Így készítsd omlósra az oldalast – ízes, tíz ujját megnyalja mindenki utána

Vasárnapi ebédötletet hoztunk most olvasóinknak. Az oldalas egy finom, és egyszerűnek tűnő étel, de rengeteg helyen el lehet rontani és az eredmény vagy túl száraz, vagy rágós lesz. Mi jó pár éve kikísérleteztünk egy tuti receptet magunkak, amit most meg is osztunk olvasóinkkal. Persze köretet is ajánlunk.
Az oldalastól nem szabad sajnálni az időt, viszont jó hír, hogy míg készül, bármi mást is csinálhatunk. Takaríthatunk, vagy lenyomhatunk egy kör társast a gyerkőccel, de egy tv előtti torna is belefér. Nem kell folyton felügyelni, ellentétben szintén a vasárnapi ebédek közkedveltjével, a rántott hússal.
Mi nem szeretjük, ha túl zsíros, így mindig soványabb verziót kérünk a pultból, de ez egyéni ízlés kérdése persze. Mindig kisebb darabokra vágatjuk a hentesnél is, így akár kézzel is tökéletesen fogyasztható.
A húst nem kell előre befűszerezni, bár tény, hogy jót tesz a húsnak a pác. Ha van időnk rá, előző éjszaka fűszerezzük be és hűtőben pihentessük míg nem kerül a serpenyőbe. Az ajánlott fűszerek, amiktől szerintünk mennyei: kakukkfű, majoránna, bors, kömény, kis rozmaring, őrölt fűszerpaprika, babérlevél.
Az oldalasnak szerintünk három titka van: az egyik a fűszerezés, a másik az idő, a harmadik pedig a technológia: először pároljuk, minden ízanyag belemegy a lassabb „főzés” során és szépen leválik a csontról az omlós husika, majd sütjük, hogy kívül ropogós legyen.
Serpenyőben kezdjük, olajon vagy bármilyen zsiradékon vörös hagymát üvegesre párolunk, majd beledobjuk az örölt fűszereket, kivéve a paprikát! Mi egészben is szoktunk köményt tenni bele. A fűszerek a zsiradékon hevítve nemcsak kiadják illatukat, de illóolajaikat is, így sokkal ízgazdagabb lesz az ételünk majd.
Nem kell sokáig pirítani őket, mindössze pár percig középlángon, majd mehet rá a hús, amit fehéredésig forgatunk, sózzuk. Ennek a folyamatnak a végén megy hozzá a fűszerpaprika és a fokhagyma is, ahogy ezek felillatoznak, máris öntsük fel vízzel, addig, hogy ellepje.
Tegyünk még bele félbe vágott TV paprikát (remek ízt ad ez is), majd fedő alatt pároljuk, takarék-és középláng között körülbelül 45 – 50 percet.
Tipp: aki kedveli az édeskésebb ízvilágot, tehet bele paradicsomot is, (leforrázzuk, héját lehúzzuk, ne legyen az ételben paradicsom héj!) Aki pedig a savanykásabbat, tegyen bele egy kis mustárt.
Megjegyzés: mi nem vagyunk híve oldalasnál az amerikai vonalnak (mézes-barbeques jelleg), de aki így szeretné elkészíteni, javasoljuk, hogy majd a sütés előtt kenje le a húst vele.
Ha már a húsba könnyedén belemegy a kés, és a levét is elforrta nagyjából, akkor átöntjük egy tepsibe. Előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 25 percig sütjük, de rá-ránézünk közben.
A szaft jó sűrű lesz ez idő alatt, a hús pedig szépen megpirul. Belül omlós, kívül ropogós lesz a végeredmény, garantáljuk.

Bármilyen köret remek hozzá, lehet rizi-bizi, krumplipüré, hagymás tört krumpli, sült krumpli, párolt zöldség, krumplifőzelék, sárgaborsófőzelék, de mi répafőzelékkel is imádtuk, ámbár mi most egy egészséges és rendkívül gyorsan elkészülő köretet ajánlunk mellé, nekünk nagyon bejött.
Zöldséges kuszkuszt.
A kuszkuszt a „lusta asszonyok” köretének is nevezik, nyilvánvalóan azért, mert pár perc alatt kész.
Vizet forralunk, a kuszkuszt egy nagyobb tálba öntjük, fűszerezzük, (nagyon jól állnak neki a zöldfűszerek), a felforrt vizet ráöntjük, épp csak addig, hogy ellepje. Lefedjük fedővel, vagy konyharuhával és 5 perc alatt kész is. Ezután keverünk hozzá vajat, vagy kókuszolajat, de étolaj is megfelel. Vagy a hús maradék szaftját. Ez azért fontos, mert zsiradék nélkül a kuszkusz nagyon száraz hatású tud lenni.
Tetszőleges zöldségeket felaprítunk (uborkát vagy paradicsomot például), egy fél konzervnyi kukoricát, és ha van időnk és energiánk akkor egy kis párolt zöldborsóval dúsítjuk, aki szereti a hagymát, zöld hagyma zöldjét apróra vágva, vagy lilahagymát finomra vágva is tegyen bele.

Összeforgatjuk. És kész is. Ez a köret melegen, langyosan és hidegen is isteni, egy plusz tipp, ha hidegen fogyasztjuk, tehetünk bele krémesítőnek két evőkanál tejfölt is.
Ugyanez „eljátszható” a bulgurral is, mi azzal is nagyon szeretjük a sült oldalast és bármilyen húsételt.
Kiváló ehhez a fogáshoz még a fokhagymás uborkasaláta is, ezt mindenki ízlése szerint készíti, sok verziója van, mi ecetesen, kis tejföllel és sok fokhagymával szoktuk.
Jó étvágyat kívánunk! 🙂