quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Konyhasarok: Egy tartalmas leves, amit a rohanó hétköznapokban is elkészíthetsz – Ez a frankfurti leves

2024. október 04.

Bár a neve azt sugallja, a frankfurti leves nem Németországból származik. Valójában semmi köze a német városhoz földrajzilag, gyökerei Csehországba nyúlnak vissza. Egy rántott, köménymagos krumplileves volt, amit virslivel bolondítottak meg. A „frankfurti” elnevezés a virsli német nevéből ered (frankfurter), és csak Magyarországon ragadt rá a levesre. A kelkáposztát már mi magyarok raktuk bele, napjainkra szerves része lett a receptnek. Ezzel a csavarral új szintre emeltük ezt az ételt, hiszen a kelkáposzta egy igazi szuperélelmiszer, ami számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Íme, néhány ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani:

Gazdag tápanyagokban: A kelkáposzta kiváló K-vitamin forrás, amely fontos a vér alvadásához és a csontok egészségéhez. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint, rostot, valamint számos B-vitamint tartalmaz.
Rákellenes hatás: A kelkáposztában található glikozinolátok nevű vegyületeknek rákellenes hatást tulajdonítanak, különösen a vastagbélrák megelőzésében játszhatnak szerepet.
Emésztéssegítő: A magas rosttartalomnak köszönhetően a kelkáposzta segíti az emésztést, elősegíti a rendszeres székletürítést és csökkenti a székrekedés kockázatát.
Immunrendszer erősítő: A C-vitamin és más antioxidánsok erősítik az immunrendszert, így segítenek a szervezetnek a betegségek leküzdésében.
Vércukorszint szabályozó: A kelkáposzta lassítja a szénhidrátok felszívódását, így segít stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen fontos a cukorbetegek számára.
Fogyókúra támogató: Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt a kelkáposzta kiváló választás fogyókúra során, hiszen hosszantartó telítettségérzést biztosít.
Támogatja bőrünk egészségét: A C-vitamin és antioxidánsok hozzájárulnak a bőr egészségesnek és ragyogónak tűnéséhez, valamint lassíthatják az öregedési folyamatokat.

Ennyi érv után mutatjuk is, hogyan készül a frankfurti leves!

Hozzávalók:

20 dkg frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
40 dkg kelkáposzta
1 mokkáskanál majoránna
0.5 mokkáskanál őrölt kömény
1 tk pirospaprika
Só, bors ízlés szerint
Olaj a sütéshez

Elkészítés:

Vágás: A virslit karikázzuk fel, a vöröshagymát és fokhagymát aprítsuk fel, a burgonyát kockázzuk fel, a kelkáposztát pedig csíkozzuk.
Pirítás: Egy lábosban hevítsünk kevés olajat, és pirítsuk meg rajta a virslikarikákat. Szedjük ki őket egy tányérra.
Sütés: A visszamaradt olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Főzés: Adjuk hozzá a burgonyát, a kelkáposztát, a fűszereket (majoránna, kömény, pirospaprika, só, bors) és öntsünk fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes zöldséget.
Forralás: Forraljuk puhára a zöldségeket.
Besűrítés: Ha szeretnénk, besűrítjük a levest egy kevés liszttel készített rántással.
Tálalás: Tálalás előtt tegyük vissza a levesbe a pirított virslit.

Tippek:

A kelkáposzta helyett használhatunk fejes káposztát is.
A levesbe tehetünk más zöldségeket is, például sárgarépát vagy zellert.
Ha szeretjük a savanykás ízeket, tehetünk a levesbe egy kevés ecetet vagy citromlevet.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: kultura.hu, mindmegette.hu, cookpad.com