biológiájában.

Minden emlős képes a tejcukrot megemészteni, azaz szőlőcukorrá és galaktózzá bontani – amíg anyatejen él. De az elválasztás után a tejcukorbontó enzimek termelése megszűnik, és innentől fogva a tejcukrot nem mi, hanem a beleinkben élő baktériumok bontják, puffadást, hascsikarást, hasmenést okozva. A laktóztolerancia kialakulásának hátterében egy genetikai mutáció áll, amely lehetővé tette, hogy egyes felnőttek is megtartsák ezt a képességet.
A tej és a tejtermékek gazdag kalcium-, fehérje- és egyéb tápanyagforrások. Azokban a régiókban, ahol az állattartás elterjedt volt, a laktóztolerancia birtokosai hozzáférhettek egy megbízható és tápláló élelmiszerforráshoz, különösen télen vagy éhínség idején. Ez növelte túlélési esélyeiket, illetve megalapozta a vándorló életmódot is, hiszen a háziasított állatok leölése nélkül is táplálékhoz jutott az ezzel az új tulajdonsággal bíró ember.
A tej nyers formájában nem sokáig tárolható. Az ember azonban megtalálta a módját, hogy ezt a végtelenül sokoldalú alapanyagot úgy dolgozza fel, hogy azt később is tudja fogyasztani. A tejtermékek széles palettájának egyik legváltozatosabb eleme a sajt, ami savanyított vagy felfőzött tejből tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel vagy anélkül készülő étel.

Elsőként egy friss és ízletes salátát hozunk, ami pillanatok kész és mégis egy teljes értékű fogásként is feltálalható. Ez a zöldfűszeres sajtsaláta:
Hozzávalók:
200 g trappista sajt
100 g füstölt sajt
100 g emmentáli sajt
2 alma (pl. Granny Smith)
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
2 szál rozmaring
1 evőkanál dijoni mustár
Só, bors ízlés szerint
Opcionális: majonéz, joghurt
Elkészítés:
A sajtok és az alma előkészítése: A sajtokat és az almát (héjastól) apró kockákra vágjuk.
Zöldfűszerek aprítása: Az újhagymát, petrezselymet és rozmaringot apróra vágjuk.
Összeállítás: A kockákra vágott sajtokat, almát, zöldfűszereket egy tálba tesszük.
Fűszerezés: Sóval, borssal és dijoni mustárral ízesítjük.
Öntethez: Ha krémesebb állagot szeretnénk, adhatunk hozzá majonézt vagy joghurtot.
Tálalás: Friss kenyérrel vagy bármilyen salátával tálaljuk.
Tippek:
• A salátát előre elkészíthetjük, de csak rövid ideig álljon, mert a zöldfűszerek megfonnyadhatnak.
• Kísérletezhetünk más fajta sajtokkal is, például kecskesajttal, gorgonzolaval vagy feta sajttal.
• Az alma helyett vagy mellette adhatunk hozzá körtét, szőlőt vagy más kedvelt gyümölcsöt.
• A salátát színesíthetjük apróra vágott zöldségekkel, például uborkával, paprikával vagy paradicsommal.
• Apróra vágott dióval vagy mandulával is díszíthetjük.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: tesco.hu, nyest.hu