Konyhasarok: Hazánkban szinte elválaszthatatlan párosítás a libasült és a párolt káposzta

Szent Márton, a római katonából lett püspök története számos legendával fonódott össze. Az egyik legismertebb történet szerint, amikor a nép püspökké akarta választani, Márton alázatosságból egy libaólban próbált elrejtőzni. A ludak azonban hangos gágogásukkal elárulták, így kénytelen volt elfogadni a megbízatást. Ezért is ábrázolják gyakran libával az oldalán.
Tours-i püspökként folytatta hittérítő munkáját, és számos csodát tulajdonítottak neki. 397-ben hunyt el, és hamarosan szentté avatták. Tisztelete gyorsan elterjedt Európában, és számos helyen templomokat építettek a nevére.
A Márton-naphoz számos szokás kapcsolódik. Az egyik legismertebb a lámpás felvonulás, amely Németországból terjedt el. A fáklyák vagy lámpások fénye Szent Márton jó cselekedeteit szimbolizálja, és a sötétségben világosságot hoz.

Magyarországon Szent István király is nagyra becsülte Mártont. A legenda szerint a pogány Koppány elleni harcban az ő segítségét kérte, és győzelmét is neki tulajdonította. Így vált a magyar királyok patrónusává.
Hazánkban a libasült és a párolt káposzta is elválaszthatatlan része a Márton-napi ünnepnek. A liba a legendából eredő kapcsolat miatt, a káposzta pedig a tél közeledtével elraktározott zöldségként jelent meg az asztalokon.
A Márton-nap elengedhetetlen eleme a ropogósra sült liba és a finom, édeskés párolt lila káposzta. Ez a klasszikus kombináció nemcsak ízletes, de egyben hagyományainkat is őrzi.

Hozzávalók:
4db libacomb
só
fél tk. őrölt kömény
1 ek. libazsír
1 fej hagyma
fél fej vörös káposzta
1 dl vörösbor
3 ek. ecet
3 ek. cukor
Elkészítés:
Libacomb: A megtisztított libacombokat itassuk fel papírtörlővel. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg köménnyel. Tegyük egy sütőtálba vagy tepsibe, öntsünk alá 2 dl vizet, és fedjük le alufóliával. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd süssük a libát egy óráig.
Párolt káposzta: A libazsíron pirítsuk üvegesre a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a csíkokra vágott káposztát, és pirítsuk együtt néhány percig. Sózzuk, majd öntsük fel borral. Ízesítsük ecettel és cukorral. Fedő alatt pároljuk puhára.
Végső simítások: Vegyük le a fóliát a libáról, és ha szükséges, öntsünk alá még egy kevés vizet. Növeljük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra, és süssük további 30 percig, hogy ropogós legyen a bőre.
Tippek:
A sütési idő a liba méretétől függően változhat.
A liba bőrét sütés előtt bekenhetjük mézzel, így ropogósabb lesz.
A sült libát tálalhatjuk burgonyával, gnocchival vagy tésztával is.
A párolt káposztát ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például őrölt borssal vagy majoránnával.
Egyéni ízlés: A fűszerezés tekintetében bátran kísérletezhetsz. Próbálj ki más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy őrölt borókabogyót.
Kísérő ételek: A sült libához és párolt káposztához remekül passzol a burgonyapüré, a tökfőzelék vagy éppen a galuska.
Borpárosítás: A vörösboros párolt káposztához egy testesebb vörösbor, például merlot vagy cabernet sauvignon illik.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: femina.hu, mindmegette.hu, visitsweden.com