Gazdanap Vásárhelyen: a hagyományok mindig megtöltik a termet! (sok-sok fotóval)

Hetedik alkalommal szervezte meg a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület a Gazdanapot a Gregusban. Néptáncbemutatók, mézkóstolás, pónilovaglás, kukoricamorzsolás, kézműveskedés várta és várja egészen 18 óráig a családokat, mindezt helyi és térségi termelők gyűrűjébe ágyazva.
Idén is hatalmas sikernek örvend és nagy a látogatottsága a Gazdanapnak, amely a bevezető eseménye a jövő heti Gazdafórumnak, lovasbandériumnak és Gazdabálnak, amelyet már 118. alkalommal szerveznek meg a Fekete Sasban. A programsorozatról bővebben ITT olvashatnak.

Szombaton reggel megtelt gyerekzsivajjal, mókával és persze komoly szakmai háttérrel a Gregus Máté Technikum és Szakképző Iskola tornaterme.
Benkő Zsolt, a vásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, a hagyományok bemutatása most is a fő célja a rendezvénynek. Ennek egyik szórakoztató eleme a gyermek néptánccsoportok fellépése, a helyi és térségbeli termelők portékáiból pedig kóstolót is kapnak a kilátogatók. Perényi János, ügyvezető elnök kiemelte, szakosztályok is kitelepültek, jelen vannak a lótenyésztők és pásztorgyűjtők is. Az idei program egyik újdonsága, hogy a gyerekek az udvaron pónilovagolhatnak is.

A megnyitó után az Árendás és a Kankalin Néptáncegyesület gyermekcsoportjai alapozták meg a hangulatot, majd megkeződött a forgatag.

Most is az egyik kedvence a gyerkőcöknek a kukoricamorzsoló volt, de sokan korongoztak és agyagoztak is.
Zsoldiné Mihály Beáta a családjával érkezett a rendezvényre, ikerlányai fel is léptek a néptánccsoportban. Mint elmondta, legjobban a gyerkőcöknek a kukoricamorzsolás tetszett, de alig várták a pónilovaglást is. Jöttek velük a nagymamák és nagynéni is.

Természetesen az árusok, kiállítók között is végig jártunk.
Szabó Enikő Héjahalomról érkezett, és adalékmentes, vegán gyümölcsleveket, lekvárokat kínált a Gazdanapon.
Megtudtuk, pár éve költöztek ki párjával a városból, aki kertész és borász, Enikő pedig az egészséges, mennyei gyümölcsleveket és lekvárokat készíti.

„Fenntartható kertet alakítottunk ki, nekünk nagyon fontos a környezettudatosság. Termékeinket is üvegben kínáljuk, ami jól záródó, csatos, vákumos üveg, ezt újra felhasználhatják vásárlóink, vagy vissza is váltjuk azokat. Háromezer négyzetméteren gazdálkodunk, amint érik a gyümölcs, már szüreteljük is, frissen, adalékmentesen, kevés cukor hozzáadásával, tartósítónak C-vitamint hozzáadva készítem. A lekvárt is kevés ideig főzöm, így a zamata és vitamintartalma jobban megmarad, de egy szép, színét megtartó, sűrű lekvárt készítek. Igyekszünk az őshonos növényeket termeszteni, de a klímaváltozás miatt a mediterrán vonalra is át kellett térni. Rengetegféle bogyós gyümölcsünk van, málna, szeder, ribizli, most már fekete berkenye is, de van eper és sárgabarack is többek között. Emellett mandula és pisztáciafa, olívafák, vadcitrom is” – részletezte Szabó Enikő.
A Kéktói Ménes is jelen volt ezúttal is a Gazdanapon, könyvvel, molinókkal és prospektusokkal készültek.
A Kéktói Ménes képviseletében Kucsora Zsófia elmondta, nagy érdeklődés mutatkozik irántuk a Gazdanapon minden évben, és mindenkinek, aki érdeklődik, prospektusokat is ad. A Kéktói Ménes háza tájáról érdeklődve megtudtuk, az előző és az azelőtti év sem volt könnyű számukra. Két évvel ezelőtt az aszály, tavaly pedig a kártevők – például mezei egerek – okoztak problémát.

Jelenleg 30 anyakancájukkal és azok ivadékaival foglalkoznak, szeretnék tovább vinni a szüleiktől megörökölt hivatást testvérével, Péterrel.
Dr. Keczer Tamás ostorkészítő, az Agárártörténeti Szakosztály tagja az ősi, hagyományos ostorokkal ismertette meg az érdeklődőket.
Mint lapunknak elmondta, az ősi pásztori és paraszti szerszámok a férfi emberek prezstizsvilágát is jelentették. Hagyományőrző, eredeti motívumokkal működnek a jelen napig, a tájegységeknek megfelelően. Megtudtuk, a parasztok egyszerűbbet készítettek régen is, kötélfonat és egy dísztelen jelet rá, a pásztorokra már sokkal díszesebb kivitelezés a jellemző, illetve azt is jelképezik az ostorok, melyik réteghez tartoztak. A csikósoké volt a legdíszesebb, őket követték a gulyások, juhászok, kondások, csürhések.

A hortobágyit messziről fel lehet ismerni, ezt réz és csontberakások is tarkítják.
Dr. Keczer Tamás, aki már 15 éve foglalkozik ostorkészítéssel, még elmondta, a juhászok eszközei hamarabb elhasználódtak, a parasztok akkor használták csak, amikor szükség volt rá, a juhászok viszont egész nap magukkal vitték azt.
A Gazdanapi színes forgatag egészen 18 óráig vár minden érdeklődőt a Gregusban.
GALÉRIA
Címkék:
Benkő Zsolt gazdabál Gazdanap Kankalin Néptáncegyüttes Kéktói Ménes árendás néptáncegyüttes perényi jános családi programok vásárhely agyagozás helyi termelők vásárhely kukorica morzsolás Gregus Máté Technikum és Szakképző Iskola hódmezővásárhelyo gazdasági egyesület karikás ostor gregus máté technikum gazudanap vásárhely