Ma az ételeinket is nemzeti színbe öltöztethetjük

Természetesen a magyar zászló kitétele a házakra, háztömbökre, vagy a kokárda elengedhetetlen jelképe ilyenkor nemzeti ünnepünknek. No persze a legfontosabb, hogy szívünket-lelkünket is talpig piros-fehér-zöldbe öltöztessük, de tagadhatatlan, hogy a gasztronómiába is bekúsztak ezen a napon a magyar zászló színei egy pár éve. Mutatunk párat, ha ma az ételeinkben is szeretnénk, ha visszaköszönne.
Roppant egyszerűen kivitelezhető dolgokra kell gondolni, ha valamelyik alapanyag nem lenne otthon, Vásárhelyen a kisebb boltok ilyenkor is nyitva vannak.
Ilyenkor a családi és baráti összejövetelek is jellemzőek, gyakran van közös bográcsozás vagy sütögetés, vagy csak egy kis sütizés. Ebből indultunk ki.
Ízig-vérig magyaros pizza, lángos, vagy kenyérlángos, melegszendvics
Semmi más dolgunk nincs, mint kicsit másképp elrendezni ezeken az ételeken a feltéteket. Csíkokban tegyük, akár a magyar zászló színei. Utána már süthetjük is. Szerintünk egyébként ez igazi családi program is lehet…
Piros (például paradicsom, pritamin paprika, kápia paprika, kolbász, szalámi), fehér (például sajt, vörös hagyma, zöld hagyma fehér része, vagy főtt tojás) és zöld (például rukkola, spenót utóbbikat ne tegyük rá sülés előtt, csak után mert összeesik, frissen a legjobb rajta), de zöldet „ad” az újhagyma zöldje is, vagy a friss bazsalikom is, de az olívabogyó is!

Színes kókuszgolyók
Ehhez ételfestékre van szükség, nem meglepő módon pirosra és zöldre. Ne tegyünk annyi kakaóport a tésztába, mint szoktunk, osszuk 3 felé, és színezzük be vele, majd formázzuk meg a háromszínű golyókat.
Utóbbi ötletet egyébként a vásárhelyi Manna Park Vendéglő adta, ők ma éppen ilyen desszerttel is várják svédasztalos kínálatukban a vendégeket.

Tipp: ha óckodunk az ételfestéktől, spenót és céklapor, meggylé, vagy befőttlé is jó lehet, de mi maradunk az ételfestéknél, nem ez a kis „nem természetes” adalékanyag rontja el az egészségünket – szerintünk.
Fanta-szelet „magyarosan”
Süssünk piskótát, de már a tojás-sárgája-cukor kikeverésénél adjuk hozzá a zöld ételfestéket. Többet, mint gondolnánk, mert sütés alatt világosodni fog! Tehát legyen inkább erős méregzöld színe a tésztának, mikor beöntjük a tepsibe, mint középzöld!
Főzzünk bármilyen krémet! Egy sima vaníliapuding is megtestesíti a fehér színt, keverhetünk bele kókusz reszeléket is. De ha a Fanta szeletnél maradunk, akkor túrókrémet kell készítenünk.
A tetejére megy a zselatinos réteg, ha kihűlt a krémmel megkent piskóta, majd betesszük hűtőbe dermedni.
A zselatinos réteghez a magas gyümölcstartalmú meggylé, vagy szederlé is tökéletes! Az eperlé nem jó! De lereszelt cékla leve is kiváló. Nem, nem lesz cékla íze.
Trikolor muffin
Hagyományos muffin, de rétegenként kanalazzuk be a formába. Mikor beleharapunk, akkor ad aztán igazán magyar színeket a sütemény. Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal.