Kulcsár Renáta mártélyi védőnő a várandósság alatti táplálkozásról: nem két ember helyett, hanem két emberért kell enni!

Új cikksorozatot indítunk, amelynek során mindig valamilyen, a várandósság, a csecsemő-és kisded-kisgyermekkor kérdéseiről beszélgetünk Kulcsár Renáta védőnővel. Renáta tanácsadásokat is tart rendszeresen a kismamáknak, anyukáknak Mártélyon, de egyrészt nem biztos, hogy minden kismama tud élni, vagy él ezzel a lehetőséggel, másrészt szerintünk az csak jó, ha a kispapák, újdonsült apukák és akár a nagyszülők, más családtagok is olvashatnak olyan témákról, amelyek nekik is hasznosak lehetnek, amikor egy új kis élet érkezik a családba.
Első alkalommal a várandósság alatti táplálkozásról, a fontos vitaminokról, és a kerülendő ételekről beszélgettünk a védőnővel, a következő cikkekben pedig olyan témák kerülnek elő, mint például – és többek között – a szoptatás kihívásai, az újszülött látogatása alatt ajánlott szabályok, a gyermekágyi depresszió, a hozzátáplálás, az altatás, a bilire szoktatás, szobatisztaság, vagy a babanátha.

„A baba, a gyermek egész életére kihat, hogyan étkezett az anyuka a várandósság alatt! A köldökzsinóron jutnak be azok a tápanyagok, amelyekből a magzat felépíti a saját szervezetét. Mindig mondom, nem két ember helyett, hanem két emberért kell táplálkozni! Igaz, megnő az étvágy és az energiaszükséglet is, de ez csupán 200-300 kalóriát jelent pluszban” – ismertette Kulcsár Renáta, mártélyi védőnő.
Kiemelte, a változatos, vitamin és rostdús táplálkozást javasolja a kismamáknak, és a napi többszöri – 5-szöri – étkezést, kisebb adagokban. Ez, mint megtudtuk, a kezdeti, hányingeres időszakban különösen fontos, hogy mindig legyen valami az anyuka hasában.
Természetesen ugyanilyen fontos a sok folyadékbevitel is, lehetőleg víz formájában, ez az amúgy ilyenkor gyakran ingadozó vércukrot is rendben tarthatja. De ha már folyadék, persze a vízen kívül ajánlottak a magas gyümölcstartalmú gyümölcslevek is, ha teázni szeretnénk, akkor elsősorban a gyümölcsteák és a zöld tea javasoltak, ugyanis nagyon sok gyógyteának méhösszehúzó hatása van, ami akár koraszülést is eredményezhet súlyos esetben.
„Kismamáknál mindig kérdés a kávé is, nem kell és nem is elvárható a zéró koffein, napi egy kávé engedélyezett, de igyekezzünk kerülni, és ennél többet nem fogyasztani naponta, ugyanis a koffein növeli a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig a kismamákra veszélyesebb” –hívta fel a figyelmet a védőnő.

Visszatérve a táplálkozásra, a kismama étvágya megnő a babavárás alatt, és jellemző, hogy bizonyos ételekre nagyon „rákap(na)”, bizonyos ételeket pedig egyáltalán nem kíván – ismertette Kulcsár Renáta, majd kiemelte, a kívánósságot igyekezzünk ne üres kalóriákkal enyhíteni, és éppen ezért a természetes „válogatósság” miatt is lényeges, hogy a megfelelő vitamin és rostbevitelre odafigyeljünk. A megfelelő vitaminbevitelt a terhes vitaminok tökéletesen biztosítják, persze törekedjünk mi is arra, hogy vitamindúsan együnk. A rostbevitel pedig azért is fontos, mert hiányában gyakrabban és jobban előfordul az amúgy is a várandósság időszakára jellemző székrekedés.
Növekvő fehérjeszükséglet, vas, folsav-és kálciumigény
Várandósság alatt megnő a fehérjeszükséglet is, igyekezzünk ezt húsokkal bevinni, persze csak az a kismama, aki nem vegetáriánus, illetve hasonlóan fontosak a tejtermékek is, a magzat csontjainak fejlődése miatt, így, ha nem vagyunk tejfehérje vagy tejcukor érzékenyek, vigyük be a kálciumot ezekkel az élelmiszerekkel is.
Kiemelten fontos a vas tartalmú ételek bevitele is, Kulcsár Renáta szerint, mert, mint mondta, a várandósság alatt több hematokritot és hemoglobint termel az anyuka szervezete, és raktároznia is kell magát a vasat, mivel a szoptatásnál az anyatejbe a várandósság alatti vaskészlet jut át. Ennek a felraktározott készletnek a hiányát a szoptatáskor már nem lehet pótolni. Fontos tehát a felkészülés erre is.
Sok vas van egyébként a húsokban és a céklában is, és bizonyos más zöldségekben.

Már a babatervezés időszakában is fontos a folsav, a várandósság alatt méginkább, ennek igénye már a terhesség első trimeszterében nagyon megnő, hiánya pedig idegrendszer-gerinc-fejlődési rendellenességet, vagy akár szájpadhasadék kialakulását is eredményezheti. Folsavat tablettában is lehet bevinni, de sok zöldség is tartalmazza.
Kulcsár Renáta a kerülendő élelmiszerekről is beszélt lapunknak, elmondta, a nyers tojást, a pasztörizálatlan tejtermékeket, a nem jól átsütött, félig nyers húsokat, vagy akár a tatár beaf steak-et, szusit kerülje a kismama! Liszterizóis fertőzést kaphat, ami erős immunrendszerű emberre nincs nagy hatással, csak kis náthaszerű tüneteket okoz, de mivel egy kismama immunrendszere gyengébb az áldott hónapokban, nála jóval súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

Jó egészséget kívánunk minden várandós kismamának, és reméljük a kispapáknak, családtagoknak is hasznos formációkkal szolgáltunk.