Ők az idei Vásárhelyi Kolbászkészítő Fesztivál díjazottjai

Mezőtúrról és Szolnokról is érkeztek a kolbászfesztiválra szombaton, a Csúcsi Olvasókörbe, amely bár a füstölt száraz áru megmérettetéséről is szólt ez alkalommal is, a középpontban a friss kolbász töltése-sütése és zsűrizése állt.
Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kolbászkészítő Fesztivált Vásárhelyen, amelynek ezúttal is a Csúcsi Olvasókör adott otthont. 10 csapat versengett, és most sem csak a frissen sült kolbászokról szólt a reggel és délelőtt: száraz kolbászt és szalámit is értékelt a 4 tagú zsűri, amelynek elnöke Perényi János, a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke volt.

„Csak a számot láttuk az értékelendő finomságoknál, így most is teljesen kizárható volt a részrehajlás. Értékeltük a száraz árunál a metszetet, az állagot és persze az ízt. A frissen töltött majd megsütött kolbásznál az íz, az állag, az illat és a kinézet is szempont volt. Minden zsűritag egyedül pontozott a szempontrendszer alapján, majd kialakult egy összepontszám. Idén is nagyon finom kolbászokat kóstoltunk, a feladatunk ugyanakkor az volt, hogy a sok jól sikerült és finom termékből kiválasszuk a legjobbakat, legfinomabbakat” – részletezte Perényi János.

Egy kis gasztronómiai utazást is tett a zsűri elnöke, kiemelte, az 1950-es években még javában mindenhol csak fehér kolbászt készítettek füstöltnek és frissen sültnek is, azaz paprika nélkülit.
„A disznóvágásokkor 10-12 párt füstöltek fel, a fehér kolbász gyorsan száradt, a többit betöltötték és megsütötték és hűtő híján ezt a kisütött sült hússal, oldalassal együtt egy nagy zsírral teli bödönbe tették. Ezt a zsírt használták sütéshez-főzéshez a háziasszonyok, amikor pedig előbukkant egy-egy darab hús, vagy kolbász, akkor az lett az ebéd vagy a vacsora” – ismertette.

Hozzátette, ma már alig készül Vásárhelyen fehér kolbász, inkább csak hagyományőrző jelleggel szokták, a paprikás vonulat Békés megye felől érkezett, ugyanakkor Békés vármegyében nem tesznek bele a mai napig sem borsot, míg Csongrád-Csanádban, így Vásárhelyen is igen. Emellett a Békés-vonal sok csípőset is tartalmaz, mára már ez sem annyira domináns, ugyanakkor itt, nálunk is szeretik a csípős kolbászt, legyen szó akár frissen töltöttről-sütöttről, akár száraz áruról.

Szombaton tehát megtelt jókedvvel, hagyományos töltőkkel és persze isteni illatokkal a Csúcsi Olvasókör, és mint Perényi János még elmondta, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek.

Mutatjuk az idei legjobbakat, a Gazdasági Egyesület csapata is előkelő helyen végzett!

Sült kolbászok piros változat:
- helyezett: a szegedi Berényi csapat
- helyezett Borosok csapata
- Varga Márta és párja
Sült kolbászok fehér változat:
- helyezett: Borosok csapata, akik tavaly elvitték a vándorbotot
- helyezett: a vásárhelyi Borbarátok csapata
- helyezett: Gazdasági Egyesület
Füstölt vékony piros kolbász:
- helyezett: Zombori Zoltán csapata
- helyezett: Varga Márta és párja
- helyezett: Ágoston János
Füstölt piros vastag kolbász:
- helyezett: Jakó János
- helyezett: szintén Jakó János
- helyezett: Kerekes László
Fehér vékony kolbász:
- helyezett lett csak: Ágoston János
Fehér vastag kolbász:
- helyezett: Zombori Zoltán csapata
- helyezett: Kerekes László