Konyhasarok: A csirkemájjal töltött gomba bárkit feltölt az őszi időszakban.

Az ősz beköszöntével sokan érzik magukat fáradtabbnak, álmosabbnak a kelleténél. Rövidülnek a nappalok, csökken a napsütés, és ezek mind hatással vannak hangulatunkra. Az őszben jelentkező fáradtságnak számos oka lehet, de a megfelelő életmóddal és táplálkozással enyhíthetjük a tüneteket. De nézzük meg, mi áll ennek hátterében?
A hormonok szerepe
A tobozmirigyünk, amely a napi ritmusunkért felelős, ősszel több melatonint termel, az álmosság hormonját. Ez evolúciósan annak köszönhető, hogy ősszel és télen, amikor kevesebb fény érte őseinket, a szervezet pihenésre késztette őket. Ma azonban, amikor a munka és a társadalmi elvárások miatt folyamatosan teljesítenünk kell, ez a biológiai ritmus zavart okozhat.
Az étrend fontossága
Az ősz gazdag friss gyümölcsökben, amelyek nemcsak finom csemegék, de értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátnak. A bennük található fruktóz energiát ad, segít leküzdeni a fáradtságot. Egy alma vagy körte elfogyasztása után biztosan jobban fogjuk magunkat érezni.

A levegő ereje
A friss levegőnek óriási szerepe van az egészségünk megőrzésében. Az oxigén elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez. Az állott levegő, amely tele van széndioxiddal, álmosságot okozhat. Szellőztessünk gyakran, hogy a friss levegő beáramolhasson a lakásba.
A mozgás jótékony hatásai
A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai erőnlétet javítja, de segít a stressz leküzdésében és az alvás minőségének javításában. A szabadban végzett sportok, mint a futás vagy a kerékpározás, különösen hasznosak, hiszen a friss levegő és a napfény is hozzájárul a jó közérzethez.
A D-vitamin hiánya
Még ha nyáron is sütött a nap, előfordulhat D-vitamin hiány. Ennek tünetei között szerepel a fáradtság, az álmosság, valamint olyan betegségek, mint az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködés vagy a mellékvese-problémák. Ha a fenti tanácsok ellenére is fáradtnak érzi magát, érdemes megmértetni a D-vitamin szintjét.
A gombák remek fehérjeforrások, különösen a vegetáriánus és vegán étrendekben pótolhatatlanok, hiszen teljes értékű aminosav-összetételük van. Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban: B-vitaminok, D-vitamin, szelén, réz – ezek mind hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez. Alacsony kalóriatartalmúak és rostban gazdagok, így segítenek a fogyásban és az egészséges emésztésben. Antioxidáns hatásuk segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rákot. Bizonyos gombafajoknak immunstimuláló hatásuk van, így segíthetnek a szervezet védekezőképességének erősítésében.
Többek között ezért is esett a választásunk ma a csirkemájjal töltött gombafejekre!

Hozzávalók:
A gombához:
50 dkg nagy szemű gomba
2 ek olívaolaj
só, bors
A töltelékhez:
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
A gombák előkészítése: A gombákat tisztítsuk meg, távolítsuk el a tönköket. A kalapot sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Tűzálló tálba tesszük és 200°C-os sütőben 20 percig pároljuk.
A töltelék elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A csirkemájat apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Pár percig pirítjuk, fűszerezzük köménnyel, sóval és borssal.
Összeállítás: A gombákat megtöltjük a májas töltelékkel és sütőben készre sütjük.
Köret: Köretként rizs, bulgur, kuszkusz vagy akár még tészta is kiváló lehet hozzá. Ezekkel együtt is készre süthetjük a gombát, használhatjuk őket ágyként a gombafejek alatt.
Tálalás: Friss salátával vagy zöldségekkel is tálalhatjuk.
Tippek:
A töltelékhez adhatunk reszelt sajtot, apróra vágott zöldfűszereket vagy pirított dióféléket is. A klasszikus gombafajták helyett használhatunk más fajtát is, például portobello gombát. Ezek mind más és más zamatot kölcsönöznek az ételünknek.
A tölteléket előre elkészíthetjük és hűtőben tárolhatjuk.
A csirkemáj helyett használhatunk darált húst vagy zöldségeket.
A zsemlemorzsát helyettesíthetjük őrölt dióval vagy mandulával.
A gombákat tölthetjük sajttal, spenóttal vagy gorgonzola krémmel is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: freepik.com, nlc.hu, mindmegette.hu