quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Itt az idő becseresznyézni!

2024. június 02.

Már megjelent a magyar cseresznye a piacokon, mi pedig nemcsak azt mondjuk el, miért érdemes rendszeresen fogyasztani, de tippeket is adunk a felhasználásához.

A cseresznye számos jótékony hatással rendelkezik, egy igazi kis szupergyümölcs, nem mellesleg egészséges alternatívája, ha valami édesre vágynánk.

A cseresznye májvédő, méregtelenítő, márpedig legtöbbünk mája nagyon túlterhelt a rengeteg adalékanyagtól, zsíros, nehéz ételektől, de a szénhidrát dús táplálkozás is nagy feladatokat ad neki, nem beszélve a rendszeresen szedett gyógyszerekről, és esetleg az alkoholról.

Emellett segíti a húgysav kiürülését, roboráló, nyugtató, vértisztító, hatékonyan orvosolja a székrekedést is, vírus-és baktériumölő, vízhajtó. Tele van vitaminnal: A és C-vitamint tartalmaz óriási mennyiségben és ásványi anyagokat is, ezenkívül rostokat, ami elengedhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Sajnos nagyon kevés rostot visz be a magyar emberek legtöbbje a szervezetébe, pedig nagyon fontos!

A cseresznye önmagában is rendkívül finom csemege, akár tízóraira, uzsonnára fogyasztva, akár ebéd után nasiként, desszertként. Mi szoktuk együtt fogyasztani eperrel és meggyel, afféle „piros” gyümölcs salátaként.

De ha tovább mennénk a „sima” eszegetésétől, mutatunk pár tippet, hogyan használhatjuk még fel.

Beöntős-cseresznyés sütemény

Egy sima „bekavarós” süti, a cukrot és a vaníliás cukrot a tojással habosra keverjük, hozzászitáljuk a lisztet, megy bele egy csomag sütőpor, összekeverjük, hozzá adagoljuk a szobahőmérsékletű tejet (lehet tejföl is), majd ebbe kimagozott és félbevágott cseresznyét keverünk, és már mehet is az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Tűpróbáig sütjük.

Általános adagok 12 szelethez:

  • fél kiló liszt átszitálva
  • 20 dkg cukor
  • 1. cs. vaníliás cukor
  • 1. cs. sütőpor
  • egy csipet só
  • fél kiló cseresznye (kimagozva)
  • 3 tojás
  • 1.5 dl zsíros tej

Vaníliapudingos süti

Ehhez sütünk egy sima piskótát, a szokásos módon. Vaníliapudingot készítünk, ezt turbózhatjuk egy kis tejszínhabbal is. Zselatint készítünk egy kis meggylével, ebbe tesszük a cseresznyét, miután a kihűtött süteményre öltjük. Hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni.

Cseresznyés joghurt

Görög joghurtba keverjük az apróra vágott cseresznyét és már kész is a finom reggeli.

Ha nem elég édes, adhatunk hozzá egy kis mézet.

Cseresznyés pohárkrém

Babapiskótát tejbe mártunk, éppen csak pár másodpercre, majd ezt rétegezzük sziruposra főzött cseresznyével, friss tejszínhabbal, friss, félbevágott cseresznyével és vaníliakrémmel. Ha akarunk bele valami ropogós elemet is, akkor egy kis zabkekszet törjünk össze és szórjuk a rétegek közé.

Cseresznyés jégkrém

A cseresznyét kimagozzuk, apróbb darabokra vágjuk. 3-4 banánt pürésítünk, keverünk bele 2-3 dl natúr joghurtot, egy fél decinyi meggylevet, majd beleforgatjuk a cseresznyét. Jégkrémformába tesszük és mehet a fagyra.

Jó étvágyat, jó egészséget! 🙂