Isteni koktélok gyorsan, egyszerűen szilveszterre!

Ha nemcsak önmagában kortyolgatnánk a pezsgőt, vagy elkápráztatnánk a barátokat!
Vodka, rum, pezsgő, és máris 3 féle koktélt varázsolhatunk a buli asztalra. Receptjeink kb. 4 adagot tartalmaznak.
A vodka rendkívül sokféle koktél alapjául szolgál, nincs erőteljes íze, ütőssége annál inkább, bármely ital kiváló alapanyaga éppen ízsemlegessége miatt.
Cosmopolitan koktél kicsit másképp
Hozzávalók
- 2 dl vodka – lehetőleg Royal, vagy Kalinka
- egy doboz piros gyümölcsös gyümölcslé – ribizli, feketeribizli, vagy akár eper, áfonya pl.(nagyobb gyümölcstartalmú, Happy day vagy Hohes C)
- fél citrom
- koktélcseresznye, ennek híján fagyasztott piros gyümölcs (málna, eper pl.)
A shakerbe vagy turmixgépbe beleöntjük a vodkát, a gyümölcslevet, belenyomjuk a fél citrom levét. Összerázzuk (vagy turmixoljuk). Díszítésnek gyümölcs vagy koktél cseresznye megy hozzá. Ez egy picit fanyarabb ízvilágú ital, ha valaki édesszájú, akkor kenje be a koktélospohár szélét az itallal, majd vonja be kristálycukorral.

Rum, kávé és tejszín házassága
Afféle likőr inkább, nem teljesen koktél, viszont mennyei. A rum és a kávé valahogy mindig képes tökéletes ízkombót alkotni.
Hozzávalók
- 4 adag espresso (nem porból, főzött kávé legyen, és ne hosszú, tényleg espresso, vagy egy kicsit még sűrűbbre főzött espresso)
- 4 dl habtejszín
- 2 dl rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- jég
Miután lefőztük a kávét, édesítsük ízlés szerint. Mézzel, cukorral, barna cukorral. És menjen bele a vaníliás cukor is. Majd hagyjuk kihűlni. Ez fontos! Ha kihűlt, keverjük össze a szobahőmérsékletű habtejszínnel. Egynemű legyen.
Tegyük shakerbe a rumot, hozzá a kávés habtejszínes keveréket és rázzuk össze, vagy turmixoljuk. Jég bele és máris lehet fogyasztani.

Pezsgő, a best szilveszterkor.
Pikáns Pezsgőkoktél
- egy szűk üvegnyi pezsgő (6 dl kb)
- 1,5 dl vodka
- 1 liter narancslé (magasabb gyümölcs tartalmú, tehát nem a 15 százalékos ivólé)
- pár szelet narancshéj a díszítéshez, és reszelve a héja
- juharszirup (elhagyható)
A pezsgőt a vodkát és a narancslevet összekeverjük, és gyakorlatilag kész is. Belecsorgatjuk a juharszirupot, reszelünk bele egy pici narancshéjat, de mindezt nem keverjük fel csak fogyasztás alatt… Ha kevésbé ütősre szeretnénk, hagyjuk ki a vodkát.

Rozmaringos-rumos-narancsos
Igazán pikáns ital. Legjobb, ha friss rozmaringot használunk, de szárított is tökéletes.
Kivételesen nem 100%-os narancslevet használunk, és bármilyen rumot.
Kandírozott narancshéjat nagyon apróra vágunk, (ha nincs, elhagyhatjuk, vagy gyorsan cukorban felfőzzük, ez plusz 15 perc körülbelül) és felöntjük két felesnyi narancslével és egy felesnyi rummal. Beleszórjuk a rozmaringot, és egy kis juharszirupot locsolunk a tetejére (ez is lehagyható, ha nincs otthon vagy már nem tudunk beszerezni.) Persze ezt is jéghidegen fogyasztjuk!

Tipp: ha nem szeretjük a rozmaringot, elhagyhatjuk természetesen. Anélkül is finom és különleges itóka lesz.
Tipp2: ha még extravagánsabb ízt szeretnénk, kenjük be a pohár szélét egy kis rummal, mielőtt neki állunk beleönteni az alapanyagokat, majd forgassuk bele barna cukorba.
Jó bulizást, önfeledt koktélozást, de fogyasszuk az alkoholt mértékkel! 🙂
Ha pedig tűzijátékot vásároltunk, itt vannak a hasznos tanácsok vármegyénk tűzoltófőhadnagyától, mire figyeljünk!

Vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő: ne tároljuk kandalló vagy hősugárzó közelében a megvásárolt tűzijátékot!
Szilveszterkor leginkább a tűzijátékok okozhatnak tüzet vagy balesetet, kellő körültekintéssel ezeket meg lehet előzni. Hasznos tanácsok, első kézből, vármegyénk katasztrófavédelmi szóvivőjétől, Molnár Krisztinától!
Szilveszteri menünket pedig alább találjátok

Mennyei szilveszteri menüvel készült olvasóinknak a vásárhelyi gasztro-guru
Csáki Zsolt, gasztro-guru, vásárhelyi főzőversenyek zsűrielnöke és zsűritagja, a Vásárhelyi Ízök Szakácskönyvek társserszője most is isteni menüvel rukkolt elő nekünk, amiben természetesen a hagyományos ételek adják a keretet, egy-két csavarral.