quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely

Csáki Zsolt gasztroguru az idei lepénymustráról: leginkább az ízeket és állagot értékeltük, de fontos volt a kinézet is

2023. október 09.

Tizenkilencen neveztek be az idei, már hagyománnyá vált Vásárhelyi Lepénymustrára a hétvégén a Tájházban. Javarészt klasszikus sós és édes kategóriában neveztek, a különleges kategória kicsit alul maradt az előző évekhez képest, mi pedig arról „faggattuk” ki Csáki Zsolt gasztrogurut, gasztroszervezőt, bírót, hogy pontosan mik alapján értékelték Vásárhely egyik legnépszerűbb süteményét. Persze ha már beszélgettünk, megkérdeztük tőle azt is, hogy mit ajánl, hogyan készítsük igazán jóra a hagyományos túrós lepényt, ha most kezdenénk próbálkozni vele.

„Már a kinézet is nagyon sokat mondó, és a bírálatba egyharmad részben bele is számít. Fontos, hogy a tészta legyen jól átsülve, de ne legyen túl sütve, netaláltán égett, vékony legyen és ne morzsalékos, és bár lehet kelt tésztával is készíteni, az már nem a klasszikus vásárhely túrós lepény. A túró 4-szer annyi legyen körülbelül, mint a tészta, ne váljon el a tésztától. Ránézésre is egy egységet kell, hogy lássunk. A teteje – ami ugye csak tojásos tejföl – csak egy hártyát alkosson és pirultnak kell lennie. Ezután jön az ízélmény. Mindig elmondom, hogy mindenki fejében van egy kép, egy ízvilág a túrós lepényről, mindenki a saját szája ízére szabja a hozott minták alapján, ugyanakkor a túrónak jó állagúnak, nem morzsálódónak kell lenni. Kiérződik, ha régi túrót használtunk, mint ahogyan az is, ha túl sok lisztet tettünk bele kötőanyagként. Ha nagyon vizes a túró, maximum egy-két kanállal szabad csak és az is rétesliszt legyen. A sós legyen sós, de legyen benne egy kis édes is, az édes pedig ne legyen túl édes és kerüljön abba is egy kis só, például a tejfölös rétegbe. Összességében az ízharmónia és az állag, ami a legnagyobb súllyal esett latba” – részletezte lapunknak Csáki Zsolt.

Kosztolányi Ferencné Icuka nem először aratott a lepénymustrán, most klasszikus sós lepényével a második, szintén hagyományos édes lepényével a harmadik helyezést érdemelte ki az íz-ítészektől.

Icuka imád sütni, egyik kedvence a túrós lepény, és mint elmondta, teljesen hagyományosan készítette el most is. A tésztába mangalica zsírt tett, az édes lepényhez pedig porcukrot és nem kristálycukrot használt.

Mint fentebb írtuk, trükköket is kértünk Csáki Zsolttól, aki a túró minőségét és állagát emelte ki többek között.

„Ne használjunk a boltban kapható rögös túrót, és lehetőség szerint termelőtől vásároljuk meg. Nem tudni, a bolti túró mikor készült, hogyan készült. A bolti rögös túró kiváló egy körözötthöz, de ha igazán jó állagú lepényt akarunk készíteni, akkor házit vagy termelőtől vásároltat használjunk. Ugyanez áll a tejfölre is. Apropó tejföl, ha sósat készítünk, javaslom, hogy a tejfölbe keverjünk egy pici cukrot, ha édeset, akkor pedig sót tegyünk a tejfölhöz. Tényleg csak egy kicsit. A tésztához csakis zsírt javaslok, nem olajat, nem margarint. Ügyeljünk rá, hogy az se legyen morzsálódós. Egyébként ahogy szoktam volt mondani, bármi lehet lepény, és variáljuk is, de a klasszikus vásárhelyi lepényeknél ezek a trükkök hasznosak lehetnek” – zárta gondolatait a gasztro-guru.

A VI. Lepénymustra díjazottjai:

Sós-túrós kategória: 1. helyezett lett megosztva Kocsis Nagy Anita és Szélné Tóth Éva, 2. Kosztolányi Ferencné és Hetényi Béla 3. Sipos Róbert és Kovács Sándorné

Édes-túrós kategória: 1. helyezett Szélné Tóth Éva és Homolya Kinga 2. Janicsek Jánosné és Kovács Sándorné 3. Kosztolányi Ferencné és Hetényi Béla

Ebben a kategóriában különdíjat kapott Sipos Róbert.

Egyéb kategória: 1. helyezett lett Varga Márta fügés-diós lepénye 2. Czeller Éva pehelykönnyű édes-túrós lepény

Különdíj: Kátainé Kovács Éva 4 M-lepénye (mazsolás-mézes-mentás-mentes)

Emléklapot kaptak: Varga Márta, Varga-Tóthné Bőhm Szilvia és Szabó Sándorné