quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Térség

Disznótoros és kolbásztöltő verseny vár vasárnap Mártélyon!

2024. február 16.

Ínycsiklandó és szuper családi programra vár a Mártélyi Vendégváró Egyesület és a mártélyi önkormányzat, már második alkalommal szervezik meg a disznótorost és keresik a legjobb kolbászokat is.

Kétszer körülbelül 180 kilós disznót vágnak le, az egyiket még előtte nap, a másikat február 18-án, kora reggel. Már reggel ínycsiklandó illatok lepik be a program helyszínét, amely ezúttal is a mártélyi piac, hurka-kolbász, sült hagymás vér, fánk, forralt bor és meleg tea is vár. És hogy mi minden még?

Nagyné Gyöngyi, a Mártélyi Vendégváró Egyesület elnöke a lapunknak elmondta, a tavalyi nagy sikert követően idén is megszervezik a hagyományos disznótorost, és szeretnének hagyományt is teremteni ebből a nyári falusi lakodalmashoz hasonlóan.

„Török Ferenc hentes lesz a böllér, a második disznót kora reggel szúrja le, majd megkezdődik a feldolgozás. A másik disznót előtte nap vágjuk le, hogy már reggel ínycsiklandó toros ételekkel várjuk a kilátogatókat. Lesz hurka-kolbász hagymás tört krumplival, dinsztelt káposztával, hagymás sült vér, fánk, valamint forralt borral, teával várunk mindenkit. Sülni fog persze a töpörtő is frissen, helyben, sült oldalas, zsírban, bödönben, hagyományos módon, az ebéd pedig orjaleves lesz és sertés paprikás savanyú káposztával. A talpalávalót a Csürhe banda biztosítja, aki pedig kedvet kap a disznó feldolgozásához, segíthet a munkálatokban” – részletezte Nagyné Gyöngyi, főszervező.

Nemcsak finom ételek, jó zene vár, mókás programok és játékok is a gyerekeknek. A tervek szerint csocsó és rex asztal is előkerül, illetve lesz böllér-eszközbemutató is: kézi daráló, pörzsölő, teknő, üst és mindenféle, régen használatos hagyományos eszköz „felvonul”.  

Visszatérve az ételekre, Nagyné Gyöngyi, a fia, a menye is főz majd, illetve Lantosné Évi, Törökné Simon Jusztika és lánya pedig a finom fánkokat készítik majd.

Kolbászverseny is zajlik ezzel párhuzamosan, ennek nevezési díja 1500 forint, és ezért 3 kiló húst, darált húst kapnak a versenyzők. Belet és eszközöket, úgy mint daráló például, mindenkinek magának kell hoznia, ahogyan ez lenni szokott, az elkészült, betöltött kolbászokat zsűri kóstolja. A zsűri tagjai Ambrus István polgármester, Dr. Szöllősi Sándor alpolgármester, Török Ferenc hentes és Horváth Tibor népművelő lesznek. Aki akarja, meg is sütheti a kolbászt, illetve haza is lehet vinni, ami kimarad. Ha meg akarjuk sütni, vinnünk kell ehhez is eszközt, tárcsát például és gázpalackot – tudtuk meg.

A díjazottak jelképes ajándékot kapnak, hogy mit, az egyelőre titok, de az első helyezettel kapcsolatban felmerült egy plüssdisznó ötlete is.

Lapunk arra is kíváncsi volt a kolbásztöltés kapcsán, maga a főszervező mit gondol, milyen a jó kolbász.

„A jó kolbász titka a jó hús, ne legyen vizes, a legjobb húsa annak a disznónak van, ami nem agyontápozott, hanem hagyományos takarmányon nőtt fel. A kolbászhúsba zsírszalonna nem is kell, csak a nyesedéken, ami van zsír, az elég.  Mi van, hogy paprikásan, van, hogy anélkül készítjük, de a só, bors, kömény és fokhagyma alap fűszerek nekünk. De egyéni ízlés kérdése, ki milyenre hangolja, milyen fűszereket tesz bele és mennyit” – részletezte Nagyné Gyöngyi, aki azt is elárulta, a sült oldalas készítésénél is a hagyomány híve, zsírban, bödönben készíti el azt, egészen más az íze, mintha sütőben készül. Éppen ilyen hagyományos módon készíti majd a disznótoros programon is, február 18-án.

Február 18-án, vasárnap tehát minden érdeklődőt szeretettel várnak már kora reggeltől a mártélyi piacon, igazi családi program van ígérkezőben ezúttal is!

borítókép gyulaikolbasz.hu