Konyhasarok: Almás hetünket egy ellenállhatatlan csábítással zárjuk – Ez a francia almás pite

Magyarország hagyományosan jelentős almatermelő ország. Az elmúlt évtizedekben azonban a termesztésben jelentős változások történtek. Ennek okai a következők:
Területcsökkenés: Az ezredforduló óta folyamatosan csökkent az almatermesztésre fordított terület. Míg korábban több tízezer hektáron termesztettek almát, ma már csak a töredékén. Ennek oka többek között a kedvezőtlen piaci helyzet, a magas termelési költségek és a fiatal gazdálkodók más gyümölcsökre váltása.
Fajtaváltás: A hagyományos magyar fajták mellett egyre több új, ellenállóbb és nagyobb termést hozó fajtát termesztenek.
Export és feldolgozás: A hazai fogyasztás mellett az alma jelentős részét exportálják, illetve feldolgozzák. Az utóbbi években a feldolgozóipar jelentősége csökkent, ugyanakkor az export piacok is erősen ingadoznak.
Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásai is érzékenyen érintik az almatermesztést. A szélsőséges időjárási jelenségek, mint például a tavaszi fagyok, a nyári aszályok és az őszi viharok jelentős károkat okozhatnak a termésben.
A magyar almatermesztés jövője számos bizonytalanságot rejt magában. A siker érdekében a termelőknek alkalmazkodniuk kell a változó piaci körülményekhez, új technológiákat kell bevezetniük és össze kell fogniuk. A magyar agráriumnak is fontos szerepe van a szektor támogatásában, akár a kutatás-fejlesztés ösztönzésével de jelentős eredmények érhetőek el a közvetlen támogatások biztosításával.

A francia almás pite a vajas gyúrt tészta és az édes almatöltelék tökéletes házasítása.
Egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes desszert, amelyet akár kezdőként is könnyedén elkészíthetsz.
Hozzávalók:
Tésztához:
200 g liszt
100 g vaj (hideg, kockákra vágva)
50 g porcukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
Töltelékhez:
1 kg alma (pl. Golden Delicious)
100 g cukor
2 evőkanál liszt
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet fahéj
1 citrom leve
Elkészítés:
Tészta elkészítése: A lisztet, a vajat, a cukrot és a sót egy tálban morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal gyúrjunk össze egy sima tésztát. Formáljunk belőle egy korongot, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 30 percre hűtőbe.
Töltelék elkészítése: Az almát hámozzuk meg, vágjuk vékony gerezdekre és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a lisztet, a tojást, a vaníliát és a fahéjat. Adjuk hozzá az almákat és forgassuk össze.
Összeállítás: A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen, majd béleljünk ki vele egy piteformát. A tölteléket öntsük a tésztára.
Sütés: Süssük előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és az alma puha lesz.
Tálalás: A tésztát díszítheted reszelt mandulával vagy dióval is. Tálalás előtt szórhatsz rá porcukrot.
További tippek:
Tészta variációk: A tésztát készítheted kevert vagy omlós tésztából is.
Almafajták: Bármilyen almatípus használható, de a savanykásabb fajták (pl. Granny Smith) különösen jól passzolnak a pitéhez.
Fűszerek: A fahéj mellett más fűszereket is adhatsz a töltelékhez, például szerecsendiót vagy gyömbért.
Fagylalt mellé: A meleg pite különösen finom egy gombóc vaníliafagylalttal.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Kép: femina.hu, sobors.hu