Konyhasarok: Ne csak az új év nagy slágereként kerüljön elő! Süssünk káposztás rétest!

A rétes története hosszú és színes, gyökerei a török hódoltság idejéig nyúlnak vissza. Ma már a magyar konyha egyik jellegzetes étele, amely számos változatban és formában készül.
A rétes eredete pontosan nem ismert, de általánosan elfogadott, hogy a 16. században, a török hódoltság idején terjedt el Magyarországon. Elődei a Balkánon ma is létező filotésztából készült sós és édes pékáruk lehettek. A magyar rétes szó a “rétegesből” származik. Régen a rétest töltelék nélkül készítették. Sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt süteményt takart az elnevezés. A 18. században, az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki a mai formájában ismert, töltött rétes. Simai Kristóf piarista szerzetes több fajtáját is leírta szakácskönyvében, így a tejfeles, túrós, rizskásás, mákos, almás és káposztás rétest is. Napjainkra a rétes a magyar konyha elengedhetetlen része lett, számos változata alakult ki. A rétes a magyar népszokásokban is fontos szerepet játszott, például újévkor vagy farsangkor gyakran készítették el.

Ma a káposztás rétes receptjét hoztuk el nektek.
Hozzávalók:
1 kg káposzta
2-3 evőkanál cukor
10 dkg olvasztott vaj
Olaj
Só, bors
Réteslapok
Zsemlemorzsa
1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Káposzta előkészítése: A káposztát tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd negyedeljük. A torzsát hagyjuk benne, így könnyebben szeletelhető. Vékony csíkokra vágjuk késsel vagy gyaluval.
Karamellizálás: Egy nagyobb lábosban olvasszuk meg a cukrot karamellszínűre. Óvatosan öntsük hozzá az olajat, majd adjuk hozzá a káposztát. Ízesítsük sóval és borssal, majd erős tűzön pirítsuk addig, amíg a káposzta megbarnul és a nedvessége elpárolog. Hagyjuk kihűlni.
Réteslapok összeállítása: Egy konyharuhára helyezzünk egy réteslapot. Ecseteljük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ismételjük meg ezt a folyamatot még 3-4 réteg réteslappal.
Töltelék elosztása: Az utolsó réteslapra egyenletesen szórjuk rá a pirított káposztát. A konyharuhát segítségével óvatosan feltekerjük a rétest. Hasonlóképpen készítsük el a második rudat is.
Sütés: A tekercseket helyezzük sütőpapíros tepsire. Kenjük meg felvert tojással, majd villával szurkáljuk meg néhány helyen. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (kb. 40 perc).
Tálalás: Hagyjuk kissé hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
Tippek
A káposztás réteshez jól illik a tejföl vagy a savanyúság.
A káposztát ízlés szerint fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például köménnyel vagy pirospaprikával.
A töltelékhez adhatunk apróra vágott füstölt szalonnát vagy kolbászt.
A réteslapokat helyettesíthetjük házi készítésű tésztával.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: freemix.hu, streetkitchen.hu