Ezért készítsd saját kezűleg a zabkását!

Hamarosan beköszönt a tavasz, lassan lekerülnek a téli nagykabátok, bővebb pulcsik és bizony-bizony a télen ránk rakódott plusz kilók is szembetűnőbbek. A zabkása kiváló választás, ha fel akarjuk pörgetni az anyagcserénket – márpedig a diéta hatékonysága nagyban függ a gyors anyagcserétől – és akkor is remek étek, ha sok rosttal, vitaminnal akarjuk felturbózni szervezetünket, nem mellesleg a bélflóránkat is karban tartja, vagy helyre rakja.

Mi is készítettünk már instant zabkását is, ezek, bár sokkal jobb alternatívák mint egy fánk reggelire, jó ha tudjuk, hogy a legtöbb instant zabkása tartalmaz cukrot is, az meg se nem egészség, se nem alakbarát. De van egy nagyon erős érv amellett, hogy saját kezűleg készítsük el – egyébként nagyon gyrosan megvan – , az, hogy a bélflórára leginkább ható úgymond nyák, ami főzés alatt keletkezik csak, az instantban nincs meg, vagy csak kevésbé.
Ha azt mondjuk zabkása, sokaknak valami íztelen „trutymó” jut eszébe, pedig ez egyáltalán nem így van, ha a következőképp készítjük:
- tegyünk bele mindig valamilyen gyümölcsöt. Legjobb, ha szezonálisat, most például almát, banánt, gránátalmát, narancsot, mandarint, kivit. De a fagyasztott bogyós gyümölcsök is kiválóak. A befőtteket kerüljük.
- dúsítsuk magvakkal! Napraforgómag, tökmag, dió, lenmag, chia mag, mandula, kókuszpehely. A chia mag ráadásul rengeteg Omega 3-at is tartalmaz és sok-sok rostot, így teltségérzetet is növel.
- ha édesíteni akarjuk, használjunk kis eritritet, vagy xilitet, de egy teáskanál méz is szuper bele. Kerüljük a cukrozását, és juhar szirupot se csorgassunk bele.
- ha szeretnénk, hogy kicsit hasonlítson a tejbegrízre, válasszunk apróbb szemű zabpelyhet, de bátran próbáljuk ki zabkorpával vegyítve is

A zabkását feltesszük vízzel vagy tejjel (vagy növényi tejjel), és addig kevergetjük közepes lángon, míg nyálkás állagú nem lesz – ez körülbelül 10 perc. Hogy ki milyen sűrűre főzi, ízlés kérdése, van, aki folyósabban, van aki igazán sűrűn szereti.
Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, egy nagyon picike vajat még adhatunk hozzá, vagy akár kókuszolajat, és mehetnek bele a magvak, gyümölcsök!
A zabkása sokáig eltelít, energiával lát el, segít a fogyás beindulásában, a kilók leadásában.

A zab sok vasat is tartalmaz, és olyan vitaminokat, mint például többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, a foszfort, a káliumot. Utóbbi a szív és keringési rendszer egészségét támogatha, a cink pedig remek antioxidáns, ami hatékonyan veszi fel a harcot a vírusokkal, baktériumokkal. A Magnézium az izmokat látja el, a B-vitaminok javarészt az idegrendszer egészséges működéséért felelnek.
Akár diétázunk, akár nem, a zabkása kiváló, egészséges, tápláló – nem mellesleg olcsó – reggeli, amit sokféleképpen lehet variálni. Főzzük, együk 🙂