quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Vásárhelyi terapeuta: ezeket együk és igyuk, hogy egészségesek és energikusak legyünk ősszel

2023. szeptember 17.

Kapu Mártival, alternatív gyógymódok terapeutájával életmód rovatunkban ezúttal arról beszélgettünk, az ősz beálltával milyen ételekkel, italokkal erősíthetjük immunrendszerünket, őrizhetjük meg egészségünket, és mit tehetünk a hűvös- borongós napokon, hogy lelkünk is jól legyen a testünk mellett.

„Nagyon fontos a napirend, a rendszeresség ilyenkor is életünkben. Írjunk listát akár, tervezzük meg a napot, napjainkat, az ébredés, lefekvés és az étkezések időpontja lehetőleg mindig hasonló időpontban legyen. Ez jót tesz a testnek és a léleknek is, és ha célokat tűztünk ki magunk elé – legyen az bármilyen „kicsi” cél, pipáljuk ki, ha teljesült. A pihentető alvás nemcsak az immunrendszert erősíti, energiával is tölt fel bennünket. Lefekvés előtt szellőztessük ki alaposan a szobát, ha problémás az elalvás, kortyolgassunk levendula, citromfű, macskagyökér teát, lehetőleg cukor nélkül. Lehetőleg kapcsoljuk ki a zajforrásokat, elektromos eszközöket. Reggelente pedig kezdjünk egy frissítő zuhannyal, és a különféle gyógyteákkal szintén energetizálhatunk. Ilyenkor ősszel érdemes csipkebogyó, homoktövis, zöldteát, vagy mentateát kortyolgatni” – részletezte Kapu Márti, aki szerint a rendszeresség, a keretezése a napjainknak jó hatással van az elménkre is. Ha pedig rendben a lélek és az elme, akkor a test is sokkal egészségesebben működhet.

A vásárhelyi alternatív gyógymódok terapeutája a táplálkozással kapcsolatban kiemelte, a melegítő hatású ételeket és fűszereket érdemes előnyben részesíteni ősszel, ilyen például a zabpehely – ha nagyobb szemű, akkor zabkását, ha kisebb, akkor süteményt készíthetünk belőle – a fahéj, a gyömbér, a kurkuma. Ezek a fűszerek egyébként zsírégető hatásúak is, érdemes rendszeresen fogyasztani őket. A tápláló, könnyed levesek pedig a lelkünket is átmelegítik.

„Lehet akár csurgatott tojáslevest, tejfölös krumplilevest, vagy krumpligombóc levest is készíteni, de a híres vásárhelyi táskaleves is mennyei” – ajánlotta Kapu Márti, aki most is részletekbe menően adott tanácsokat:

Az egészséges, vitamindús táplálkozás elengedhetetlen a hidegebb hónapokban is, és érdemes minden évszakban egy tisztító kúrát tartani. Az étrend legyen rostban, vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott és könnyed. Sok folyadékot kell ilyenkor is fogyasztani, és a diófalevél és csalánlevél tea kúra is kiváló tisztító, legalább 4-6 hétig igyuk rendszeresen.

Rengeteg idény finomság áll rendelkezésünkre az egészséges és vitamindús táplálkozáshoz. Válasszunk sütőtököt, gesztenyét, édesburgonyát, káposztát, brokkolit, kelbimbót, karfiolt, almát, körtét, birsalmát, szőlőt, a növényi fehérjék közül nagyon ajánlom a diót, mandulát, lencsét, babot, tökmagot. A tökmagot és diót például le is darálhatjuk, és akár a reggeli zabkásába is keverhetjük.

Húsok közül a csirke, marha, bárány fogyasztása javasolt, illetve a halak, főleg a pisztráng és a lazac hat nagyon jól a szervezetünkre.

Igyekezzünk minél kevesebb gyorsételt enni, és lecsökkenteni a cukorbevitelt. Csoki helyett például kiváló alternatíva lehet nassolni valónak egy kis pirított dió mézzel, vagy aszalványokat, ez utóbbit lehetőleg hozzáadott cukor nélkül.

Próbáljuk meg elhagyni vagy csökkenteni a tejtermékeket, – a termelői tej kivétel némiképp – mert ezek gyulladásokat okoznak a szervezetben és nyákképző hatásúak is. Apropó nyákképződés, Kapu Márti szerint nem véletlen, hogy ősszel vannak a náthás, hurutos megbetegedések, nyáron ugyanis nyákosodik a szervezetünk. Ennek orvoslására a tejtermékek csökkentését (amit kiválthatunk növényi tejekkel, sajtokkal, tejszínnel), a fermentált zöldségek fogyasztását – savanyított káposzta, kovászos uborka – ezekben a bélflórát erősítő, arra jótékonyan ható baktériumok találhatóak. A bélflórában van immunrendszerünk nagy része, így, ha a bélflóra rendben van, akkor rendben van az immunrendszerünk is. A tüdő és a bél egyébként is erős kapcsolatban állnak egymással, így az egészséges bélflóra a hurutos megbetegedések megelőzésében is segíthet – tudtuk meg.

Ajánlott emellett a savanyú ételek fogyasztása is, a fentebb említett nyákosodás orvoslására vagy megelőzésére, a citrom, a savanykás alma nyálképző.

Ha rendszer van az életünkben, ha egészségesen táplálkozunk, az tehát nemcsak a testünknek, a lelkünknek is jót tesz, de Kapu Márti szerint legalább ennyire fontos „kelléke” a boldog, egészséges életnek a pozitív gondolatok, a béke és a szeretet.

Kapcsolódó

Kapu Márti vásárhelyi terapeuta: bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek is van hűsítő hatásuk

Részesítsük előnyben a bogyós gyümölcsöket a nagy melegben, illetve a tökféléket – javasolja Kapu Márti, az alternatív gyógymódok terapeutája.