quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Utazás a szláv gasztronómiába – Próbáljuk ki az orosz céklalevest

2024. október 22.

Ha céklát vásárolunk érdemes odafigyelni arra is, milyen fajtát kínálnak nekünk a piacon. Egyes fajták bizonyos ételekhez ideálisabbak, mint más típusok. Mutatjuk, melyek a leggyakrabban előforduló és legkedveltebb változatok.

Bordeaux: A lekerekített gyümölcs lédús, mély színű pépet tartalmaz. Érett állapotában félig a talajba merül. Jó hozamot eredményez. Tökéletesen tolerálja a hőt, meglehetősen stabil fajta. A fagy miatt nem veszíti el ízét, téli vetéshez jó.
Detroit: A lekerekített gyümölcs sötétvörös pépe nagyon ízletes. . Nagyra értékelik magas tulajdonságaik miatt: fagyállóság, hő, szín. Jó konzervipari, eltarthatósági idő.
Pablo F1: A gazdag vörös gyümölcs fehéres gyűrűk jelenléte nélkül tökéletesen lekerekített alakú. Pablo cékla vékony héjú, édeskés húsú, ideális salátákhoz. Kellően puha zöldség
Vörös labda (Chervona kul): Gyengéd, cukros húsú, gyümölcslével telített. Ellenáll a hőnek és a hidegnek. Jól szállítható és tárolásra alkalmas

Az orosz céklaleves vagy borscs tejföllel egy gazdag ízvilágú, tápláló és közkedvelt leves, amely a keleti európai konyha egyik jellegzetes eleme. A cékla intenzív színe és édes-savanyú íze adja meg a leves jellegzetes karakterét, míg a tejföl krémessé és lágyabbá teszi az ízhatást.

Hozzávalók (4-6 személyre):

50 dkg vegyes hús (marha, sertés)
2 db cékla
2 db sárgarépa
1 db zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg savanyú káposzta
2 evőkanál paradicsompüré
2 liter víz
2 babérlevél
1 teáskanál fekete bors
Só ízlés szerint
Zöldpetrezselyem apróra vágva
Tejföl tálaláshoz

Elkészítés:

Hús előkészítése: A húst alaposan mosd meg és vágd nagyobb darabokra. Egy nagy fazékban forralj vizet, majd helyezd bele a húst. Add hozzá a babérlevelet és a fekete borsot.
Zöldségek előkészítése: A céklát, sárgarépát és zellert hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát apróra vágd. A savanyú káposztát csepegtesd le és vágd kisebb darabokra.
Pörkölt készítése: Egy külön serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a paradicsompürét és pirítsd még egy kicsit.
Leves összeállítása: A húst a levével együtt öntsd át egy másik fazékba. Add hozzá a zöldségeket, a savanyú káposztát és a pirított hagymát a paradicsompürével együtt. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes hozzávalót.
Főzés: Forrald fel a levest, majd takard le és főzd alacsony hőfokon körülbelül 1,5-2 óra hosszat, vagy amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Ízesítés: Főzés végén ízlés szerint sózd meg a levest.
Tálalás: Tálald a levest forrón, friss zöldpetrezselyemmel megszórva. A tejfölt külön tálban kínáld, hogy mindenki ízlése szerint adhassa hozzá.

Tippek:

A borscsot még finomabbá teheted, ha hozzáadsz egy kis ecetet vagy citromlevet.
Ha szereted a fokhagymát, adj hozzá a leveshez néhány gerezd fokhagymát zúzva vagy reszelve.
A borscsot akár előre is elkészítheted, és a hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt melegítsd fel.
A hagyományos orosz borscsban gyakran használnak savanyú répát is. Ha találsz, nyugodtan add hozzá a leveshez.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: femina.hu, streetkitchen.hu, ujno.sk