quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Döntős a Marcipán Cukrászda Eperkéje az Ország Cukormentes Tortája versenyen

2024. május 01.

A Benczur Sándor cukrászmester és végzős tanítványának, Horváth Zsófinak közös tortája tejföl és eper harmonikus házassága, benne ropogós mandulás-fehér csoki réteggel, eperzselével, tejfölmousse-szal, epermousse-szal és morzsával (crumble) a tetején.

„Azért lett Eperke a neve, mert rengeteg epret tartalmaz. A színek teljesen Zsófi ötlete volt, ő eredetileg divattervezőnek készült, így a szépérzéke igen nagy. Mindenképpen világos tortában gondolkodott, így született meg az Eperke. Egy mandulás piskóta réteggel indul a sütemény, erre került mandulás-fehércsokoládés ropogós vékony réteg, a tejfölös mousse réteg, majd megint piskóta, rá az epermousse réteg, az eperzselé és lezártuk egy tejfölös mousse réteggel, és crumble-t szórtunk a tetejére liofílizált eperrel” – részletezte lapunknak Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza.

Hozzátette, a céljuk az volt, hogy egy üdes, friss sütemény legyen a végeredmény, ami nem tömény és könnyed.

Mint mondta, azért választotta a tejfölt a csoki vagy bármilyen más alapanyag helyett, mert kissé savas ízvilágú, az édes eperrel jó harmóniát alkothat és el is akart térni az előző évek „trendjétől” azzal, hogy tejfölt használ. Nem volt könnyű ezzel dolgozni, végül 20 százalékos tejfölt használtak, a 12 százalékos eláztatta a piskótát, hiszen sokkal vizesebb.

Édesítőszerként xilitet és eritritet, így az Eperke egy szelete mindössze 8.7 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz.

A 6 döntős torta

Bizakodik az első helyezésben, de mint mondta, már most büszke végzős tanítványára és az Eperkére, és ha már az első háromba bekerülnek, nagyon boldog és elégedett lesz. Mint beszámoltunk, vármegyénkből a makói Papp Cukrászda is a döntőbe jutott Landori mogyorójával, erről bővebben ITT írtunk.