Konyhasarok: Egy tartalmas leves, amit a rohanó hétköznapokban is elkészíthetsz – Ez a frankfurti leves

Bár a neve azt sugallja, a frankfurti leves nem Németországból származik. Valójában semmi köze a német városhoz földrajzilag, gyökerei Csehországba nyúlnak vissza. Egy rántott, köménymagos krumplileves volt, amit virslivel bolondítottak meg. A „frankfurti” elnevezés a virsli német nevéből ered (frankfurter), és csak Magyarországon ragadt rá a levesre. A kelkáposztát már mi magyarok raktuk bele, napjainkra szerves része lett a receptnek. Ezzel a csavarral új szintre emeltük ezt az ételt, hiszen a kelkáposzta egy igazi szuperélelmiszer, ami számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Íme, néhány ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani:
Gazdag tápanyagokban: A kelkáposzta kiváló K-vitamin forrás, amely fontos a vér alvadásához és a csontok egészségéhez. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint, rostot, valamint számos B-vitamint tartalmaz.
Rákellenes hatás: A kelkáposztában található glikozinolátok nevű vegyületeknek rákellenes hatást tulajdonítanak, különösen a vastagbélrák megelőzésében játszhatnak szerepet.
Emésztéssegítő: A magas rosttartalomnak köszönhetően a kelkáposzta segíti az emésztést, elősegíti a rendszeres székletürítést és csökkenti a székrekedés kockázatát.
Immunrendszer erősítő: A C-vitamin és más antioxidánsok erősítik az immunrendszert, így segítenek a szervezetnek a betegségek leküzdésében.
Vércukorszint szabályozó: A kelkáposzta lassítja a szénhidrátok felszívódását, így segít stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen fontos a cukorbetegek számára.
Fogyókúra támogató: Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt a kelkáposzta kiváló választás fogyókúra során, hiszen hosszantartó telítettségérzést biztosít.
Támogatja bőrünk egészségét: A C-vitamin és antioxidánsok hozzájárulnak a bőr egészségesnek és ragyogónak tűnéséhez, valamint lassíthatják az öregedési folyamatokat.

Ennyi érv után mutatjuk is, hogyan készül a frankfurti leves!
Hozzávalók:
20 dkg frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
40 dkg kelkáposzta
1 mokkáskanál majoránna
0.5 mokkáskanál őrölt kömény
1 tk pirospaprika
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Vágás: A virslit karikázzuk fel, a vöröshagymát és fokhagymát aprítsuk fel, a burgonyát kockázzuk fel, a kelkáposztát pedig csíkozzuk.
Pirítás: Egy lábosban hevítsünk kevés olajat, és pirítsuk meg rajta a virslikarikákat. Szedjük ki őket egy tányérra.
Sütés: A visszamaradt olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Főzés: Adjuk hozzá a burgonyát, a kelkáposztát, a fűszereket (majoránna, kömény, pirospaprika, só, bors) és öntsünk fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes zöldséget.
Forralás: Forraljuk puhára a zöldségeket.
Besűrítés: Ha szeretnénk, besűrítjük a levest egy kevés liszttel készített rántással.
Tálalás: Tálalás előtt tegyük vissza a levesbe a pirított virslit.
Tippek:
A kelkáposzta helyett használhatunk fejes káposztát is.
A levesbe tehetünk más zöldségeket is, például sárgarépát vagy zellert.
Ha szeretjük a savanykás ízeket, tehetünk a levesbe egy kevés ecetet vagy citromlevet.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: kultura.hu, mindmegette.hu, cookpad.com