quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Makó

Döntős a makói Papp Cukrászda az Ország Cukormentes Tortája versenyén

2024. április 29.

A „Landori mogyorót” a makói erdő ihlette, mogyoró és gesztenye házasságából, erdei gyümölcsös réteg, mogyoró mousse és csoki családja alkot harmóniát és mennyei ízvilágot.

Természetesen mindez cukormentesen, de számos egyéb kritériumnak is meg kellett és kell felelni ezen a versenyen – tudtuk meg Papp Dánieltől, a makói Papp Cukrászda cukrászától.

A piskótás alapot gesztenyéből és mogyoróból alkotta meg a cukrász, közé álmodott egy erdei-vegyes gyümölcsös zseléréteget és egy mogyoró mousse-t is. A csoki is szerepet kapott, és ez a torta – bár ez nem volt kikötés – nemcsak cukor, de gluténmentes is!

„A cukorhelyettesítő az eritrit és a xilit, a gesztenyéből és mogyoróból készített piskótás alap pedig teljesen gluténmentes. Rengeteg kritériumnak kell megfelelni az Ország Cukormentes Tortája versenyen, meg van határozva a maximum kalória is például” – részletezte lapunknak Papp Dániel, aki, mint mondta testvérétől, Zsófitól vette át idén a stafétát „cukormentes torta-ügyben”. Tavaly a „Kikelet” tortájuk lett döntős, majd győztes!

A Papp Cukrászda tortája tehát bekerült a döntőbe, a legjobb 6 közé. S most hogyan tovább?

„Pénteken volt egy konzultáció, min kellene még módosítanunk, javaslatokat kapott minden döntős. A döntőn majd, júniusban Budapesten, a helyszínen kell elkészítenünk a szakmai zsűri előtt a tortát, ezután már nem lehet belenyúlni a receptbe sem természetesen. Persze izgatott vagyok a végeredményt illetően, de azt gondolom, maga a tény, hogy egy újabb cukormentes tortával elindultunk és bejutottunk a döntőbe, már önmagában nagy dolog idén is” – részletezte a makói cukrász.

Hozzátette, 12 éve van már a szakmában, és bár kedvenc területe a fagylaltok, az anyai örömöket előtérbe helyező testvérétől örömmel vette át a stafétát most. Egyébként pedig a cukrászda kínálatában napi szinten 5-6 féle „mentes” finomságot kínálnak a vendégeknek, vásárlóknak és Papp Dániel úgy látja, igény van ezekre és emelkedő számot mutat az érdeklődés.

„Sokan vagy valamilyen allergia, vagy cukorbetegség miatt nem fogyaszthatják a hagyományos süteményeket, mások pedig az alakjukra szeretnének odafigyelni, diétáznak, vagy életmódot váltanak éppen” – ismertette a makói cukrász.

Az Ország Cukormentes Tortája versenyének döntőjében egyébként vásárhelyi cukrászda tortája is megméretteti magát, erről is hamarosan olvashatnak hírportálunkon.