Így teríts meg a locsolkodóknak, vendégeknek!

Hasznos tippek a vásárhelyi Corvin-iskola vendéglátást oktatójától!
Mocsári Ernő, a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola múlt héten egy fantasztikus répatorta receptet mutatott a húsvéti asztalra, most hasznos tippeket adott, hogyan terítsük meg a vendégváró asztalt.
„Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen az asztalnál. Ha leülnek az asztalhoz a vendégeink, nem szabad hogy összeérjenek, legyen hely köztük. Ugyanez vonatkozik a terítékre is. Manapság sokkal nagyobb méretűek a tányérjaink, poharaink és evőeszközeink is. Érdemes felmérni a helyet, mekkora és aszerint teríteni” – kezdte tanácsait Mocsári Ernő, a Corvin-iskola vendéglátást oktatója.
Mint mondta, összesen 4 pohár lehet egy-egy terítékhez, a szalvétát pedig tehetjük magába a tányérba is. Utóbbi anyag legyen inkább egyszer használatos, a COVID óta a textilszalvétákat gyakran mellőzik. A poharak közül a pezsgős pohár ne kerüljön fel, mert abból kifuthat a buborék, azt mindig külön kínáljuk.

Ami a dekorációt illeti, bár nagyon sok szép tavaszi virág nyílik, csokrot nem javasol az asztalra helyezéshez két okból sem. Egyrészt nehezítheti a kommunikációt, mert takarja az egymással szemben ülőket, másrészt számolni kell azzal, hogy valaki allergiás a virágporra, annak pollenjeire. Helyette maximum szem magasságig érő dekorációt javasol, és ha gyertyát akarunk használni, azt csak este, a vacsorához. Mert bár szép dekor elem, csak akkor van jelentősége, ha meg is gyújtják azt.

A terítő sem kötelező elem, nagyon szépek a tányér alátétek.
De mi a helyzet azoknál a helyszíneknél, ahol „csak” egy dohányzó asztal van?
Itt is figyelni kell arra, hogy a vendégek elférjenek, a terítést pedig megoldhatjuk kistányérokkal, amiket stócba felrakunk, hozzá 3 ágú süteményes villát, a szalvétát pedig gúlákban helyezzük el.
Egy kis kenyereskosárban vagy tortaállványon helyezhetjük el a finomságokat. Bár a répatorta hódít, még mindig virágkorukat élik a régen készített vendégvárók: a sajtos vagy köményes pogácsa, a stanglik, a préselt tallérok, és minden olyan süti, amit nem kell sütni: a tiramisu, vagy a keksztekercs például.
Ami a színeket illeti, ilyenkor a tavasz színei, ha visszaköszönnek, az rendkívül szép tud lenni Mocsári Ernő szerint. Így nagypn jól mutat a kék, a zöld és a sárga is.