Konyhasarok: Egészség pár perc alatt bármilyen főfogás mellé – Készítsünk almás céklasalátát

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Ázsián belül elsősorban Indiában terjedt el, ahol gyógyításra is használják, de a görögök és a rómaiak is termesztették a 2-3. században. A római hódítóknak köszönhető, hogy Európa északi részén is elterjedt, míg a germán birodalomban Nagy Károly rendelte el termesztését. Magyarországon a 17. században kezdett meghonosodni. A jellegzetes sötétlila színe a kén-cukor komplexnek köszönhető, ám létezik sárga és fehér színű változata is. A modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el. A cékla nemcsak élénk színe miatt tűnik ki a zöldségek közül, hanem számos egészségügyi előnye is van.
Gyógyászati szempontból is számtalan előnnyel bír:
Vitaminok és ásványi anyagok tárháza: Gazdag A-, B-, C-vitaminban, valamint káliumban, magnéziumban és vasban.
Nitrátokban gazdag: Ezek az anyagok a szervezetben nitritté alakulnak, ami segít javítani a vérkeringést és a fizikai teljesítményt.
Antioxidánsok forrása: Védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, így csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
Emésztést segítő rostok: Javítják a bélműködést és elősegítik a jóllakottság érzését.
Vérnyomáscsökkentő hatás: A benne található nitrátok segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő: Segíthet enyhíteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

Az almás céklasaláta egy klasszikus, könnyen elkészíthető étel, amely tökéletes választás bármilyen húsos főétel mellé, de akár egy hideg vacsora mellett is jól esik elkanalazgatni ezt a friss, ropogós salátát.
Hozzávalók:
2 db cékla
2 db alma (pl. Jonagold vagy Granny Smith)
1 dl tejföl
1 dl majonéz
1 tk mustár
1 tk porcukor
1 tk citromlé
1 csipet só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Előkészítés: A céklát és az almát megtisztítjuk, majd lereszeljük.
Öntet készítése: Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a porcukrot, a citromlevet, a sót és a borsot.
Összeállítás: A reszelt céklát és almát összeforgatjuk az öntettel.
Hűtés: Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek:
Variációk: A salátát ízlés szerint variálhatjuk dióval, mogyoróval, vagy más kedvenc magvakkal. Friss petrezselyemmel vagy kaporral is díszíthetjük.
Édesítő: A porcukor helyett használhatunk mézet vagy édesítőt is.
Vegán változat: Vegán tejföllel és majonézzel is elkészíthető az étel.
Tálalás: Tálalhatjuk önmagában, vagy köretként sült húshoz vagy halhoz.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: blikkruzs.blikk.hu, almapatika.hu, mindmegette.hu