quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

A terménytárolás művészete – Hasznos tanácsok a vásárhelyi növényorvostól

2024. október 12.

Az ősz a betakarítás időszaka, de a munka ezzel még korántsem ér véget. A friss zöldségek és gyümölcsök tárolása ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy egész télen élvezhessük a természet ízeit. Sipos Gazda a Rádió 7 Agrárpercek című rovatában beszélt a terménytárolás legfontosabb mozzanatairól.

A megfelelő tárolóhely kiválasztása

A sikeres tárolás első lépése a megfelelő hely kiválasztása. A tárolóhelynek hűvösnek, sötétnek és száraznak kell lennie. A hőmérséklet és a páratartalom jelentősen befolyásolja a termények eltarthatóságát. Például a burgonya optimális tárolási hőmérséklete 4-5°C körül van.

A termények előkészítése

A betakarítás után a terményeket alaposan meg kell tisztítani és szét kell válogatni. A sérült, beteg részeket és terméseket el kell távolítani. Fontos megjegyezni, hogy a mosás nem minden esetben ajánlott, hiszen a nedvesség elősegítheti a rothadást.

A tárolás módjai

Fontos, hogy a tárolóhelyet rendszeresen szellőztessük, és tisztán tartsuk, hogy megakadályozzuk a penész és a baktériumok szaporodását. A páratartalmat is érdemes szabályozni, hiszen a túl magas páratartalom penészedést okozhat, míg a túl alacsony kiszáríthatja a terményeket. Egyes gyökérzöldségek, például a sárgarépát és a petrezselymet homokban tárolják, hogy megőrizzék frissességüket.

A leggyakoribb hibák a tárolásban

  • Túl meleg tárolás: A magas hőmérséklet felgyorsítja a rothadást és a romlást.
  • Túl magas páratartalom: A magas páratartalom penészedést okozhat.
  • Sérült termények tárolása: A sérült termények gyorsabban romlanak, és megfertőzhetik az egész raktárt.

A tárolás jelentősége az élelmiszerpazarlás csökkentésében

Sipos Gazda hangsúlyozza, hogy a megfelelő tárolással jelentősen csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. Csak annyit vásároljunk, amennyit fel tudunk használni, és ügyeljünk arra, hogy a terményeket megfelelő körülmények között tároljuk.

A terménytárolás nem bonyolult feladat, de néhány fontos szabályt érdemes betartani. Ha követjük a növényorvos tanácsait, akkor egész télen élvezhetjük a saját termesztésű vagy vásárolt zöldségek és gyümölcsök frissességét és ízét.