quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Mennyei répatorta receptet ajánl olvasóinknak a vásárhelyi Corvin-iskola oktatója a húsvéti asztalra

2024. március 30.

Klasszikus sütemény a húsvéti asztalon ilyenkor a répatorta. Mocsári Ernő, a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola vendéglátás szektorának oktatójától ínycsiklandó, könnyen elkészíthető répatorta receptet kaptunk.

Amire figyelni kell, a répa és hogy lehetőség szerint ne margarint, hanem vajat tegyünk bele. A margarin ugyanis vizesebb. A répa állaga pedig a minőségétől függ. Ha lereszeltük, és vizesnek látjuk, mindenképp nyomkodjuk ki, mielőtt a masszához keverjük azt.

No nézzük is, mit ajánl Mocsári Ernő 🙂

Egy 16 szeletes, kerek tortaformára lesz szükségünk, ha kisebb vagy nagyobb a tortaformánk, arányosan változtassuk a hozzávalókat.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 250 gramm tisztított, lereszelt sárgarépa
  • 180 gr liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 100 gr őrölt dió vagy mogyoró
  • 150 gr vaj
  • 150 kristálycukor
  • fél tk só
  • egy tk reszelt ciromhéj
  • egy teáskanál őrölt fahéj
  • 50 ml tej

A tojások sárgáját, a vajat és cukrot habmosra keverjük, kicsit a mázhoz tegyünk félre a vajból. Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, fahéjat és a tejet, majd a lereszelt sárgarépát. A mogyorót vagy diót a liszttel, sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos-vajas keverékhez. Lisztezett tortaformába öntjük (ez gyakran lyukas közepű), majd 170 fokon megsütjük.

Ha kihűlt, félbevágjuk, baracklekvárral megkenjük. Ezután jön a máz. Felmelegített vajat és cukrot elkeverünk, citrom, vagy narancslével ízesítjük és likőrrel, Trople sec likőrrel. Ne legyen az eredmény folyékony, de folyjon le valamennyire a tortán. Ha megdermedt, már szeletelhetjük is.

Mocsári Ernő oktatóval a tökéletes kaszinó-tojásról is beszélgettünk és arról is, hogy érdemes a húsvéti asztalt megteríteni nagyobb vagy egészen kis asztalt esetén. Erről is hamarosan olvashatnak!

Jó étvágyat a répatortához! 🙂