quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Használjuk ki a jó időt és főzzünk a szabadban – A pandúrleves bográcsban az igazi

2024. október 19.

A szabad tűzön készült ételnek számos olyan különleges tulajdonsága van, ami megkülönbözteti a hagyományos sütőben vagy tűzhelyen készült ételektől. Ez az íz, az állag és az egészségre gyakorolt hatás szempontjából is igaz.

Íme néhány ok, amiért másabb ízélményt nyújt a szabad tűzön készült étel:

Füstös aromák: A tűzifa égése során keletkező füst számos aromát ad az ételnek, ami egyedülálló, füstös ízt kölcsönöz neki. A fa fajtája, a tűz erőssége és az ételnek a tűztől való távolsága is befolyásolja ezt az aromát.
Természetes hőforrás: A szabad tűz egy természetes hőforrás, amely egyenletesen és lassan melegíti az ételt. Ezáltal az ízek jobban összeérnek, és az étel omlósabb, szaftosabb lesz.
Egészségesebb zsiradékok: A szabad tűzön sütés során a felesleges zsiradékok lecsöpögnek az ételről, így egészségesebb ételt kapunk.
Különleges sütési módok: A szabad tűzön számos különböző módon lehet sütni, például bográcsban, nyárson, vagy közvetlenül a parázson. Mindegyik módszer más ízvilágot és állagot eredményez.
Élménydús főzés: A szabad tűzön való főzés nemcsak az ízélményt fokozza, hanem egyben egy közösségi élmény is. A tűz körüli tevékenység összehozza az embereket, és felejthetetlen emlékeket szerezhetünk.

Milyen tényezők befolyásolják a szabad tűzön készült étel ízét?

A fa fajtája: A különböző fafajták más-más aromát adnak az ételnek. Például az almafa finom, édeskés füstöt ad, míg a bükk erősebb, füstös ízt.
A tűz hőfoka: A tűz hőfoka határozza meg, hogy az étel milyen gyorsan sül meg, és milyen lesz az állag.
Az ételnek a tűztől való távolsága: Az ételnek a tűztől való távolsága is befolyásolja az ízét. Ha túl közel van a tűzhöz, könnyen megéghet, ha túl távol, lassan sül meg.
A fűszerezés: A fűszerezés is fontos szerepet játszik az íz kialakításában.

A pandúrleves egy klasszikus magyar étel, amelynek elkészítése során a húsok és zöldségek hosszú, lassú főzésével intenzív ízvilágot érhetünk el. A leves eredete a régi magyar pásztor életmódhoz köthető, akik a legeltetés során készítették ezt az egyszerű, de tápláló ételt.

Hozzávalók (4-6 főre):

1 kg sertés hús (lehet marha de akár birka is)
500g leveszöldség (vegyesen sárgarépa, burgonya, petrezselyemgyökér)
500g gomba
2-3 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2 teáskanál őrölt kömény
1-2 evőkanálkanál őrölt paprika
Só, bors ízlés szerint
Zsiradék a pirításhoz
6-8 evőkanál mustár
1 nagy pohár tejföl
2-3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Hús előkészítése: A húst vágd közepesen nagy darabokra.
Zöldségek előkészítése: A zöldségeket tisztítsd meg és vágd fel nagyobb darabokra.
Pirítás: Egy bográcsaban, vagy ha nincs rá lehetőséged egy nagy fazékban olvaszd meg a zsiradékot, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Dinszteld üvegesre.
Hús és zöldség hozzáadása: Add a hagymához a húst, majd pirítsd meg minden oldalát, amíg ki nem fehéredik. Keverd el benne a pirospaprikát de ügylej rá hogy meg ne keseredjen. Ezután add hozzá a zöldségeket, a fűszereket és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
Főzés: Forrald fel a levest, majd alacsony hőfokon legalább 2-3 órán át, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. (A hús fajtája nagyban befolyásolja a főzési időt)
Fűszerezés: Amikor már majdnem késznek érzed a húst, tedd bele a mustárt, és kavard el és állítsd be véglegesre a fűszerezést.
Sűrítés: Készíts tejfölös habarást, amit leves levével kell hőkiegyenlítened. Ha ez megtörtént kavard bele.
Tálalás: Tálald a levest friss kenyérrel és hegyes erős paprikával (opcionális).

Tippek:

A pandúrleves ízét fokozhatod, ha a főzés vége felé hozzáadsz egy kis csipetkét vagy galuskát.
A levesbe tehetsz más zöldségeket is, például zellert, pasztinákot, vagy akár karfiolt is.
Ha szeretnéd, a levesbe belefőzheted a zeller zöldjét vagy esetleg petrezselymet.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, hellovidek.hu