Konyhasarok: Az étel ami nem is Kolozsváron, hanem Nagyváradon született – Érkezik a kolozsvári rakott káposzta receptje

A kolozsvári káposzta nemcsak egy ízletes étel, hanem egy történelmi és kulturális örökség is.
Az étel története szorosan összefonódik Déryné Széppataki Róza, a XIX. századi magyar színészet egyik legnagyobb alakjának nevével. A legendák szerint egy nagyváradi látogatása során, egy alispán vendégeként kóstolhatta meg először ezt az ételt. Az erdélyi konyha sokszínűségét ötvöző fogás olyannyira elnyerte tetszését, hogy azóta is az ő nevéhez fűződik. Kolozsvár, ahol a színésznő többször is fellépett, és ahol egy időre otthont is talált, tovább erősítette ezt a kapcsolatot.
A díva a történetek szerint nem volt nagyétkű, de ez az étel annyira a kedvére való volt, hogy háromszor is szedett belőle. Abban az időszakban egy hölgytől ez nem volt illő, elfogadott viselkedés. A művésznőnek leírták a receptet, amit haza is vitt magával Pestre. Így vált a magyar gasztronómia részévé.

Kolozsvári rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált sertéshús
15 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg rizs
2 dl tejföl
1 tojás
Só, bors, pirospaprika
Zsír a sütőedény kikenéséhez
Elkészítés:
Káposzta előkészítése: A savanyú káposztát alaposan kinyomkodjuk, majd apróra vágjuk.
Húskeverék: A darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával.
Rizs főzése: A rizst a csomagoláson jelzett idő szerint főzzük, majd leszűrjük.
Összeállítás: Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral. Rétegezzük a hozzávalókat: káposzta, húskeverék, rizs, apróra vágott kolbász és szalonna. Ismételjük a rétegezést, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejét kenjük meg a tejföllel elkevert tojással.
Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tálalás: A kolozsvári rakott káposztát friss kenyérrel vagy kovászos uborkával tálalhatjuk.

Variációk:
Füstölt hús: A füstölt kolbász és szalonna helyett használhatunk más füstölt húsokat is, például füstölt sonkát vagy tarját.
Zöldségek: A káposzta mellé adhatunk más zöldségeket is, például reszelt sárgarépát vagy apróra vágott káposztát.
Fűszerek: A pirospaprikán kívül használhatunk más fűszereket is, például őrölt köményt vagy borsikafüvet.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: kultura.hu, mindmegette.hu, cookpad.com