Mennyei répatorta receptet ajánl olvasóinknak a vásárhelyi Corvin-iskola oktatója a húsvéti asztalra

Klasszikus sütemény a húsvéti asztalon ilyenkor a répatorta. Mocsári Ernő, a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola vendéglátás szektorának oktatójától ínycsiklandó, könnyen elkészíthető répatorta receptet kaptunk.
Amire figyelni kell, a répa és hogy lehetőség szerint ne margarint, hanem vajat tegyünk bele. A margarin ugyanis vizesebb. A répa állaga pedig a minőségétől függ. Ha lereszeltük, és vizesnek látjuk, mindenképp nyomkodjuk ki, mielőtt a masszához keverjük azt.
No nézzük is, mit ajánl Mocsári Ernő 🙂

Egy 16 szeletes, kerek tortaformára lesz szükségünk, ha kisebb vagy nagyobb a tortaformánk, arányosan változtassuk a hozzávalókat.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 250 gramm tisztított, lereszelt sárgarépa
- 180 gr liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 gr őrölt dió vagy mogyoró
- 150 gr vaj
- 150 kristálycukor
- fél tk só
- egy tk reszelt ciromhéj
- egy teáskanál őrölt fahéj
- 50 ml tej
A tojások sárgáját, a vajat és cukrot habmosra keverjük, kicsit a mázhoz tegyünk félre a vajból. Hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, fahéjat és a tejet, majd a lereszelt sárgarépát. A mogyorót vagy diót a liszttel, sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos-vajas keverékhez. Lisztezett tortaformába öntjük (ez gyakran lyukas közepű), majd 170 fokon megsütjük.
Ha kihűlt, félbevágjuk, baracklekvárral megkenjük. Ezután jön a máz. Felmelegített vajat és cukrot elkeverünk, citrom, vagy narancslével ízesítjük és likőrrel, Trople sec likőrrel. Ne legyen az eredmény folyékony, de folyjon le valamennyire a tortán. Ha megdermedt, már szeletelhetjük is.
Mocsári Ernő oktatóval a tökéletes kaszinó-tojásról is beszélgettünk és arról is, hogy érdemes a húsvéti asztalt megteríteni nagyobb vagy egészen kis asztalt esetén. Erről is hamarosan olvashatnak!
Jó étvágyat a répatortához! 🙂