Fiatal királyhegyesi sajtkészítő is segíti a magyar gazdálkodók munkáját

Deák Szilvia is tagja a Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökségének.
Fiatal királyhegyesi őstermelő is tagja a Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökségének. Deák Szilvia arról számolt be: szervezetük nem csupán tapasztalatuk átadásával segítik a gazdálkodókat, hanem szakmai napokat szerveznek, bemutatókat tartanak a számukra. Emellett a különféle támogatások lehívásában is partnerek. Deák Szilvia hozzátette: azt látja, egyre több fiatal választja az agráriumot magának, mint megélhetési forrást.
Deák Szilviától megtudtuk: a királyhegyesi gazdaságát is folyamatosan fejleszti. Az fiatal őstermelő kiemelte: egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy 200 literes sajtkádat sikerült beszerezniük. A tehenek fejését gépesítették, de ami lehet, azt kézzel csinálnak. Folyamatosan bővítik a sajtféleségeik számát, hiszen az a cél, hogy magyar sajtokat népszerűsítsék.
A királyhegyesi farmon Jersey szarvasmarhákat tenyésztenek. Deák Szilva kifejtette: ezt az angol fajtát nagyon kedveli, ezért döntött úgy, hogy csak ilyennel fog foglalkozni. Az állatok teje is igen különleges, ezért a belőle készített sajtoknak is jellegzetes az ízük.
A fiatal gazdálkodó elárulta: sajtkészítés legfontosabb fortélyait egy francia mestertől tanulta meg. Ha úgy nézzük, akkor nemzetközi termékeket fogyaszthatnak a királyhegyesi portára betérők, hiszen Magyarországon nevelt, angol tehenek tejét dolgozzák fel francia módszerekkel.
