Javában „dübörög” a farsangi szezon, süssünk fánkot Csáki Zsolt gasztro-guru segítségével!

Itt a farsangi szezon, süssünk fánkot! Hogy mennyei legyen, Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztro-guruhoz fordultunk, aki a Vásárhelyi Ízök Szakácskönyvek társszerzője is, neves főzőversenyek zsűritagja, nem mellesleg imád főzni-sütni, szívügye a hagyományos ételek, így fánkban is perfekt!
„A legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel készüljön a farsangi időszak egyik legemblematikusabb finomsága, a fánk. Lehet töltelékes, kerek, szögletes, lyukas, mázas, csöröge, sok szeretettel várunk ezúttal is minden süteményt” – emelte ki Csáki Zsolt, akitől persze tippeket is kértünk, milyen is az igazi szalagos fánk, mire kell figyelni az elkészítésekor.

„Nagyon fontos, hogy a tészta könnyed legyen, légies. Lehetőleg vajjal készüljön, és legyen lágy a tészta, folyjon le a kanálról, de azért formázhatónak is kell lennie! Lényeges a sütéskor, hogy forró, és nagyon bő zsiradékba tegyük bele. Akkor jó egyébként a tészta, ha ennek a zsiradéknak úszik a tetején a beletételkor. Ajánlott rátenni íves fedőt is, mielőtt megfordítjuk, mert az így keletkező gőz belepi a fánkot, és miután megfordítjuk, ott lesz a kis szalag is. Tehetünk a tésztába rumot is, csak ajánlani tudom, ez egy régi szokás és nagyon bevált módszer, a tészta is ízletesebb lesz tőle véleményem szerint és elkerülhető, hogy esetleg túlzottan magába szívja a tészta sülés közben a zsírt vagy olajat” – javasolta a gasztro-guru.
Hozzátette, a fánkokat tölthetjük is, bármilyen krémmel, ehhez vásároljunk habzsákot, de persze a leghagyományosabb nálunk a lekvár.

Tyúklábat is süthetünk, ennek ugyanúgy készül a tésztája, mint a fánknak. Persze az amerikai is nagy kedvenc lehet, ezt boríthatjuk bármilyen cukormázzal, vagy bevonhatjuk csokival is. Ehhez olvasszunk vízgőz fölött kevéske olajjal étcsokoládét, majd kenjük be vele a fánkokat és hagyjuk megdermedni.

A csöröge fánk is nagyon népszerű mind a mai napig Csáki Zsolt szerint, ezt vékonyabbra nyújtjuk, és recés szaggatóval (derelyevágó) hosszúkásra vágjuk, van, aki a tésztába nem tesz élesztőt, csak sütőport. Forró zsiradékban kisütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. De remek hozzá valamilyen mártogatós, például olvasztott csoki, vagy lekvár.

Persze most sem maradt el a kis gasztro-történelem interjúnk során.
Csáki Zsolt elmondta (elmesélte, mert annyira kedves vagy vicces? történet), hogy a legenda szerint a fánk egyik eredete egy vitázó házaspárhoz köthető. A pék férj és feleség éppen összekülönböztek valamin, közben sistergett a zsír, majd a feleség dühében hozzá akarta „vágni” , de pék ura elhajolt előle, így a kenyértészta a forró zsírba pottyant.

Igaz, vagy sem, a fánk mára már bejárta az egész világot! Süssük, együk, élvezzük a finom falatokat!
Jó étvágyat, jó sütögetést!
fotók coockpad, só és bors