quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Ők az idei Vásárhelyi Kolbászkészítő Fesztivál díjazottjai

2024. január 15.

Mezőtúrról és Szolnokról is érkeztek a kolbászfesztiválra szombaton, a Csúcsi Olvasókörbe, amely bár a füstölt száraz áru megmérettetéséről is szólt ez alkalommal is, a középpontban a friss kolbász töltése-sütése és zsűrizése állt.

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kolbászkészítő Fesztivált Vásárhelyen, amelynek ezúttal is a Csúcsi Olvasókör adott otthont. 10 csapat versengett, és most sem csak a frissen sült kolbászokról szólt a reggel és délelőtt: száraz kolbászt és szalámit is értékelt a 4 tagú zsűri, amelynek elnöke Perényi János, a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke volt.

„Csak a számot láttuk az értékelendő finomságoknál, így most is teljesen kizárható volt a részrehajlás. Értékeltük a száraz árunál a metszetet, az állagot és persze az ízt. A frissen töltött majd megsütött kolbásznál az íz, az állag, az illat és a kinézet is szempont volt. Minden zsűritag egyedül pontozott a szempontrendszer alapján, majd kialakult egy összepontszám. Idén is nagyon finom kolbászokat kóstoltunk, a feladatunk ugyanakkor az volt, hogy a sok jól sikerült és finom termékből kiválasszuk a legjobbakat, legfinomabbakat” – részletezte Perényi János.

Egy kis gasztronómiai utazást is tett a zsűri elnöke, kiemelte, az 1950-es években még javában mindenhol csak fehér kolbászt készítettek füstöltnek és frissen sültnek is, azaz paprika nélkülit.

„A disznóvágásokkor 10-12 párt füstöltek fel, a fehér kolbász gyorsan száradt, a többit betöltötték és megsütötték és hűtő híján ezt a kisütött sült hússal, oldalassal együtt egy nagy zsírral teli bödönbe tették. Ezt a zsírt használták sütéshez-főzéshez a háziasszonyok, amikor pedig előbukkant egy-egy darab hús, vagy kolbász, akkor az lett az ebéd vagy a vacsora” – ismertette.

Hozzátette, ma már alig készül Vásárhelyen fehér kolbász, inkább csak hagyományőrző jelleggel szokták, a paprikás vonulat Békés megye felől érkezett, ugyanakkor Békés vármegyében nem tesznek bele a mai napig sem borsot, míg Csongrád-Csanádban, így Vásárhelyen is igen. Emellett a Békés-vonal sok csípőset is tartalmaz, mára már ez sem annyira domináns, ugyanakkor itt, nálunk is szeretik a csípős kolbászt, legyen szó akár frissen töltöttről-sütöttről, akár száraz áruról.

Szombaton tehát megtelt jókedvvel, hagyományos töltőkkel és persze isteni illatokkal a Csúcsi Olvasókör, és mint Perényi János még elmondta, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek.

Mutatjuk az idei legjobbakat, a Gazdasági Egyesület csapata is előkelő helyen végzett!

Sült kolbászok piros változat: 

  1. helyezett: a szegedi Berényi csapat
  2. helyezett Borosok csapata
  3. Varga Márta és párja

Sült kolbászok fehér változat:

  1. helyezett: Borosok csapata, akik tavaly elvitték a vándorbotot 
  2. helyezett: a vásárhelyi Borbarátok csapata
  3. helyezett: Gazdasági Egyesület

Füstölt vékony piros kolbász: 

  1. helyezett: Zombori Zoltán csapata
  2. helyezett: Varga Márta és párja
  3. helyezett: Ágoston János

Füstölt piros vastag kolbász: 

  1. helyezett: Jakó János
  2. helyezett: szintén Jakó János
  3. helyezett: Kerekes László

Fehér vékony kolbász:

  1. helyezett lett csak: Ágoston János

Fehér vastag kolbász: 

  1. helyezett: Zombori Zoltán csapata
  2. helyezett: Kerekes László