quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Imádják, finom, és jó áron van – ez a Mártélyi Konyha!

2023. október 08.

Száz főre főznek naponta, ha vannak egyéb csoportok, akkor többre is, és bár sok a megkötés és előírás, a Mártélyi Konyha mindig igyekszik változatos menüt összeállítani, sőt, ha összeegyeztethető az elvárásokkal, a kívánságokat is figyelembe veszik.

„2015 óta vagyok élelmezésvezető a konyhán, nagyon élvezem a munkám, sok a szervezés, tartanom kell a kapcsolatot a beszállítókkal, a megrendelőkkel és persze a munkatársakkal, folyamatos a pörgés” – vázolta munkáját Láda Anna, a Mártélyi Konyha élelmezésvezetője, akivel arról beszélgettünk, mennyi mindennek kell megfelelniük, hogyan állítja össze Anna a heti menüt, és általában véve, hogyan néz ki egy nap a Mártélyi Konyhán, amíg a finom ételek az asztalra kerülnek.

Az óvodának is ők készítik az ebédet, illetve a tízórait és az uzsonnát is.

„Teljes kiőrlésű termék minden nap kell, hogy legyen az étkezéseikben, illetve a zöldség és gyümölcs is mindennapos. Lényeges esetükben a megfelelő kálciumtartalmú étrend, és persze a kalória tartalom is elő van írva. Előírás az is, milyen időközönként lehet belsőség ebédre, de a tejtermékek is megkötöttek, valamint fontos az ő étrendjüknél, hogy olajos magvakat is tartalmazzon. Ezenkívül persze rengeteg mindennek meg kell felelnünk, sok előírás van, amit maradéktalanul be is tartunk természetesen. A szülőknek pedig naprakészen bármikor külön felkeresésre is szívesen elmondjuk, milyen allergént tartalmaz egy-egy ételünk”– részletezte lapunknak Láda Anna, akinek irányítása alatt nemcsak az óvodások kapják meg az ebédet –a tízórai és uzsonna mellett -, hanem felnőtteknek is főznek sok éve már.

Ezt el lehet vinni, illetve a Gondozási Központ szállítja ki a megrendelt ételeket, de helyben is elfogyaszthatjuk a menüt. Most például a járdafelújításon dolgozó munkások rendszeresen ott ebédelnek meg, illetve az Erdei Iskola gólyatáborosaira is ők főznek – tudtuk meg.

Nagyon szeretik és népszerű a Mártélyi Konyha, naponta 100 adagot főznek, a menüt pedig maga Láda Anna állítja össze.

Mint mondta, igyekszik – a szabályok maximális betartása mellett – finomat, változatosat és az étkezőknek különösen kedveset is belecsempészni a repertoárba. Az idősek például nagyon szeretik a kelttésztákat, így például szerepel az aranygaluska is olykor, vagy a kakaóscsiga többek között. Minden héten van egy krumplis és egy tésztás étel is, valamint főzelék, illetve ha a második fogás nem tartalmaz húst, akkor a leves mindenképp szokott.

Igyekeznek kedvező árakkal dolgozni, egy napi menü 1550 forint, de sok kalkulációt igényel a változó és leginkább emelkedő árak mellett, hogy jót, táplálót, finomat, de jó áron megfőzhető menüt tegyenek a vendégek, étkezők elé.

Három szakács tüsténkedik egyébként a konyhán, illetve egy konyhai kisegítő is, az alapanyagokat helyi beszállítóktól rendelik meg és szerzik be.

Még megtudtuk, megrendelésre isteni sültestálakat is készítenek, amelyek szintén nagyon népszerűek.