quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Az élelmiszeripar jövője: új oktatási program indul a képzett szakemberekért

2024. július 18.

Hiány van az olyan jól képzett szakemberekből Csongrád-Csanád vármegyében, valamint Szerbia határmenti térségében is, akik alkalmasak lennének a korszerű élelmiszer-termelés és a szolgáltatóipar követelményeinek megfelelni.

A kkv-k körében, valamint a vendéglátóipar szállodákra, kávéházakra és éttermekre fókuszáló szegmensében (HoReCa szektorban) jellemző a megfelelő kommunikációs és digitális készségek hiánya, amelyek a meglévő oktatási programok lassú korszerűsítésével hozhatók összefüggésbe.

Éppen ezért döntött úgy az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara és a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, hogy az Interreg IPA Magyarország-Szerbia Programban elindítja a Feeding Future nevű projektjét, mely által egy oktatási program jön létre az egyetemi hallgatók és a vállalkozások számára. Az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara számára ugyanis egyértelmű, hogy az oktatói oldalról is hiányoznak bizonyos soft és digitális készségek, és hogy a jelenlegi élelmiszertermelési képzéseket aktuális tartalmakkal, elemekkel kell frissíteni annak érdekében, hogy a jövő szakértői egy magasabb minőségű munkát tudjanak végezni.

A program négy kurzusból áll majd: kommunikáció és branding, digitális és körkörös megoldások az élelmiszertermelésben- és elosztásban, okosmegoldások az ételgyártásban, egészségtudatos táplálkozás. Az oktatási csomag második része céglátogatások formájában valósul meg, mely az “Aperitiv sorozat” címet visel, és szintén négy témát ölel fel: a női vállalkozások jógyakorlatainak bemutatása, fenntartható megoldások jógyakorlata, e-megoldások az élelmiszeriparban, tudatos táplálkozás.

Azok, akik oklevelet is szeretnénk kapni arról, hogy sikeresen részt vettek az oktatási programban, legalább három kurzuson és legalább három céglátogatáson kell részt vegyenek.

A Feeding Future projektben létrejövő oktatási program egyes elemeit az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara integrálja majd a saját képzési programjába is az elkövetkező 5 évben. Mindemellett pedig a 185.122,35 euróból megvalósuló projekt részeként elkészül majd az élelmiszeripar modernizálását előirányzó stratégia is. A projekt támogató partnere a Vajdasági Gazdasági Kamara, az Ecopanonia klaszter, valamint az Európa Kollégium.

borítókép illusztráció