Bonyhádi borász olaszrizlingje lett Makó Bora

A nemrég elhunyt makói borlovagról, Sarró Mihályról elnevezett díjat Gál Antal kapta.
A makói borfesztivál zárónapján, vasárnap a borlovagokból álló szakmai zsűri Makó Borának a szekszárdi Tringa Pincészet olaszrizlingjét választotta. A díjat, melyet a nemrég elhunyt makói borlovagról, Sarró Mihályról neveztek el, Gál Antal, a pincészet bonyhádi borásza vett át.

A nyertes elmondta: a szekszárdi régió elsősorban a vörösborairól híres, de a fesztiválokon inkább a fröccsnek is kiváló, könnyedebb fehérborokat kínálja.
Gál Antaltól megtudtuk: a nyertes bora 2023-as évjáratú, reduktív bor. A borász kiemelte: lassan megváltoznak a fogyasztói szokások, így előtérbe kerülnek a testes vörösborokkal szemben a szárazabb fehérek és rozék.

A tolnai vármegyeszékhelyen és környékén 4500 pincészet van, 600 regisztrált borásszal. Többségük kistermelő, vagyis éves 1000 liter alatti mennyiséggel. Kereskedelmi szempontból – palackozott borokat kínálókat értve ezalatt- a nagyobb borászatok száma ötven körül van.
