Imádják, finom, és jó áron van – ez a Mártélyi Konyha!

Száz főre főznek naponta, ha vannak egyéb csoportok, akkor többre is, és bár sok a megkötés és előírás, a Mártélyi Konyha mindig igyekszik változatos menüt összeállítani, sőt, ha összeegyeztethető az elvárásokkal, a kívánságokat is figyelembe veszik.
„2015 óta vagyok élelmezésvezető a konyhán, nagyon élvezem a munkám, sok a szervezés, tartanom kell a kapcsolatot a beszállítókkal, a megrendelőkkel és persze a munkatársakkal, folyamatos a pörgés” – vázolta munkáját Láda Anna, a Mártélyi Konyha élelmezésvezetője, akivel arról beszélgettünk, mennyi mindennek kell megfelelniük, hogyan állítja össze Anna a heti menüt, és általában véve, hogyan néz ki egy nap a Mártélyi Konyhán, amíg a finom ételek az asztalra kerülnek.
Az óvodának is ők készítik az ebédet, illetve a tízórait és az uzsonnát is.
„Teljes kiőrlésű termék minden nap kell, hogy legyen az étkezéseikben, illetve a zöldség és gyümölcs is mindennapos. Lényeges esetükben a megfelelő kálciumtartalmú étrend, és persze a kalória tartalom is elő van írva. Előírás az is, milyen időközönként lehet belsőség ebédre, de a tejtermékek is megkötöttek, valamint fontos az ő étrendjüknél, hogy olajos magvakat is tartalmazzon. Ezenkívül persze rengeteg mindennek meg kell felelnünk, sok előírás van, amit maradéktalanul be is tartunk természetesen. A szülőknek pedig naprakészen bármikor külön felkeresésre is szívesen elmondjuk, milyen allergént tartalmaz egy-egy ételünk”– részletezte lapunknak Láda Anna, akinek irányítása alatt nemcsak az óvodások kapják meg az ebédet –a tízórai és uzsonna mellett -, hanem felnőtteknek is főznek sok éve már.
Ezt el lehet vinni, illetve a Gondozási Központ szállítja ki a megrendelt ételeket, de helyben is elfogyaszthatjuk a menüt. Most például a járdafelújításon dolgozó munkások rendszeresen ott ebédelnek meg, illetve az Erdei Iskola gólyatáborosaira is ők főznek – tudtuk meg.

Nagyon szeretik és népszerű a Mártélyi Konyha, naponta 100 adagot főznek, a menüt pedig maga Láda Anna állítja össze.
Mint mondta, igyekszik – a szabályok maximális betartása mellett – finomat, változatosat és az étkezőknek különösen kedveset is belecsempészni a repertoárba. Az idősek például nagyon szeretik a kelttésztákat, így például szerepel az aranygaluska is olykor, vagy a kakaóscsiga többek között. Minden héten van egy krumplis és egy tésztás étel is, valamint főzelék, illetve ha a második fogás nem tartalmaz húst, akkor a leves mindenképp szokott.

Igyekeznek kedvező árakkal dolgozni, egy napi menü 1550 forint, de sok kalkulációt igényel a változó és leginkább emelkedő árak mellett, hogy jót, táplálót, finomat, de jó áron megfőzhető menüt tegyenek a vendégek, étkezők elé.

Három szakács tüsténkedik egyébként a konyhán, illetve egy konyhai kisegítő is, az alapanyagokat helyi beszállítóktól rendelik meg és szerzik be.
Még megtudtuk, megrendelésre isteni sültestálakat is készítenek, amelyek szintén nagyon népszerűek.