quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Édes, ropogós falatok az ősz felejthetetlen ízeivel – Ez a sült almagombóc

2024. október 11.

Az alma akkor a legfinomabb, ha érett. Az érettség azonban nemcsak az ízre, hanem a tárolhatóságra is kihat. Egy túlságosan korán leszedett alma nem lesz olyan ízletes, mint egy érett, ugyanakkor egy túl érett gyümölcs gyorsan romlani kezd.

Az érett alma jellegzetességei:

Könnyen leszedhető: A kocsány egy enyhe mozdulattal elválik az ágtól.
Széles, mély bemélyedés a kocsány körül: Ez a jelenség az érettség egyik biztos jele.
Barna magvak: A magvak színe is árulkodik az érettségről.

A megfelelően tárolt alma hosszú hónapokon át megőrzi frissességét és ízét. Az alma tárolásának legfontosabb szabályai:

Hűvös, sötét hely: Az alma ideális tárolási hőmérséklete 0 és 4 °C között van. A hűtőszekrény zöldséges fiókja vagy egy hűvös pince is megfelelő lehet.
Egyenként csomagolva: Az alma érzékeny a környezetére, ezért érdemes egyenként csomagolni papírba vagy textilzsákba.
Szellőzés: Fontos, hogy az alma körül legyen megfelelő légáramlás, ezért ne tömörítsük túl a tárolóedényt.

A sült almagombóc egy olyan hagyományos édesség, amelyet főként ősszel készítenek, amikor bőségesen elérhetőek a friss almák. Puha, omlós belseje és ropogós külső rétege van, és általában fahéjas-vaníliás ízvilággal készül.

Hozzávalók:

1 kg édes alma (pl. jonatán, golden delicious)
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
Fahéj ízlés szerint
Zsír vagy olaj a sütéshez
Porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

Az almák előkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük.
A tészta elkészítése: A reszelt almát összekeverjük a zsemlemorzsával, cukorral, tojással, sóval és fahéjjal. Alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszát kapjunk.
Gombócok formálása: A masszából diónyi gombócokat formálunk.
Sütés: Egy serpenyőben forrósítsunk zsírt vagy olajat. A gombócokat aranybarnára sütjük mindkét oldalukon.
Tálalás: A megsült gombócokat porcukorral megszórva tálaljuk.

Tippek:

Almafajták: Bármilyen édes almafajtát használhatunk, de a savanykásabb almák is finomak lehetnek.
Fűszerezés: A fahéj mellett más fűszereket is adhatunk az almagombócokhoz, például vaníliát, kardamomot vagy szerecsendiót.
Tálalás: Az almagombócokat fagylalttal, tejszínhabbal vagy vaníliás mártással is tálalhatjuk.
Variációk: A tésztát apróra vágott dióval vagy mandulával is dúsíthatjuk.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Kép: szekelyfold.ma, egy.hu