quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Fiatal királyhegyesi sajtkészítő is segíti a magyar gazdálkodók munkáját

2024. július 01.

Deák Szilvia is tagja a Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökségének.

Fiatal királyhegyesi őstermelő is tagja a Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökségének. Deák Szilvia arról számolt be: szervezetük nem csupán tapasztalatuk átadásával segítik a gazdálkodókat, hanem szakmai napokat szerveznek, bemutatókat tartanak a számukra. Emellett a különféle támogatások lehívásában is partnerek. Deák Szilvia hozzátette: azt látja, egyre több fiatal választja az agráriumot magának, mint megélhetési forrást.

Deák Szilviától megtudtuk: a királyhegyesi gazdaságát is folyamatosan fejleszti. Az fiatal őstermelő kiemelte: egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy 200 literes sajtkádat sikerült beszerezniük. A tehenek fejését gépesítették, de ami lehet, azt kézzel csinálnak. Folyamatosan bővítik a sajtféleségeik számát, hiszen az a cél, hogy magyar sajtokat népszerűsítsék.

A királyhegyesi farmon Jersey szarvasmarhákat tenyésztenek. Deák Szilva kifejtette: ezt az angol fajtát nagyon kedveli, ezért döntött úgy, hogy csak ilyennel fog foglalkozni. Az állatok teje is igen különleges, ezért a belőle készített sajtoknak is jellegzetes az ízük.

A fiatal gazdálkodó elárulta: sajtkészítés legfontosabb fortélyait egy francia mestertől tanulta meg. Ha úgy nézzük, akkor nemzetközi termékeket fogyaszthatnak a királyhegyesi portára betérők, hiszen Magyarországon nevelt, angol tehenek tejét dolgozzák fel francia módszerekkel.