quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Vásárhely

Így teríts meg a locsolkodóknak, vendégeknek!

2024. április 01.

Hasznos tippek a vásárhelyi Corvin-iskola vendéglátást oktatójától!

Mocsári Ernő, a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola múlt héten egy fantasztikus répatorta receptet mutatott a húsvéti asztalra, most hasznos tippeket adott, hogyan terítsük meg a vendégváró asztalt.

„Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen az asztalnál. Ha leülnek az asztalhoz a vendégeink, nem szabad hogy összeérjenek, legyen hely köztük. Ugyanez vonatkozik a terítékre is. Manapság sokkal nagyobb méretűek a tányérjaink, poharaink és evőeszközeink is. Érdemes felmérni a helyet, mekkora és aszerint teríteni” – kezdte tanácsait Mocsári Ernő, a Corvin-iskola vendéglátást oktatója.

Mint mondta, összesen 4 pohár lehet egy-egy terítékhez, a szalvétát pedig tehetjük magába a tányérba is. Utóbbi anyag legyen inkább egyszer használatos, a COVID óta a textilszalvétákat gyakran mellőzik. A poharak közül a pezsgős pohár ne kerüljön fel, mert abból kifuthat a buborék, azt mindig külön kínáljuk.

Ami a dekorációt illeti, bár nagyon sok szép tavaszi virág nyílik, csokrot nem javasol az asztalra helyezéshez két okból sem. Egyrészt nehezítheti a kommunikációt, mert takarja az egymással szemben ülőket, másrészt számolni kell azzal, hogy valaki allergiás a virágporra, annak pollenjeire. Helyette maximum szem magasságig érő dekorációt javasol, és ha gyertyát akarunk használni, azt csak este, a vacsorához. Mert bár szép dekor elem, csak akkor van jelentősége, ha meg is gyújtják azt.

A terítő sem kötelező elem, nagyon szépek a tányér alátétek.

De mi a helyzet azoknál a helyszíneknél, ahol „csak” egy dohányzó asztal van?

Itt is figyelni kell arra, hogy a vendégek elférjenek, a terítést pedig megoldhatjuk kistányérokkal, amiket stócba felrakunk, hozzá 3 ágú süteményes villát, a szalvétát pedig gúlákban helyezzük el.

Egy kis kenyereskosárban vagy tortaállványon helyezhetjük el a finomságokat. Bár a répatorta hódít, még mindig virágkorukat élik a régen készített vendégvárók: a sajtos vagy köményes pogácsa, a stanglik, a préselt tallérok, és minden olyan süti, amit nem kell sütni: a tiramisu, vagy a keksztekercs például.

Ami a színeket illeti, ilyenkor a tavasz színei, ha visszaköszönnek, az rendkívül szép tud lenni Mocsári Ernő szerint. Így nagypn jól mutat a kék, a zöld és a sárga is.