Félszáz bográcsban főtt a pörkölt Magyarcsanádon

Az önkormányzat első alkalommal rendezte meg a majálisi főzőversenyét.
A magyarcsanádi önkormányzat első alkalommal rendezte meg a majálisi főzőversenyét. Szerdán ötven csapat bográcsában rotyogott a pörkölt a közösségi téren. Az egyik csapat vezetője, Jankó Csilla nem állványra, hanem a párja által otthon gyártott kiskályhára tette fel a bográcsát. A főző elmondta: régi vasakból és egy felniből készült a szerkezet. Sokkal jobban tartja és oszlatja el a fölé tett edényzet számára a hőt. Többen voltak kíváncsiak erre a készségre.
Farkas Jánostól megtudtuk: hagyományt szeretnének teremteni ebből az eseményből. A polgármester kifejtette: az előre nevezett csapatok számára az önkormányzat biztosította a húst. Minden más hozzávalót a főzőknek kellett magukkal hozniuk. Hogy igazi majálisi hangulat legyen a művelődési ház melletti téren, ezért szólt a zene, a gyerekek számára pedig ugrálóvárat állítottak fel.
A pörkölthöz csak a marhahús volt adott, a többi már a főzőkön múlt. Nagyon sokféle ízesítésű ételt kóstolhattak meg a jelenlévők. Az alapok, vagyis a vöröshagyma és egy kisfokhagyma, valamint feketebors, paprika, só és kömény szinte minden bográcsba belekerült. Néhányan saját készítésű paprikakrémre, illetve ételízesítőre esküdtek, mert szerintük ettől lesz az igazi. Itt-ott zöldfűszer is jutott pörköltbe.
Amennyiben sikeres lesz a rendezvény, illetve a későbbiekben is lesz rá érdeklődés, akkor bővíteni szeretnék a programkínálatot. Farkas János kiemelte: szeretnék, ha kulturális kínálat is színesítené majd a főzőversenyeket. Magyarcsanádon egyelőre azonban nincs olyan csoport, mely fel tudna lépni bármilyen eseményen.