Így varázsolj új ételeket a megmaradt húsvéti sonkából és kalácsból

Szépen lassan talán mindenki eleget evett a húsvéti füstölt sonkából, kalácsból, és jó eséllyel maradt is némi maradék. Mutatunk pár ötletet, hogyan kreálhatunk finom ételeket belőlük.
Sonkakrém melegszendvicsre és rakott ételekbe
A sonkát lereszeljük – vagy aprítógépben felaprítjuk kicsire – keverünk hozzá tejfölt, borsot, bármilyen zöldfűszert és már kész is. Tökéletes egy rakott tésztába (megfőzzük a tésztát, rétegezzük ezzel a krémmel, sajtot reszelünk a tetejére), bármilyen rakott ételbe, például krumpli, vagy melegszendvicsre. Eláll a krém körülbelül egy hétig, úgyhogy a húsvétot követő napokban is felhasználhatjuk.
Tegyük bablevesbe!
Ez már egy régi szokás, hogy ilyenkor szárazbab levesbe tesszük a maradék füstölt húst, ami, valljuk be, rendkívül jó ízt ad ennek a levesnek. Mi tejfölt is szoktunk bele tenni a végén, ez egy kicsit lágyítja szerintünk az ételt. És persze a sok zöldség ne maradjon ki, bőséegesen mehet bele répa, gyökér és hagyma is.

A paprikás krumpli is isteni vele, de egy jó chilis babhoz is mennyei tapasztalataink szerint. De egyik ismerősünk rántott sonkát is készített a minap. Ehhez a sonka szeleteket négybe vágta, majd panírozta. Szerinte isteni, egy kis salátával. Érdekesnek tűnik, érdemes lehet kipróbálni ezt is – a magyar mindent is bepaníroz, miért lenne ez másképp egy húsvéti sonkával? 🙂
Egy talán igazán újdonság a sonkás tortilla.
A maradék sonkát apróra vágjuk, vajkrémmel vagy tejföllel kikeverjük, fűszerezzük tetszés szerint.
A tortilla lapokat megkenjük vékonyan kis mustárral vagy tormával, rátesszük a sonkás egyveleget, mehet bele bármilyen zöldség (vegyes saláta, reszelt répa, uborka, paradicsom, hagyma), meghintjük egy kis reszelt sajttal, feltekerjük és sütőben 10-15 perc alatt megsütjük (inkább meg/összemelegítjük).
Pirított sonkás szendvics
Ehhez a sonka szeleteket nagyobb csíkokra vágjuk, valamilyen zsiradékon alaposan lepirítjuk. Innentől csak rajtunk múlik, mit teszünk még a szendvicsbe, mi a vajkrémet ajánljuk bele, de egy kus barbeques szósszal is kiváló, no meg a hagyományos mustár-ketchup majonéz kombinációval. Javasoljuk a sajtot is mindenképp bele, reszelt formában, a paradicsomot, uborkát is. Hidegen is isteni, de háromszög szendvics sütőben kész varázslat a gyerekeknek, pláne, ha még némi morzsolt kukoricával is megspékeljük.
Kalács-tippek
A kalács rendkívül finom eleme a húsvéti menüsornak, de ebből is gyakran marad ki a lakmározások végére, vagy 2-3 nappal később már száraz. Ne dobjuk ki!
Készítsünk pohárkrémet!
A kalács héjját eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk. Főzünk bármilyen krémet hozzá, a legegyszerűbb egy vaníliás puding (mi ezt vajjal szoktuk még dúsítani), ha szeretjük a mazsolát, tegyünk bele feltétlenül. Verjünk fel tejszínt habnak (flakonos is megteszi, ha szeretjük), rétegezzük a kalácsot krémet és tejszínhabot, habbal zárunk. Hűtőben hagyjuk állni legalább két órát, hogy a kalács megszívja magát nedvességgel.
Tipp: a rétegek közé kissé felmelegített lekvárt is önthetünk, vagy apróra vágott barack befőttet, vagy darált diót. Reszelt kókusszal dúsítva a krémet még ízletesebb lehet a végeredmény.
Csokoládé krémmel/pudinggal is isteni, ebbe akár fagyasztott gyümölcsöket (persze felengedve) is tehetünk, de befőttet is.

Kalácspuding
Ez nem annyira elterejdt nálunk, inkább a briteknél, de egyszerű és nagyszerű.
Tojásokat keverünk ki cukorral, és vaníliás cukorral, teszünk bele egy kis fahéjat vagy kakaóport, felöntjük tejjel és ezt a híg masszát öntjük rá a tepsibe helyezett kalács szerletekre vagy darabokra, majd 170 fokon körülbelül 45-50 percig sütjük.
Tipp: darált dióval is meghinthetjük a kalácsokat, mielőtt ráöntjük a masszát.