Hogy jobban bírjuk a hőséget, keverjünk egy jó limonádét! Mutatunk pár spéci kombinációt!

A limonádé ezer és egy féleképpen variálható, ebben a rekkenő hőségben különösen jól tud esni. Kiváló szomjoltó – ha nem cukrozzuk – és tele van vitaminokkal, ha jól ügyeskedünk. Mutatunk pár alakbarát, majdnem zéró kalóriás frissítőt. Most, amikor már x-edik napja száguldoznak a 38-40 fokok Vásárhelyen, különösen jól jöhet pár ötlet a felfrissülést hozó szomjoltókra, amit aztán később grillpartykon is előszedhetünk.

Meggyes-cseresznyés-málnás kavalkád
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 liter víz (vagy szóda, ha bubisan szeretjük)
- 20-25 dkg friss kimagozott megy – nem befőtt!
- 20-25 dkg cseresznye kimagozva – nem befőtt
- 10 dkg friss vagy fagyasztott málna
- 5 citrom kifacsart leve, mehet bele egy kis lime is
- jég
- eritrit, vagy xilit ízlés szerint
Semmi más dolgunk nincs, mint a gyümölcsöket pürésíteni vagy csak szétnyomkodni, majd mehet hozzá a citromlé, a víz és az édesítő, no meg a jég. Keverjük alaposan össze! A gyümölcs az alján marad a végén, ezt később ki is kanalazgathatjuk, de a lényeg az íz, a meggy, a málna és a cseresznye íze szépen áttevődik a limonádéba. Ajánlott összekeverés után legalább 1-2 órát hagyni hűtőben érlelődni.

Pikáns szedres-mentás-lime-os
A menta az egyik legüdítőbb fűszer nyáron, szerintünk. Kiváló alapanyaga a limonádénak is, főleg a fanyar gyümölcsökkel működik.
Hozzávalók:
- 3 liter víz (vagy szóda, ha bubisan szeretjük)
- 20-25 dkg friss vagy fagyasztott szeder
- 3 db lime
- 2 citrom leve
- egy csokor menta
- eritrit, vagy xilit, vagy bármilyen folyékony édesítőszer
A mentát mozsárban összetörjük, vagy késsel felaprítjuk mint a petrezselymet. A szedret leturmixoljuk, ha nem szeretjük a magokat, akkor át is passzírozhatjuk szűrőn. Mehet bele a két féle citrom leve, majd a víz, és a menta. Hagyjuk állni hűtőben 1-2 órát!

Dinnyés-levendulás
Itt a levendula szezon és már dinnyét is kapni, ez a két alapanyag pedig kiválóan passzol egymáshoz, – görög és sárgadinnyével is remek a levendula – bátran próbáljuk ki!
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- jég
- friss görög dinnye mag nélkül, kb 50-60 dkg
- 4 citrom leve
- egy nagy marék lehetőleg friss levendula
A levendula háromnegyedét mozsárban törjük össze, vagy aprítsuk fel késsel. Adjuk hozzá a citrom levét, a leturmixolt dinnyét, a vizet. A maradék levendula majd díszítésnek kell. Hagyjuk ezt is állni 1-2 órán át.

Akinek nem elég édes, tehet bele édesítőszert, mi erre leginkább az eritritet javasoljuk, de egy kis xilit is tökéletes, de utóbbi nagyobb mennyiségben történő fogyasztása hashajtó hatású lehet!
Kellemes felfrissülést! 🙂
Fotók Pixabay