quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Almás hetünket egy ellenállhatatlan csábítással zárjuk – Ez a francia almás pite

2024. október 13.

Magyarország hagyományosan jelentős almatermelő ország. Az elmúlt évtizedekben azonban a termesztésben jelentős változások történtek. Ennek okai a következők:

Területcsökkenés: Az ezredforduló óta folyamatosan csökkent az almatermesztésre fordított terület. Míg korábban több tízezer hektáron termesztettek almát, ma már csak a töredékén. Ennek oka többek között a kedvezőtlen piaci helyzet, a magas termelési költségek és a fiatal gazdálkodók más gyümölcsökre váltása.
Fajtaváltás: A hagyományos magyar fajták mellett egyre több új, ellenállóbb és nagyobb termést hozó fajtát termesztenek.
Export és feldolgozás: A hazai fogyasztás mellett az alma jelentős részét exportálják, illetve feldolgozzák. Az utóbbi években a feldolgozóipar jelentősége csökkent, ugyanakkor az export piacok is erősen ingadoznak.
Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásai is érzékenyen érintik az almatermesztést. A szélsőséges időjárási jelenségek, mint például a tavaszi fagyok, a nyári aszályok és az őszi viharok jelentős károkat okozhatnak a termésben.

A magyar almatermesztés jövője számos bizonytalanságot rejt magában. A siker érdekében a termelőknek alkalmazkodniuk kell a változó piaci körülményekhez, új technológiákat kell bevezetniük és össze kell fogniuk. A magyar agráriumnak is fontos szerepe van a szektor támogatásában, akár a kutatás-fejlesztés ösztönzésével de jelentős eredmények érhetőek el a közvetlen támogatások biztosításával.

A francia almás pite a vajas gyúrt tészta és az édes almatöltelék tökéletes házasítása.
Egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes desszert, amelyet akár kezdőként is könnyedén elkészíthetsz.

Hozzávalók:

Tésztához:
200 g liszt
100 g vaj (hideg, kockákra vágva)
50 g porcukor
1 tojás sárgája
1 csipet só

Töltelékhez:
1 kg alma (pl. Golden Delicious)
100 g cukor
2 evőkanál liszt
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet fahéj
1 citrom leve

Elkészítés:

Tészta elkészítése: A lisztet, a vajat, a cukrot és a sót egy tálban morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjunk össze egy sima tésztát. Formáljunk belőle egy korongot, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 30 percre hűtőbe.
Töltelék elkészítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk vékony gerezdekre és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet, a tojást, a vaníliát és a fahéjat. Adjuk hozzá az almákat és forgassuk össze.
Összeállítás: A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd béleljünk ki vele egy piteformát. A tölteléket öntsük a tésztára.
Sütés: Süssük előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és az alma puha lesz.
Tálalás: A tésztát díszítheted reszelt mandulával vagy dióval is. Tálalás előtt szórhatsz rá porcukrot.

További tippek:

Tészta variációk: A tésztát készítheted kevert vagy omlós tésztából is.
Almafajták: Bármilyen almatípus használható, de a savanykásabb fajták (pl. Granny Smith) különösen jól passzolnak a pitéhez.
Fűszerek: A fahéj mellett más fűszereket is adhatsz a töltelékhez, például szerecsendiót vagy gyömbért.
Fagylalt mellé: A meleg pite különösen finom egy gombóc vaníliafagylalttal.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Kép: femina.hu, sobors.hu