quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Hazánkban szinte elválaszthatatlan párosítás a libasült és a párolt káposzta

2024. október 30.

Szent Márton, a római katonából lett püspök története számos legendával fonódott össze. Az egyik legismertebb történet szerint, amikor a nép püspökké akarta választani, Márton alázatosságból egy libaólban próbált elrejtőzni. A ludak azonban hangos gágogásukkal elárulták, így kénytelen volt elfogadni a megbízatást. Ezért is ábrázolják gyakran libával az oldalán.

Tours-i püspökként folytatta hittérítő munkáját, és számos csodát tulajdonítottak neki. 397-ben hunyt el, és hamarosan szentté avatták. Tisztelete gyorsan elterjedt Európában, és számos helyen templomokat építettek a nevére.

A Márton-naphoz számos szokás kapcsolódik. Az egyik legismertebb a lámpás felvonulás, amely Németországból terjedt el. A fáklyák vagy lámpások fénye Szent Márton jó cselekedeteit szimbolizálja, és a sötétségben világosságot hoz.

Magyarországon Szent István király is nagyra becsülte Mártont. A legenda szerint a pogány Koppány elleni harcban az ő segítségét kérte, és győzelmét is neki tulajdonította. Így vált a magyar királyok patrónusává.

Hazánkban a libasült és a párolt káposzta is elválaszthatatlan része a Márton-napi ünnepnek. A liba a legendából eredő kapcsolat miatt, a káposzta pedig a tél közeledtével elraktározott zöldségként jelent meg az asztalokon.

A Márton-nap elengedhetetlen eleme a ropogósra sült liba és a finom, édeskés párolt lila káposzta. Ez a klasszikus kombináció nemcsak ízletes, de egyben hagyományainkat is őrzi.

Hozzávalók:

4db libacomb

fél tk. őrölt kömény
1 ek. libazsír
1 fej hagyma
fél fej vörös káposzta
1 dl vörösbor
3 ek. ecet
3 ek. cukor

Elkészítés:

Libacomb: A megtisztított libacombokat itassuk fel papírtörlővel. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg köménnyel. Tegyük egy sütőtálba vagy tepsibe, öntsünk alá 2 dl vizet, és fedjük le alufóliával. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd süssük a libát egy óráig.
Párolt káposzta: A libazsíron pirítsuk üvegesre a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a csíkokra vágott káposztát, és pirítsuk együtt néhány percig. Sózzuk, majd öntsük fel borral. Ízesítsük ecettel és cukorral. Fedő alatt pároljuk puhára.
Végső simítások: Vegyük le a fóliát a libáról, és ha szükséges, öntsünk alá még egy kevés vizet. Növeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és süssük további 30 percig, hogy ropogós legyen a bőre.

Tippek:

A sütési idő a liba méretétől függően változhat.
A liba bőrét sütés előtt bekenhetjük mézzel, így ropogósabb lesz.
A sült libát tálalhatjuk burgonyával, gnocchival vagy tésztával is.
A párolt káposztát ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például őrölt borssal vagy majoránnával.

Egyéni ízlés: A fűszerezés tekintetében bátran kísérletezhetsz. Próbálj ki más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy őrölt borókabogyót.
Kísérő ételek: A sült libához és párolt káposztához remekül passzol a burgonyapüré, a tökfőzelék vagy éppen a galuska.
Borpárosítás: A vörösboros párolt káposztához egy testesebb vörösbor, például merlot vagy cabernet sauvignon illik.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: femina.hu, mindmegette.hu, visitsweden.com