quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Konyhasarok: Ne csak az új év nagy slágereként kerüljön elő! Süssünk káposztás rétest!

2024. október 05.

A rétes története hosszú és színes, gyökerei a török hódoltság idejéig nyúlnak vissza. Ma már a magyar konyha egyik jellegzetes étele, amely számos változatban és formában készül.

A rétes eredete pontosan nem ismert, de általánosan elfogadott, hogy a 16. században, a török hódoltság idején terjedt el Magyarországon. Elődei a Balkánon ma is létező filotésztából készült sós és édes pékáruk lehettek. A magyar rétes szó a “rétegesből” származik. Régen a rétest töltelék nélkül készítették. Sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt süteményt takart az elnevezés. A 18. században, az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki a mai formájában ismert, töltött rétes. Simai Kristóf piarista szerzetes több fajtáját is leírta szakácskönyvében, így a tejfeles, túrós, rizskásás, mákos, almás és káposztás rétest is. Napjainkra a rétes a magyar konyha elengedhetetlen része lett, számos változata alakult ki. A rétes a magyar népszokásokban is fontos szerepet játszott, például újévkor vagy farsangkor gyakran készítették el.

Ma a káposztás rétes receptjét hoztuk el nektek.

Hozzávalók:

1 kg káposzta
2-3 evőkanál cukor
10 dkg olvasztott vaj
Olaj
Só, bors
Réteslapok
Zsemlemorzsa
1 tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

Káposzta előkészítése: A káposztát tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd negyedeljük. A torzsát hagyjuk benne, így könnyebben szeletelhető. Vékony csíkokra vágjuk késsel vagy gyaluval.
Karamellizálás: Egy nagyobb lábosban olvasszuk meg a cukrot karamellszínűre. Óvatosan öntsük hozzá az olajat, majd adjuk hozzá a káposztát. Ízesítsük sóval és borssal, majd erős tűzön pirítsuk addig, amíg a káposzta megbarnul és a nedvessége elpárolog. Hagyjuk kihűlni.
Réteslapok összeállítása: Egy konyharuhára helyezzünk egy réteslapot. Ecseteljük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ismételjük meg ezt a folyamatot még 3-4 réteg réteslappal.
Töltelék elosztása: Az utolsó réteslapra egyenletesen szórjuk rá a pirított káposztát. A konyharuhát segítségével óvatosan feltekerjük a rétest. Hasonlóképpen készítsük el a második rudat is.
Sütés: A tekercseket helyezzük sütőpapíros tepsire. Kenjük meg felvert tojással, majd villával szurkáljuk meg néhány helyen. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (kb. 40 perc).
Tálalás: Hagyjuk kissé hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Tippek

A káposztás réteshez jól illik a tejföl vagy a savanyúság.
A káposztát ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például köménnyel vagy pirospaprikával.
A töltelékhez adhatunk apróra vágott füstölt szalonnát vagy kolbászt.
A réteslapokat helyettesíthetjük házi készítésű tésztával.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: freemix.hu, streetkitchen.hu