quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Egy laktató, őzi ízekkel teli egytálétel, aminek már a látványa is eltelít – Ez a rókagombás burgonyatál

2024. október 17.

A gomba termesztése egyre népszerűbb hobbi, amely nemcsak friss és egészséges élelmiszerhez juttathat, de a természettel való kapcsolatot is elmélyíti. Bár a gombák igényesek a környezetükre, megfelelő körülmények között otthon is sikeresen termeszthetők.

Ideális termesztési környezet
A gombák hűvös, párás és sötét helyeket kedvelnek. Otthon a pince a legalkalmasabb, de más hűvös helyiségek, mint a garázs vagy a lépcsőház is megfelelőek lehetnek. A hőmérséklet kulcsfontosságú: a legtöbb gombafajta 13-15 °C-on érzi jól magát. A nyári melegben érdemesebb ősszel vagy télen kezdeni a termesztést.

Fényigény
A gombák többsége nem igényel fényt, sőt, a teljes sötétség is előnyös lehet. A kevés, szűrt fény sem ártalmas, de a közvetlen napfényt kerüljük.

A két legkönnyebben termeszthető fajta amit kezdőknek is bátran javaslunk, a csiperke- és a laskagomba.

A csiperkegomba termesztésének hagyományos magyar módszere a polietilén-zsákos pincei termesztés. A zsákok készen kaphatók, és már tartalmaznak tápközeget és a gombafonalat (micéliumot).

Tápközeg: A csiperke elhalt növényi anyagokat bont le, így a tápközege általában szalmaszén, trágya és egyéb szerves anyagok keveréke.
Hőmérséklet: Az első két hétben 20-25 °C-ot kell biztosítani, majd fokozatosan csökkenteni 17-18 °C-ra.
Páratartalom: A zsákokat rendszeresen kell nedvesen tartani, de vigyázzunk, nehogy pangó víz legyen.
Termés: A gombák hullámokban jelennek meg. Az első szedés általában 32-38 nappal a zsákok elhelyezése után történik.

A laskagombát szintén zsákokban vagy farönkökön termeszthetjük.

Zsákos termesztés: A zsákokban már készen van a micéliummal átszőtt tápközeg. A hőmérsékletnek 15-20 °C között kell lennie, a páratartalomnak pedig 75-90% között.
Farönkös termesztés: A farönköket micéliummal oltják be, majd árnyékos helyre helyezik. A rönköket rendszeresen kell öntözni.

A csiperke és a laskagomba mellett számos más gombafajta is termeszthető otthon, például a shiitake, az osztriga gomba vagy a shimeji. Ezeknek a fajtáknak kissé eltérőek az igényei, ezért mindig olvassuk el a termesztési útmutatót.

Gondok és megoldások

A gombatermesztés során előfordulhatnak problémák, például penész megjelenése, rovarok támadása vagy a gombák elszíneződése. Ezeknek a problémáknak általában az oka a nem megfelelő hőmérséklet, páratartalom vagy a tápközeg minősége.

Tippek a sikeres termesztéshez

Higiénia: A termesztőhelyiséget és az eszközöket tartsuk tisztán, hogy elkerüljük a betegségek terjedését.
Szellőzés: A gombáknak friss levegőre van szükségük, de a huzatot kerüljük.
Tűzdelés: A gombákat rendszeresen kell szedni, hogy újabb termőtestek fejlődhessenek.
Türelem: A gombatermesztés időigényes folyamat, de a sikerélmény megéri a várakozást.

Bár a rókagomba termesztését inkább haladóknak ajánljuk, ősz elején természetes közegükben is szép számmal megtalálhatóak. Különleges, tölcséres alakjával és élénk sárgás színével azonnal felismerhető az erdőben. Fűszeres illata és jellegzetes, kissé borsos íze miatt az ínyencek kedvelt csemegéje. Sokoldalúságának köszönhetően a konyhában számtalan módon felhasználható: párolhatjuk, főzhetjük vagy sütögethetjük. Hosszú eltarthatósága miatt pedig bármikor élvezhetjük ízét.

Mai receptünkhöz lehetőségeinkhez mérten ehhez az alapanyaghoz kell hozzájutnunk, hiszen ebből lesz az igazi a rókagombás burgonyatál.

Hozzávalók:

80 dkg burgonya
25 dkg rókagomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál köménymag
0,5 teáskanál édes-nemes pirospaprika
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk és félbe vágjuk. Forró, sós vízben 5-7 percig főzzük. A rókagombát tisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát csíkokra, a fokhagymát szeletekre, az újhagymát karikára vágjuk.
Párolás: Egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot. Rövid pirítás után a rókagombát is hozzáadjuk és együtt pároljuk, amíg a gomba megpuhul.
Összeállítás: A félpuhára főtt burgonyát hozzáadjuk a gombás raguhoz. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a burgonya ne törjön össze.
Tálalás: A kész burgonyatálat megszórjuk az újhagyma karikákkal és forrón tálaljuk.

Tippek:

Friss rozmaringgal vagy petrezselyemmel díszíthetjük a tálalást. A fogás mellé remekül passzol egy pohár száraz fehérbor.
A burgonyát süthetjük is, így ropogósabb lesz a végeredmény.
Ha nem elérhető, a rókagombát pótolhatjuk más, erdei gombával is.
A raguhoz adhatunk egy kis tejszínt vagy tejfölt, hogy krémesebb legyen.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: mindmegette.hu, nosolty.hu