Kiderült, mennyivel drágul idén nyáron a fagyi!

Az inflációnál kisebb mértékű az áremelkedés, így védekeznek a cukrászok a keresletcsökkenés ellen. Nemcsak az árak, a kedvencek is változnak idehaza. Ön melyik ízt szereti a legjobban?
Tavaly 500–550 forint volt, idén már 550–600 forintba kerül egy gombóc fagylalt a hazai cukrászdákban, ahol a tavalyi 17,6 százalékos inflációnál jóval kisebb mértékű, átlagosan 10 százalékos áremeléssel védekeznek a keresletcsökkenés ellen – írja a Világgazdaság.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke a lapnak elmondta: a szerény áremelés fogyasztásra ösztönzi a vendégeket, fontos, hogy jól fogyjon a fagylalt, mert amikor a két gombóc helyett csak egy fogy, az senkinek nem jó. Ezért maradt a fagyi ára jellemzően 600 forint alatt gombóconként idén, pedig az önköltség sokat nőtt időközben.
„Szerencsére nagyon szeretjük a fagyit, és egyre keresettebbek a prémium termékek, a magyar fagylaltmesterek pedig egyre nagyobb nemzetközi sikereket érnek el” – mutatott rá a szakember.
Érdekes, hogy a magyarok körében az örökzöld slágernek számító alapízekből, a csokiból, vaníliából, eperből és citromból adják el a legtöbbet, de ezek mellett egyre színesebb a kínálat – árulta el Erdélyi Balázs. Feljött a toplista élére a pisztácia és a mangó, miközben egyre népszerűbbek az ízesített, több összetevős fagylaltok. A magyar cukrászok nagyon kreatívak, a fagylaltvásárlók pedig nyitottak a különböző párosítások, zöld- és egyéb fűszerekre – magyarázta.
A fotó archív, illusztráció