Földeáki család kertészetéről ír a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Benkő Zsolt, az MNVH területi felelőse a Kurunczi családnál járt.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat célja a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek információs és együttműködési hálózatba szervezése, és tevékenységük összehangolása a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében, továbbá az MNVH szolgáltatásainak széles körben történő hozzáférhetővé tétele.
Az MNVH területi felelőse Csongrád-Csanád vármegyében Benkő Zsolt gazdálkodó, települési képviselő, aki most a földeáki Kurunczi család családi gazdaságát mutatta be.
A földeáki Kurunczi család, több mint 30 éve foglalkozik gyümölcskertészkedéssel, ültetvényüket fokozatosan bővítve, fejlesztve, a lehető legjobb minőségre és eredetiségre törekedve nevelik fáikat és készítik különféle termékeiket.
Kiemeli, Földeák korábban leginkább a vöröshagyma, fokhagyma, és fűszerpaprika termesztéséről volt ismert, de a helyi Kurunczi család által több mint 30 éve létrehozott kertészet, egy helyben új szegmenst hozott a mezőgazdasági termelésbe.
Kurunczi Lajossal, feleségével és fiukkal beszélgetve láttam bele küzdelmes és folyamatos kitartást igénylő mindennapjaikba.
Kis területen kezdtük a gyümölcsfák, cseresznye és sárgabarack ültetését – mondta Lajos – és fokozatosan növelték a csemeték számát. Az ezredforduló táján került betelepítésre a kéthektáros ültetvényük, immár elsősorban almával, körtével, és szilvával. De őket is utolérte a minden termelőt sújtó szezonális dömpingár alacsony szintje ezért először kényszerből kezdték feldolgozni, a kemény munkával megtermelt gyümölcsöt. Az első pillanattól kezdve törekedtek a lehető legjobb minőség elérésére. Kézzel történő magozás után, jelenleg is hagyományos főzési technológiával készítik a lekvárokat, például szilvát és sárgabarackot. Ezeket szívesen vásárolják, cukrászdák, éttermek és persze helyi és környékbeli vásárlók. Volt lehetőségem megkóstolni és vásároltam is gyümölcslevet, mely ugyancsak egy fontos termékük, mely többféle gyümölcsből készül, egy zsombói vállalkozás közreműködésével. A gyümölcsfák nevelését az elmúlt években rendkívül megnehezítette az időjárás, elsősorban a szélsőségeivel, a jégveréssel, a nyári, hosszú aszályos időszakokkal. Csepegtető öntözést alkalmaznak, mely nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen a gyümölcstermesztés. Tervük a terület bővítése, elsősorban körte, alma és birsalmafák telepítésével, illetve az aszalás technológiájának fejlesztése.
A Dél-alföldi régióban, a mai körülmények között igazi kihívásnak számít a gyümölcstermesztés, de a földeáki Kurunczi család kitartásának és előrelátásának köszönhetően megbirkózik a nehézségekkel, melyet a vásárlók is értékelnek.
– írja Benkő Zsolt.