quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Csongrád-Csanád vármegyei jó gyakorlatok mentén állnak át a körkörös üzleti modellre a kis- és középvállalkozások

2024. május 30.

A körkörös üzleti modellre való átállás a turisztikai kkv-k körében – erről szól az Ecotours projekt magyarországi tanulmányútja szerdától péntekig Csongrád-Csanád vármegyében. 

Ciprusról, Szicíliából, Korzikáról, Görögországból és Spanyolországból érkeztek turisztikai vállalkozások képviselői vendégségbe a projektben résztvevő Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarához, valamint a szintén résztvevő 16 vármegyei vállalkozáshoz.

A háromnapos út során a vendégek magyar jó gyakorlatokkal ismerkednek meg a körkörös üzleti működés témájában azzal a céllal, hogy a releváns jó gyakorlatokat hazatérve a saját vállalkozásukba is átültessék.

Szerdán a kamarai székházban indult a nap szakmai programokkal és a H-Marcipán édes, sós finomságaival. Ezt követően a Kapca x Rézhárs Bisztróban fogyasztották el az ebédjüket a vendégek, és vették szemügyre a fenntarthatóságra és környezetbarát működésre nagy hangsúlyt fektető vendéglátóhelyet.

A Kapca tulajdonosa, Balla Máté elmondta, a nyitás óta rendkívül fontosnak tartják a fenntartható, környezetbarát szemléletmódot, ezért is csatlakoztak a projekthez, mely által új tudásra és partnerekre, kapcsolatokra szeretnének szert tenni.

Rámutatott, az őshonos növényekkel teli udvaruk mellett a kínálatukban is megjelenik a zöld szemlélet, ugyanis évszakonként változik az étlap, mindig az adott időszaknak megfelelő, helyben elérhető alapanyagokból készítik az ételeket. Így a távoli országok helyett a piacon vásárolnak, vagy vármegyei termelőkhöz látogatnak el zöldségért, gyümölcsért. Elárulta, már saját kertjük is van, a termelést igyekeznek összehangolni a kínálatukkal, így előfordulhat, hogy például az általuk megtermelt karalábéból készítenek krémlevest a vendégeik nagy örömére.

Az ebédet követően az árnyas udvaron folytatódott a már délelőtt megkezdett tapasztalatcsere és tudásmegosztás, majd a fenntartható közlekedést szem előtt tartva gyalogosan járták be a vármegyeszékhely nevezetességeit az Élményséta Szeged jóvoltából, miközben az A Capella Cukrászdában és a Kék Elefánt Kávézóban pótolták az elégetett energiát. A vacsorát a Monster DownTown-ban fogyasztották el.

Csütörtökön a röszkei Paprika Múzeumban, a mórahalmi Ezerév Parkjában és az ópusztaszeri Csillagösvényen tesznek látogatást a projekt résztvevői, akik az ebédet a Vanilla Étteremben, a vacsorát pedig a Classic Grillben fogyasztják el.

A pénteki napot főként Makón töltik a vendégek, akik a Hagymatikumba és a Lombkoronasétányra is elmennek, majd Szegedre visszatérve a NapfényMűteremben zárul a magyar tanulmányút, melynek külföldi résztvevői minden éjszakát az Art Hotelben töltenek.

Durovic Éva, az iparkamara projektmenedzser közölte, az Ecotours projekt célja a turisztikai kkv-k és a közösségi ökoszisztémák kapacitásának növelése az EU-ban a körkörös turizmusra vonatkozó fenntartható stratégiák és gyakorlatok beépítése és előmozdítása érdekében.

Továbbá az idegenforgalmi kkv-k átállási folyamatának ösztönzése a fenntartható és körforgásos elvek és szabályok átvételére irányuló kapacitásuk növelésével – tette hozzá. Rámutatott, a nemzetközi együttműködés célja az is, hogy a kulcsfontosságú európai szereplőket és helyi közösségeket is bevonják a turisztikai kkv-kat támogató rendszer kiépítésébe és az intézkedésekbe.

Az Európai Unió COSME Programjának finanszírozásával, több mint 1 millió 331 ezer euróból megvalósuló projektben a körkörös turizmus révén növekszik az európai vidéki célpontok fenntarthatósága és versenyképessége, valamint gazdaságilag is megújulnak majd.