Disznótoros és kolbásztöltő verseny vár vasárnap Mártélyon!

Ínycsiklandó és szuper családi programra vár a Mártélyi Vendégváró Egyesület és a mártélyi önkormányzat, már második alkalommal szervezik meg a disznótorost és keresik a legjobb kolbászokat is.
Kétszer körülbelül 180 kilós disznót vágnak le, az egyiket még előtte nap, a másikat február 18-án, kora reggel. Már reggel ínycsiklandó illatok lepik be a program helyszínét, amely ezúttal is a mártélyi piac, hurka-kolbász, sült hagymás vér, fánk, forralt bor és meleg tea is vár. És hogy mi minden még?
Nagyné Gyöngyi, a Mártélyi Vendégváró Egyesület elnöke a lapunknak elmondta, a tavalyi nagy sikert követően idén is megszervezik a hagyományos disznótorost, és szeretnének hagyományt is teremteni ebből a nyári falusi lakodalmashoz hasonlóan.
„Török Ferenc hentes lesz a böllér, a második disznót kora reggel szúrja le, majd megkezdődik a feldolgozás. A másik disznót előtte nap vágjuk le, hogy már reggel ínycsiklandó toros ételekkel várjuk a kilátogatókat. Lesz hurka-kolbász hagymás tört krumplival, dinsztelt káposztával, hagymás sült vér, fánk, valamint forralt borral, teával várunk mindenkit. Sülni fog persze a töpörtő is frissen, helyben, sült oldalas, zsírban, bödönben, hagyományos módon, az ebéd pedig orjaleves lesz és sertés paprikás savanyú káposztával. A talpalávalót a Csürhe banda biztosítja, aki pedig kedvet kap a disznó feldolgozásához, segíthet a munkálatokban” – részletezte Nagyné Gyöngyi, főszervező.
Nemcsak finom ételek, jó zene vár, mókás programok és játékok is a gyerekeknek. A tervek szerint csocsó és rex asztal is előkerül, illetve lesz böllér-eszközbemutató is: kézi daráló, pörzsölő, teknő, üst és mindenféle, régen használatos hagyományos eszköz „felvonul”.
Visszatérve az ételekre, Nagyné Gyöngyi, a fia, a menye is főz majd, illetve Lantosné Évi, Törökné Simon Jusztika és lánya pedig a finom fánkokat készítik majd.
Kolbászverseny is zajlik ezzel párhuzamosan, ennek nevezési díja 1500 forint, és ezért 3 kiló húst, darált húst kapnak a versenyzők. Belet és eszközöket, úgy mint daráló például, mindenkinek magának kell hoznia, ahogyan ez lenni szokott, az elkészült, betöltött kolbászokat zsűri kóstolja. A zsűri tagjai Ambrus István polgármester, Dr. Szöllősi Sándor alpolgármester, Török Ferenc hentes és Horváth Tibor népművelő lesznek. Aki akarja, meg is sütheti a kolbászt, illetve haza is lehet vinni, ami kimarad. Ha meg akarjuk sütni, vinnünk kell ehhez is eszközt, tárcsát például és gázpalackot – tudtuk meg.
A díjazottak jelképes ajándékot kapnak, hogy mit, az egyelőre titok, de az első helyezettel kapcsolatban felmerült egy plüssdisznó ötlete is.
Lapunk arra is kíváncsi volt a kolbásztöltés kapcsán, maga a főszervező mit gondol, milyen a jó kolbász.
„A jó kolbász titka a jó hús, ne legyen vizes, a legjobb húsa annak a disznónak van, ami nem agyontápozott, hanem hagyományos takarmányon nőtt fel. A kolbászhúsba zsírszalonna nem is kell, csak a nyesedéken, ami van zsír, az elég. Mi van, hogy paprikásan, van, hogy anélkül készítjük, de a só, bors, kömény és fokhagyma alap fűszerek nekünk. De egyéni ízlés kérdése, ki milyenre hangolja, milyen fűszereket tesz bele és mennyit” – részletezte Nagyné Gyöngyi, aki azt is elárulta, a sült oldalas készítésénél is a hagyomány híve, zsírban, bödönben készíti el azt, egészen más az íze, mintha sütőben készül. Éppen ilyen hagyományos módon készíti majd a disznótoros programon is, február 18-án.
Február 18-án, vasárnap tehát minden érdeklődőt szeretettel várnak már kora reggeltől a mártélyi piacon, igazi családi program van ígérkezőben ezúttal is!
borítókép gyulaikolbasz.hu