quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Makó

Édesapjának köszönhetően lett borlovag a makói Sarró Zsuzsanna

2024. június 20.

Sarró Mihályról, a nemrég elhunyt borlovagról nevezték el azt a díjat, melyet a makói borfesztivál legjobb borának ítél oda a szakmai zsűri.

Első alkalommal választotta meg a szakmai zsűri Makó Borát, a díjat a nemrég elhunyt makói borlovagról, Sarró Mihályról nevezték el. Lánya, Sarró Zsuzsanna arról számolt be: kislány kora óta szeret a szőlővel, a kerttel és a borkészítéssel foglalkozni, édesapját mindig elkísérte, ha ment a szőlőbe. Ahogy idősödött, már együtt kóstolták az újbort, közösen dolgozták fel a szőlőt. Ennek köszönhető az, hogy Zsuzsanna 2018 óta tagja az Európai Borlovagok Rendjének.

Sarró Zsuzsannától megtudtuk: borlovagként elsősorban az a legfontosabb feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak mindenkinek. A makói borlovag kifejtette: édesapja emlékére különösen fontos az a számára, hogy a rendjük minden egyes szabályát tiszteletben tudja tartani és tényleg támaszt tudjon nyújtani az elesettek számára.

A fiatal borlovag kiemelte: édesapja egyik kedvence volt a tramini, így nagyon örült neki, mikor a második alkalommal megrendezett makói borfesztivál zsűritagjaként kóstolhatott ilyen fajtájú bort. Sarró Zsuzsanna elmondta: Makón és környékén elsősorban a fehér szőlőket részesítik előnyben a gazdálkodók, így természetesen a fehér borokből van több.

Visszaemlékezett a régi időkre is: gyermekként nagyon sokat megfordult édesapja bigecsében – a makóiak így nevezik a Maros melletti kiskerteket – ahol elleste mindazt a tudást, ami a mai napig is a segítségére van.

A családi házuknál édesapja kialakított egy olyan helyet, a Misivót, ahol fogadni tudta a vendégeit. Ez a kis szentély most is úgy van, ahogy egykoron Misi bácsi hagyta. Sarró Zsuzsanna megjegyezte: nagyon kellemes órákat töltött el itt mindenki, hiszen édesapja nagyon szerette a társaságot, kedvesen elbeszélgetett mindenkivel.